Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Laura weigert insuline en kiest keto

Laura weigert insuline en kiest keto

Toen Laura (53) in 2020 diabetes 2 bleek te hebben, weigerde ze insuline. Ze besloot te starten met strikt koolhydraatarm/keto eten. Haar bloedsuikerwaardes daalden direct en een half jaar later zijn haar bloedsuikerwaardes weer normaal. Ze voelt zich inmiddels heel veel beter en het lukt haar ook eindelijk om af te vallen, wat vanwege haar hEDS (hypermobiele Ehlers-Danlos Syndroom) en pijnmedicatie altijd lastig was.

Huilend op de fiets naar huis

“Ik had al langer veel vage klachten zoals puistjes en bloedend tandvlees en ik was extreem vermoeid.  De vermoeidheid had ik steeds toegeschreven aan mijn aangeboren hEDS. Maar tot grote schrik van mij en de huisarts prikte ik bij een controle nuchter 18,7! Ik moest meteen naar het ziekenhuis voor labtesten. Ik voelde me verschrikkelijk en moest vreselijk huilen op de fiets naar huis.”

Een Hb1Ac van 98 en aan de insuline

“Twee dagen later zat ik bij de POH en ze vertelde dat de labuitslagen ook niet goed waren. MIjn Hb1Ac was 98! Ze zat al klaar om mij uit te leggen hoe ik insuline moest spuiten, want met een pilletje zou ik het niet redden. Maar ik had toen al besloten dat ik dat niet wilde. Thuis was ik al direct begonnen met strikt koolhydraatarm, wat ik 15 jaar geleden ook al een aantal jaar had gedaan, dus ik wist wel aardig hoe het moest.

Ik was dus pas 2 dagen bezig maar die ochtend prikte de POH al een nuchtere waarde van 12,4. Dus de ‘cursus insuline spuiten’ werd opzij gezet. Ik mocht het eerst houden bij 1 metformine en moest vooral zo doorgaan. Over twee maanden weer terugkomen.”

Alle koolhydraten het huis uit

Ik was die eerste dagen nog erg in de war en boos door de diagnose diabetes type 2. Maar direct ook heel erg gemotiveerd. Ik heb meteen al in die eerste week mijn keukenkastje leeggehaald en alles met koolhydraten in een tas gedaan en gedoneerd aan iemand die het kon gebruiken. Ik heb alleen nog suiker in huis voor de visite. Ik woon alleen met mijn 10-jarige kat Coco, dus hoef verder met niemand rekening te houden.

Vriendinnen wezen mij op TheNewFood en ik heb veel gelezen op de Facebookpagina en de website. Ik haalde de startgidsen in huis en ging de fijne weekmenu’s volgen. Ik paste de maaltijden soms aan omdat ik allergisch reageer op varkensvlees, maar dat kon prima. Deze nieuwe manier van eten ging mij goed af. Ik ontdekte steeds meer, zo ook het boek ‘de diabetes-code’ van dokter Jason Fung, dat heb ik in één keer uitgelezen.

Twee maanden later…

“Met de weekmenu’s heb ik geweldige resultaten geboekt. Na die twee maanden was mijn HbA1C 65 en mijn nuchtere glucose 7,6. Ook mijn Triglyceride-waarde (cholesterol) was gezakt van 6,8 naar 1,5. Ik genoot van de gerechten. Coco laat ik natuurlijk ook meegenieten, zij is dol op kip. Courgetti met tonijn is mijn favoriete snelle hap. Ik heb het laatst nog voor mijn zus gemaakt, zij is trots op me!”

Inmiddels een jaar later…

“Ik slik al maanden geen metformine meer! Mijn HbA1C was na 9 maanden keto gezakt naar 43. Mijn nuchtere bloedsuikerspiegel van 19,7 naar nu gemiddeld 5,8! Mijn diabetesverpleegkundige is zeer onder de indruk. Ik heb haar ook een startgids gegeven omdat ze geen ervaring heeft met deze aanpak, maar mij wél meteen positief steunde in mijn keuze het zo te doen. Hopelijk kan ze andere patiënten ook deze weg op sturen.

Een wereld van verschil!

