Selecteer een pagina

Een stukje chocola af en toe, kun jij het ook niet laten?
In de startgids kom je het niet tegen, het advies om af en toe chocola te eten. Maar toch zijn er mensen die het wel doen weet ik. Jij misschien? Eet jij af en toe een paar stukjes pure chocola? Dan is het goed om deze informatie te lezen, want niet álle chocolade is geschikt.

85% chocola is dat een goed idee?
Veel mensen beweren dat 85% pure chocola geen kwaad kan in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Maar wist je dat 85% chocolade best veel suiker bevat? Namelijk 4 klontjes suiker per reep en 19 gram koolhydraten per reep! Een paar stukjes kunnen geen kwaad denk je misschien?  Ongemerkt eet je zo heel wat suikers en koolhydraten.

Zelfs al neem je maar een halve reep of nog minder. De suikers verhogen je bloedsuikers en kunnen voor een insulinepiek zorgen. Insuline is een hormoon wat zorgt voor het opslaan van lichaamsvet en het is géén hormoon wat je helpt af te vallen. Je kunt uit ketose raken. Je krijgt misschien al snel erna weer cravings/honger/trek.

Wat is dan wel een goed idee?
EXTRA PUUR: De allerbeste optie! 99% of 100% pure chocolade met max 5 gram koolhydraten per 100 gram. Maar voor veel mensen te bitter. Maak er dan eventueel zelf chocolaatjes van! (zie hier onder) of gebruik in één van de andere recepten uit de specials of de fudgecake 
SUIKERVRIJE CHOCOLA: Er is ook van verschillende merken sukervrije chocola te koop, gezoet met polyolen, meestal maltito (laxerend!!) soms ook erytherol (betere optie) in combinatie met stevia. een aantal opties:
– Cavalier chocola Dark sukervrij (met erythritol en stevia) (online)
– pure suikervrije chocola van Céreal met stevia (supermarkt) (met maltitol en stevia)
ZELF MAKEN Maar zelf chocolaatjes maken is een veel beter idee!

Zelf chocolaatjes maken?
Optie 1 met cacaopoeder Klop luchtig door elkaar: 30 gram cacaopoeder (2 grote eetlepels); 1 tl vanille extract; zoetstof naar smaak; 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur. Uitstrijken op bakpapier en laat bevriezen. Breek daarna in stukken. Bewaar in de vriezer!

Optie 2 met pure chocola Smelt 50 gram 99% of 100% chocola (zie tip) met een scheutje slagroom en zoetstof naar smaak in magnetron. Laat iets afkoelen. Klop 150 gram roomboter luchtig en klop hier de gesmolten chocolade door. Uitstrijken op bakpapier en laat bevriezen. Breek daarna in stukken. Bewaar in de vriezer!

Een recept voor chocoladeboter en chocolaatjes vind je ook in de startgids DEEL 2. Recept pannenkoekenrol met chocoladeboter en roompudding op pagina 48/49.

DE BESTE CHOCOLADE TIP

Gebruik alleen 99% chocolade! (geen 85%, hier zit 15 gram suiker in per 100 gram!!) Lindt heeft onder andere repen 99% chocola. Deze zijn wel prijzig.

Zelf gebruik ik altijd Belgische 100% pure chocola van Callebaut. Dit is 100% cacaomassa en veel goedkoper dan losse repen! Je koopt het onder andere online bij Nevejan of bij Bouwhuis.com

Ter vergelijking:
Lindt 99% reep kost per 100 gram ± € 4,50
Callabaut 100% dragees kost per 100 gram ± € 1,05

Een zak bevat 2,5 kilo dragees, je kunt dus een fline tijd vooruit! Bewaar ze afgesloten en koel. Invriezen kan ook.

MAAK OOK DE HEERLIJKE CHOCOLADE FUDGECAKE (foto hier onder) HET RECEPT VIND JE HIER