Selecteer een pagina
  1. RECEPTEN
  2.  » Fudgecake zonder meel of noten

Fudgecake zonder meel of noten

Heb je ontzettende zin in iets lekkers? Deze fudgecake maak je zonder amandelmeel en kun je gerust in je menu inpassen. Heerlijk! Eet de fudgecake als voedzaam dessert of ontbijtje, lekker met slagroom en een aardbeitje! Of vries miniporties in voor je dagelijkse portie chocolade toe. (Wil je weten waarom vaak gebak eten met amandelmeel niet een goed idee is, lees dan deze pagina.)

VOOR 10 PORTIES ± 1,8 GRAM KOOLHYDRATEN PER PORTIE 

DIT HEB JE NODIG

– 250 gram avocadoblokjes (doosje diepvries, laat eerst ontdooien), of vruchtvlees van 2 middelmaat avocado’s.
– 4 eieren, middelmaat 
– 2 eetlepels ongezoete cacaopoeder (15 gram)
– 75 gram pure chocolade 99% (GEEN ANDERE!!! ZIE TIP ONDERAAN), in stukjes
– 2 theelepels vanille-extract (flesje supermarkt, bijvoorbeeld van Nielsen Massey bruin flesje)
– 200 ml volle kokosmelk (pakje supermarkt), gebruik je een gedeelte van een groter blikje: let erop dat je ook de dikke room gebruikt die bovenop zit
– 2 theelepels kaneel
– 1 theelepel koekkruiden (of speculaaskruiden – je kunt dit ook helemaal weglaten)
– 5 eetlepels (75 gram) Sweet like sugar (zoetstof van Holland & Barret OF Sukrin+ OF je eigen keuze zoetstof)

BAKVORM
Siliconen bakvorm rond of recht, doorsnee zo’n 25 cm.
Of een springvorm of klein bakblik, vet dan wel eerst in met kokosolie of roomboter. 

ZO MAAK JE HET

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Meng alle ingrediënten door elkaar in een keukenmachine, of in een hoge kom met je staafmixer tot een glad beslag zonder stukjes.
3. Giet het beslag in de bakvorm, bak 25 minuten, prik met een vork een paar gaatjes in de bovenkant en bak nog ongeveer 20 minuten tot de fudgecake stevig aanvoelt.
4. Laat afkoelen, snijd in blokken en vries eventueel in (stukje bakpapier tussen de porties).

DE BESTE CHOCOLADE TIP

Gebruik alleen 99% chocolade! (geen 85%, hier zit 15 gram suiker in per 100 gram!!) Lindt heeft onder andere repen van 99% chocola. Deze zijn wel prijzig.

Zelf gebruik ik altijd Belgische 100% pure chocola van Callebaut. 
Dit is 100% cacaomassa in dragees en veel goedkoper dan losse repen!
Wel iets lastiger te krijgen (het is eigenlijk voor professionals). Ik koop het zelf online bij Nevejan of bij Bouwhuis.com

Ter vergelijking:
Een Lindt 99% reep kost per 100 gram ± € 4,50
Callabaut 100% dragees kosten per 100 gram ± € 1,05

Een zak bevat 2,5 kilo dragees, je kunt dus een flinke tijd vooruit! Bewaar ze afgesloten en koel. Invriezen kan ook.

Meer over geschikte chocola in je menu.

 

DIT IS EEN RECEPT UIT DE VASTENSPECIAL!  HIERONDER ZIE JE ALLE RECEPTEN IN DE VASTENSPECIAL.