Selecteer een pagina
  1. SUCCESVERHALEN
  2.  » 
  3. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  4.  » Niet meer vechten tegen boulimia

Niet meer vechten tegen boulimia

Linda (43) vocht al tientallen jaren tegen haar eetbuien en boulimia. Haar eetprobleem werd erger nadat ze twee jaar geleden met een gescheurde meniscus stil kwam te zitten. Ze kwam in korte tijd 10 kilo aan. In de zomer van 2019 besloot ze het advies van een vriendin op te volgen om te starten met koolhydraatarm/keto. Dat heeft haar al veel meer opgeleverd dan ze ooit had durven hopen!

Je begon met deze aanpak als een experiment?

“Mijn vriendin at al ruim een jaar koolhydraatarm/keto volgens de aanpak van TheNewFood. Wat ze allemaal klaarmaakte voor onze wekelijkse etentjes samen, vond ik interessant en ook erg lekker. Toch hield ik de boot een beetje af. Ik was bang om mijn toen nog geliefde boterhammen en pasta te missen. Toen ik vorig jaar weer op de bank kwam te zitten met een gebroken voet, ging ik overstag. 

Ik maakte er een experiment van. Ik zou vier weken de startgids tot op de letter volgen. Daarna zou ik beslissen of ik ermee door zou gaan. En weet je? Na die vier weken heb ik geen moment getwijfeld. Ik voelde me zoveel beter, dat ik niet meer terug wilde. Ik ben dus gewoon doorgegaan met koolhydraatarm/keto eten. En ik heb mijn brood en pasta geen moment gemist!

Die vier weken zijn inmiddels acht maanden geworden. Acht maanden waarin ik geen eetbuien heb gehad, geen tochten heb gemaakt langs winkels om eetbui-eten te halen, niet meer boven de pot heb gehangen, geen cravings meer en mijn emoties de baas.

Sinds wanneer speelde boulimia in jouw leven?

“Als kind kampte ik met overgewicht en ging ik met mijn ouders naar een diëtiste. Ik viel als 8- jarig meisje maar liefst 10 kilo af. Mijn ouders en ik waren superblij en trots, maar nu achteraf, zie ik dat deze lijnperiode met veel ‘verboden voedsel’ de oorzaak is geweest van mijn boulimia.

Al vanaf mijn tienerjaren at ik alle emoties die ik voelde weg met enorme bergen snoep, koek en andere zoetigheid. Om het vervolgens weer uit te braken. Dit is tientallen jaren zo doorgegaan. Ik heb van alles geprobeerd: alle diëten die je maar kunt bedenken, gesprekken met psychologen, therapie bij een eetstoorniskliniek, noem maar op, maar niets hielp echt.

Door de therapie waren de eetbuien veel minder en spugen deed ik nog maar af en toe, maar hoe afschuwelijk voelde ik me als ik mijn emoties weer weg liep te vreten en ik achteraf alle verpakkingen zag die ik leeggegeten had. Of wanneer ik toch weer boven de pot hing.

Koolhydraatarm/keto eten heeft je wel geholpen?

“Toen ik startte met koolhydraatarm eten, had ik al na 3 weken heel veel eetrust. Ik had geen behoefte meer aan snoep en koek en ik voelde me heel helder in mijn hoofd. Voorheen dacht ik elke minuut aan eten. Nu vergeet ik het gewoon. Koekjes liggen me niet meer toe te roepen in de kast. Mijn eetbuien verdwenen als sneeuw voor de zon en daardoor braakte ik ook niet meer. Door de verzadigende maaltijden in de startgids was ik altijd voldaan. En dat geeft zo’n rustgevend gevoel.

Toen ik eenmaal de boulimia onder controle had met deze aanpak, durfde ik het aan om het roken aan te pakken; een andere verslaving die me erg in de weg zat en die mijn gezondheid geen goed deed. Dat is gelukt: ik ben nu al een half jaar gestopt met roken. Ik ben zo blij dat ik zover gekomen ben! Ik ben inmiddels ook wat afgevallen en het lukt me heel goed om mooi op gewicht te blijven. 

Je had de moed al opgegeven ooit van boulimia af te komen?

“Ik durfde niet meer te hopen. Die therapeuten hadden me verteld dat ik maar moest accepteren dat de eetbuien nooit helemaal over zouden gaan. Inmiddels weet ik dat dit de grootste onzin is. Ik denk dat het allemaal kwam doordat ik gewoon echt heel erg verslaafd was aan koolhydraten en aan welk gevoel ze me eventjes gaven. Heel even euforie of verdoving en daarna een hoop verdriet, frustratie en ellende.

