Selecteer een pagina

Miranda voelde zich jarenlang “moe, vet, vatsig en zwaar ongezond”. Toen ze 135 kg op de weegschaal zag en van maat 48 maar 50 ging was ze er helemaal klaar mee. Ze had in het verleden al heel veel verschillende diëten geprobeerd. De resultaten waren nooit blijvend en ze bleef ook altijd erg hongerig. Ze leefde van eetmoment naar eetmoment. 

Alles verandert als ze de koolhydraatarme keto aanpak ontdekt en eindelijk echt gaat afvallen!

“Ik was mezelf zo zat maar om mijzelf te troosten at ik juist nog meer ongezonde dingen, chocola, koekjes, chips ik lette werkelijk nergens op. Wat maakte dat ene kilootje extra nou nog uit”.

Rekenen en macro’s werkte niet

Begin 2018 ging Miranda (47 jaar, 189cm) weer op zoek naar een manier om af te vallen, ze woog toen 135 kilo en was ten einde raad. Ik slikte toen ook anti-depressiva die zorgen ook nog eens dat het afvallen lastiger ging. Ze begon zich te interesseren in een keto aanpak en volgde ook groepen op Facebook. En zo ging ze aan de slag maar haar eerste kennismaking met keto was geen succes.

“Volgens de keto groep moest ik macro’s gebruiken en de hele dag rekenen wegen en meten. Ik zat continu te klooien met die macro’s en werd er erg onzeker van en ging ik de fout in. Op een gegeven moment at ik bijna elke dag hetzelfde omdat ik dan zeker wist dat het binnen mijn macro’s paste. Het eten was erg eenzijdig en smaakte me daardoor ook niet. Maar ik durfde die macro’s ook niet echt los te laten omdat ze bang was dat ik het niet goed zou doen.” 

Eindelijk eetrust en 45 kilo lichter!

Toen kwam ze TheNewFood tegen, een heel andere manier van gezond keto eten. Zonder tellen, macro’s en apps bijhouden. Ze begon meteen met de weekmenu’s uit de startgids en vond zo eindelijk iets wat werkte en de eetrust die ze steeds had gezocht. Al moest ze wel even door de eerste moeilijk week heen.

“Ik had flink last van afkickverschijnselen van suiker. Ik  voelde me de eerste week erg moe en zwak. Maar ik las in de startgids dat dit tijdelijk was, en dat ik me daarna beter dan ooit ging voelen! Dat was voor mij genoeg reden om door te zetten. En het bleek helemaal waar. Ik heb geen moment spijt dat ik voor deze manier van eten gekozen heb.”

Inmiddels is Miranda 45 kg afgevallen en al een tijd stabiel op haar nieuwe gewicht! “Dat terwijl ik zó lekker eet! Ik heb alle boeken inmiddels, allemaal super! Het zijn heerlijke recepten, waar ik niet lang voor in de keuken hoef te staan, ideaal!!”

Het gezin eet lekker mee!

“Ik was vroeger een enorme zoetekauw maar die trek in zoete dingen werd steeds minder in de loop van de eerste weken. Inmiddels heb ik dit eigenlijk niet meer.” Ook in het gezin wordt nu minder zoet gegeten.

Miranda haar gezin staat helemaal achter Miranda en is super trots. Ze eten zelfs vaak koolhydraatarm/keto mee. “Mijn vriend en zoon eten nog niet volledig koolhydraatarm/keto, maar ze eten ’s avonds wel met mij mee. Over het algemeen vinden ze dit erg lekker!”

Moeilijke momenten? Vooral uit eten gaan vond ze in het begin lastig. Het maken van een plan vóóraf haar erg geholpen.  “Door van tevoren te bedenken wat ik wel en niet wil eten en daarover afspraken te maken met mezelf, kon ik me aan de koolhydraatarme/keto manier van eten houden.”

Afbouwen antidepressiva

Miranda kan nu ook verder met het afbouwen van haar medicatie.  Ze had bij eerdere pogingen om af te bouwen veel last van ontwenningsverschijnselen: “Die ontwenningsverschijnselen heb ik nog steeds, maar ik voel me nu rustiger en stabieler. Ik heb er minder last van en kan veel meer doen.” Miranda geeft ook aan veel meer energie te hebben, ze heeft meer zin om dingen te doen en voelt zich minder moe. 

Kritische opmerkingen

Toen Miranda zichtbaar afviel kreeg ze steeds vaker de vraag hoe ze dit deed. Miranda begon dan vol overtuiging en enthousiasme te vertellen over de koolhydraatarme/keto aanpak. Ze merkte al gauw dat mensen er direct een mening over hadden: “sommigen waren erg geïnteresseerd, maar anderen leek het maar ongezond, terwijl ik al zoveel was afgevallen!”

Tegenwoordig zegt ze gewoon dat ze haar leefstijl heeft veranderd. “Soms komen mensen dan vanzelf met vragen, dan staan ze er meer voor open. Als ze met vragen komen wil ik hen best uitleggen en vertellen wat ik aan het doen ben, maar opdringen heeft geen zin heb ik gemerkt.”

Waar Miranda in het begin wel tegenaan liep is op visite gaan. Ze vertelt dat ze het soms lastig vond om dingen af te slaan, ze vond het soms onvriendelijk overkomen. Inmiddels doet ze dat wel: “Ik weet waarom ik deze keuzes maak en bedank gewoon vriendelijk. Mensen vinden dat eigenlijk altijd prima!” En ach zo moeilijk is het niet: “Wat rauwkost, blokjes kaas, nootjes en een  stukje worst en ik ben klaar!” 

En blijft ze deze koolhydraatarme leefwijze volhouden?

Hierop antwoordt Miranda met een volmondige “JA!”. Ze zegt nooit meer anders te willen eten. Ze kan zich het eigenlijk ook niet meer voorstellen. “Ik voel me zoveel beter, dat ga ik niet opgeven door terug te gaan naar mijn oude eetpatroon. Ik eet daarnaast lekkerder dan ooit, dus waarom zou ik?!”. 

 

Verpleegkundige Lara SchalkHeb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Lara Schalk
Verpleegkundige en keto-expert bij TheNewFood