“Het gaat echt supergoed! Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe geweldig het verschil is, ook in die brainfog, die mistige vermoeidheid die ik jarenlang al had bij het wakker worden! Mijn hersens DOEN het weer! Ik slaap nu ook beter. Ik heb zin in dingen doen, zoals de achterstallige voorjaarsschoonmaak uit 1999… ik ben er nu eindelijk aan begonnen! Opruimen, schoonmaken, weggooien… ik heb er de energie weer voor.

Mijn zicht is veel beter geworden, ik zie weer scherp in de verte zonder bril! De puistjes verdwenen al heel snel, en ook mijn tandvlees is hersteld. Mijn bloeddruk was eerst ook bizar hoog en al bij de eerste check na twee maanden was dat weer perfect. Ook zijn mijn luie darmen beter gaan werken en heb ik bijna geen buikkrampen meer. Wat betreft de hEDS: ik merk dat ik minder ontstekingen heb.”

Uit de rolstoel 

Door mijn hEDS heb ik altijd pijn in mijn gewrichten. Door de pijnmedicatie (Paracetamol, Tramadol en Lyrica) heb ik minder pijn, maar het is nooit wég. Door de pijn en beperkingen kan ik weinig bewegen. Ik heb een rolstoel voor de langere afstanden. Ik probeerde sinds mijn diabetes diagnose elke dag stukjes te wandelen. Die stukjes werden steeds langer! Ik ben inmiddels uit de rolstoel en wandel dagelijks door de buurt.

In het begin was ik daarna wel erg moe. Maar ik loop nu steeds sneller en langere stukken zonder moe te worden. Het is een wereld van verschil met hoe het hiervoor was. Ik voel me wakkerder, fitter en levendiger.”

De weegschaal

“Mijn belangrijkste doel was om diabetes 2 te verslaan. Dat is gelukt. Ik wilde ook graag afvallen, maar dat is voor mij erg lastig vanwege de pijnmedicatie, die houdt dat tegen. En toch lukt het! Toen ik begon woog ik 118 kilo en nu schommel ik rond de 102. Ik wil zó graag onder de 100 komen, maar dat gaat ook lukken! Ik merk dat er binnen in mijn lijf veel verandert en geef het de tijd. 

Ik probeer veel af te wisselen met de maaltijden. Ook ben ik al langere tijd bezig met deelvasten volgens de startgids. Ik probeer goed te luisteren naar mijn lijf als het gaat over wanneer en hoeveel ik eet. Ik bekijk het positief: inmiddels ben ik 15 kilo kwijt en dat zie je al goed. Ik heb zeker al drie kledingmaten kleiner nu en ik ben nog niet halverwege!

Voor altijd gezond koolhydraatarm/keto

“Ik wil nooit meer terug. Ik wil nóóit meer zo ziek worden! Het verschil is zo enorm groot, nu al, na een jaar keto. Al die járen met dat overgewicht, die extreme vermoeidheid en die mist in mijn hoofd; dat hoef ik nooit meer terug. Steeds uitgebreid koken voor jezelf is soms lastig als je alleen bent, dan heb je geen zin, maar ik doe het wel. Ik smokkel nooit, daar heb ik geen behoefte aan. Ik wil juist goed voor mijzelf zorgen.

En ik wil niet alleen goed voor mijzelf zorgen, maar ook voor anderen. Ik heb laatst een vriendin geholpen om haar man op het goede pad te krijgen. Hij had sinds kort de diagnose diabetes 2 en moest aan de slag! Ze haalden meteen de vega-startgidsen in huis. Ik heb natuurlijk ook weer de courgetti met tonijn voor ze gemaakt. Al binnen een paar dagen gingen zijn bloedsuikers van 30 naar 7!” 

Wees lief voor jezelf!

“Mijn advies voor anderen: Focus je niet op die kilo’s! Neem je centimeters op en maak veel selfies. Heb geduld. Voor het afvallen met deze heerlijke aanpak, én voor de bloedsuikerspiegel. Het is er niet in 1 week gekomen, neem de tijd voor je lijf om te genezen. Wees lief voor jezelf!”

  

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Stuur ons een bericht. Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!   

Delen