Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Niet meer vechten tegen boulimia

Niet meer vechten tegen boulimia

Linda (43) vocht al tientallen jaren tegen haar eetbuien en boulimia. Haar eetprobleem werd erger nadat ze twee jaar geleden met een gescheurde meniscus stil kwam te zitten. Ze kwam in korte tijd 10 kilo aan. In de zomer van 2019 besloot ze het advies van een vriendin op te volgen om te starten met koolhydraatarm/keto. Dat heeft haar al veel meer opgeleverd dan ze ooit had durven hopen!

Je begon met deze aanpak als een experiment?

“Mijn vriendin at al ruim een jaar koolhydraatarm/keto volgens de aanpak van TheNewFood. Wat ze allemaal klaarmaakte voor onze wekelijkse etentjes samen, vond ik interessant en ook erg lekker. Toch hield ik de boot een beetje af. Ik was bang om mijn toen nog geliefde boterhammen en pasta te missen. Toen ik vorig jaar weer op de bank kwam te zitten met een gebroken voet, ging ik overstag. 

Ik maakte er een experiment van. Ik zou vier weken de startgids tot op de letter volgen. Daarna zou ik beslissen of ik ermee door zou gaan. En weet je? Na die vier weken heb ik geen moment getwijfeld. Ik voelde me zoveel beter, dat ik niet meer terug wilde. Ik ben dus gewoon doorgegaan met koolhydraatarm/keto eten. En ik heb mijn brood en pasta geen moment gemist!

Die vier weken zijn inmiddels acht maanden geworden. Acht maanden waarin ik geen eetbuien heb gehad, geen tochten heb gemaakt langs winkels om eetbui-eten te halen, niet meer boven de pot heb gehangen, geen cravings meer en mijn emoties de baas.

Sinds wanneer speelde boulimia in jouw leven?

“Als kind kampte ik met overgewicht en ging ik met mijn ouders naar een diëtiste. Ik viel als 8- jarig meisje maar liefst 10 kilo af. Mijn ouders en ik waren superblij en trots, maar nu achteraf, zie ik dat deze lijnperiode met veel ‘verboden voedsel’ de oorzaak is geweest van mijn boulimia.

Al vanaf mijn tienerjaren at ik alle emoties die ik voelde weg met enorme bergen snoep, koek en andere zoetigheid. Om het vervolgens weer uit te braken. Dit is tientallen jaren zo doorgegaan. Ik heb van alles geprobeerd: alle diëten die je maar kunt bedenken, gesprekken met psychologen, therapie bij een eetstoorniskliniek, noem maar op, maar niets hielp echt.

Door de therapie waren de eetbuien veel minder en spugen deed ik nog maar af en toe, maar hoe afschuwelijk voelde ik me als ik mijn emoties weer weg liep te vreten en ik achteraf alle verpakkingen zag die ik leeggegeten had. Of wanneer ik toch weer boven de pot hing.

Koolhydraatarm/keto eten heeft je wel geholpen?

“Toen ik startte met koolhydraatarm eten, had ik al na 3 weken heel veel eetrust. Ik had geen behoefte meer aan snoep en koek en ik voelde me heel helder in mijn hoofd. Voorheen dacht ik elke minuut aan eten. Nu vergeet ik het gewoon. Koekjes liggen me niet meer toe te roepen in de kast. Mijn eetbuien verdwenen als sneeuw voor de zon en daardoor braakte ik ook niet meer. Door de verzadigende maaltijden in de startgids was ik altijd voldaan. En dat geeft zo’n rustgevend gevoel.

Toen ik eenmaal de boulimia onder controle had met deze aanpak, durfde ik het aan om het roken aan te pakken; een andere verslaving die me erg in de weg zat en die mijn gezondheid geen goed deed. Dat is gelukt: ik ben nu al een half jaar gestopt met roken. Ik ben zo blij dat ik zover gekomen ben! Ik ben inmiddels ook wat afgevallen en het lukt me heel goed om mooi op gewicht te blijven. 

Je had de moed al opgegeven ooit van boulimia af te komen?

“Ik durfde niet meer te hopen. Die therapeuten hadden me verteld dat ik maar moest accepteren dat de eetbuien nooit helemaal over zouden gaan. Inmiddels weet ik dat dit de grootste onzin is. Ik denk dat het allemaal kwam doordat ik gewoon echt heel erg verslaafd was aan koolhydraten en aan welk gevoel ze me eventjes gaven. Heel even euforie of verdoving en daarna een hoop verdriet, frustratie en ellende.

Ik weet dat er heel veel mensen zijn met een soortgelijk verleden als ik; met overgewicht, overeten, emotie-eten en vervolgens wel of niet compenseren met braken. Ik weet hoe zwaar het gevecht kan zijn en hoe ellendig het voelt en dat het lijkt alsof er geen uitweg is. Inmiddels weet ik dat die er wel is. Ik had nooit verwacht dat de oplossing zo simpel zou zijn!