Ik weet dat er heel veel mensen zijn met een soortgelijk verleden als ik; met overgewicht, overeten, emotie-eten en vervolgens wel of niet compenseren met braken. Ik weet hoe zwaar het gevecht kan zijn en hoe ellendig het voelt en dat het lijkt alsof er geen uitweg is. Inmiddels weet ik dat die er wel is. Ik had nooit verwacht dat de oplossing zo simpel zou zijn!

Het is niet in woorden te omschrijven hoe gelukkig ik ben dat TheNewFood op mijn pad gekomen is en hoe dankbaar ik ben voor alle mooie boekjes met lekkere recepten. Ik ga nooit meer terug naar koolhydraatrijk eten. Ik ben eindelijk weer wie ik wil zijn!”

Doet je partner mee?

“De avondmaaltijden eet hij met me mee. Soms wil hij er nog wel wat extra’s bij, maar hij is vooral erg verrast hoe lekker het eten allemaal is. Al vrij snel en nog steeds regelmatig, zegt hij dat we nu veel gevarieerder en lekkerder eten dan voorheen. Da’s fijn om te horen natuurlijk en het motiveert om lekker veel gerechten uit de boekjes uit te proberen. Mijn vriend heeft inmiddels zelfs favoriete koolhydraatarme maaltijden!

Naast mijn vriend zijn trouwens ook twee collega’s begonnen met het eten volgens de boekjes van TheNewFood. Het is ook heel leuk om daar samen over te kunnen kletsen en om ideeën uit te wisselen op het werk.”

Wat wil je anderen meegeven?

“Ik hoop dat mijn verhaal een inspiratie en motivatie kan zijn voor degene die nog twijfelt. Deze aanpak, zonder honger, zorgde er bij mij bijna direct voor dat ik geen cravings meer had en eindelijk kon stoppen met oude patronen. Een energiek en gelukkig mens ben ik nu. Als ik het kan, dan kan jij het ook!

In het begin kan het drastisch verminderen van de koolhydraten best vervelend voelen, maar op zo’n moment toegeven en suikers eten helpt je ook niet om van dat gevoel af te komen. Houd vol en dan komen alle voordelen vanzelf!” 

Jannet (54) valt eindelijk echt af

Zangeres Jannet Bodewes (54) woog 102 kilo, had al tijden last van een chronisch ontstoken achillespees, was altijd moe en had veel darmproblemen. "Ik voelde me voortdurend opgeblazen en had enorme energiedips." De optredens met haar band vielen haar steeds zwaarder....

Yvonne voelt zich herboren

Jarenlang kampte Yvonne (50) met ernstige gezondheidsproblemen, veel overgewicht en was ze altijd extreem moe. Ze was ten einde raad. Eke poging om af te vallen mislukte en zo kwam ze steeds dieper in een dal terecht. Gelukkig kreeg ze uiteindelijk van kennissen de...

Bijna 50 kilo lichter en minder last van lipoedeem

Judy (48 jaar) stuurde ons een enthousiast bericht. "Ik ben in september 2019 begonnen met TheNewFood en nu, een jaar later, ben ik 47 kilo lichter en ik kan weer veel meer. Ik kan niet uitleggen hoe dankbaar ik ben!" Judy wil graag haar verhaal delen om ook anderen...

Van hartpatiënt naar kerngezond

Ed (59) kwam drie jaar geleden met spoed in het ziekenhuis terecht vanwege zijn hart. Het zag er niet zo best uit: vernauwingen en  hypercholesterolemie waren aandoeningen waaraan zijn vader en de familieleden van vaderskant bijna allemaal voor hun vijftigste jaar...

Afname ME/CVS-klachten door keto

Monique (54) leeft al dertig jaar met ME/CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom). Dit heeft haar leven enorm beïnvloed: dat kwam dertig jaar geleden vrijwel helemaal stil te liggen. Ze had continu het gevoel tegen een griep te moeten vechten. Ze moest zelfs stoppen met...

Geen endometrioseklachten meer!

Laura (28) had vanaf haar eerste menstruatie op haar veertiende al veel menstruatieklachten. Dit resulteerde in veel bezoekjes aan de dokter en veel beperkingen in haar dagelijks leven. Niets bleek te helpen, medicatie en ook een operatie had niet het gewenste effect....

Joyce (57) heeft geen migraine meer

Joyce (57) had al sinds haar zestiende last van hevige migraine-aanvallen. In de loop van de jaren kwamen de aanvallen steeds vaker en werden ze steeds erger. Medicatie hielp maar tijdelijk: ze had steeds meer nodig en het was altijd afwachten wanneer ze door haar...

Weer sterk en energiek na kanker

Tina (54) kreeg een aantal jaren geleden de diagnose darmkanker, nadat ze al een hele tijd rondliep met veel lichamelijke klachten. Na de behandelingen startte haar zoektocht naar écht gezond eten en zo begon ze met onze gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Inmiddels...

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!