Het is niet in woorden te omschrijven hoe gelukkig ik ben dat TheNewFood op mijn pad gekomen is en hoe dankbaar ik ben voor alle mooie boekjes met lekkere recepten. Ik ga nooit meer terug naar koolhydraatrijk eten. Ik ben eindelijk weer wie ik wil zijn!”

Doet je partner mee?

“De avondmaaltijden eet hij met me mee. Soms wil hij er nog wel wat extra’s bij, maar hij is vooral erg verrast hoe lekker het eten allemaal is. Al vrij snel en nog steeds regelmatig, zegt hij dat we nu veel gevarieerder en lekkerder eten dan voorheen. Da’s fijn om te horen natuurlijk en het motiveert om lekker veel gerechten uit de boekjes uit te proberen. Mijn vriend heeft inmiddels zelfs favoriete koolhydraatarme maaltijden!

Naast mijn vriend zijn trouwens ook twee collega’s begonnen met het eten volgens de boekjes van TheNewFood. Het is ook heel leuk om daar samen over te kunnen kletsen en om ideeën uit te wisselen op het werk.”

Wat wil je anderen meegeven?

“Ik hoop dat mijn verhaal een inspiratie en motivatie kan zijn voor degene die nog twijfelt. Deze aanpak, zonder honger, zorgde er bij mij bijna direct voor dat ik geen cravings meer had en eindelijk kon stoppen met oude patronen. Een energiek en gelukkig mens ben ik nu. Als ik het kan, dan kan jij het ook!

In het begin kan het drastisch verminderen van de koolhydraten best vervelend voelen, maar op zo’n moment toegeven en suikers eten helpt je ook niet om van dat gevoel af te komen. Houd vol en dan komen alle voordelen vanzelf!” 

Afvallen met een beperking

Moeder Gisella en haar man willen graag het verhaal delen van hun zoon Jacob. Gisella is enorm trots dat Jacob, die een verstandelijke beperking heeft, deze gezonde koolhydraatarme/ keto aanpak van TheNewFood volgt. Het gaat hem geweldig goed af, hij heeft prachtige...

Van depressief naar een lichter leven

Aafke de Bruijn (36) had ernstige depressies en een traumastoornis, waarvoor ze ook meerdere malen opgenomen is geweest en wel 30 pillen per dag slikte. Ze was altijd al zwaarder maar de kilo’s vlogen er in die jaren aan, tot Aafke het helemaal zat was: ze wilde zelf...

Naomi kreeg haar leven terug

Naomi (32) groeit op met onverklaarbare pijnen en vermoeidheid. Het blijkt fibromyalgie te zijn en het beperkt haar enorm in wat ze kan, ook qua studie en werk. In de loop van de jaren wordt ze ook zwaarder en om af te vallen start ze met TheNewFood. Tot haar grote...

Samen 68 kwijt en weer gezond

Sandra (46) en haar man Marco (53) waren al jaren te zwaar. Sandra had ook veel pijn door lipoedeem en brandend maagzuur. Ze sliep vrijwel niet meer door haar slaapapneu. Ook haar man had veel gezondheidsproblemen. Ze waren bang dat ze zo samen niet oud zouden worden....

Onbehandelbare eczeem verdwijnt

Petra (1975) heeft al ruim 20 jaar last van eczeem, waarvoor ze bij verschillende specialisten werd behandeld. Maar niets hielp echt of blijvend. Dan krijgt ze de tip dat voeding mogelijk de oorzaak is en na een omweg gaat ze aan de slag met TheNewFood. Al direct...

“Keto is meer dan een afvaldieet”

In 2010 kwam Annemiek veel kilo's aan, door problemen met haar voet. Een paar jaar later krijgt ze een dochter met het Prader-Willi syndroom, die daardoor áltijd honger heeft. In de strijd tegen haar eigen overgewicht en voor de gezondheid van haar dochter, begon een...

Verlost van heftige PMS klachten

Nina (40) had altijd veel last van PMS-klachten en onverklaarbare pijn in haar gewrichten. Om op gewicht te blijven moest ze regelmatig extreme 'hongerdiëten' volgen. Na haar laatste zwangerschap lukt het niet meer om die knop om te zetten. Via een vriendin ontdekt ze...

Monique heeft diabetes type 1 en had altijd pijn

Monique (58) kreeg op haar 26e te horen dat zij diabetes type 1 had. Direct moest ze beginnen met vier keer per dag insuline spuiten. Naast diabetes type 1 had Monique nog veel andere gezondheidsproblemen: een trage schildklier, reuma en veel pijnklachten. Door de...

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen