Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
  4.  » Low carb dieet kan kanker bestrijden volgens medici

Low carb dieet kan kanker bestrijden volgens medici

Door weinig koolhydraten te eten, krijgen kankercellen in ons lichaam minder kans. Het is algemeen bekend dat lichaamscellen zowel glucose als vet gebruiken, maar kankercellen gedijen alleen op glucose en kunnen niet overleven op ketonen (die vrijkomen als ons lichaam vet verbrandt). Ons lichaam zet koolhydraten om in glucose, dus als we minder koolhydraten eten, blijven de ketonen over en sterven kankercellen uit.

Er zijn steeds meer medici die de voordelen van een low carb dieet in zien en ook geloven dat die bepaalde kankers kan bestrijden. Onder hen is ook dr. Eugene J. Fine, professor aan het Albert Einstein College of Medicine in New York. Hij deed onderzoek naar het effect van low-carb eten op kankercellen.

Al langer bekend

Dit fenomeen werd al waargenomen in de jaren 20 van de vorige eeuw, door de Duitse biochemicus Otto Warbug. Hij won een Nobelprijs in 1931 omdat hij ontdekte dat kankercellen nauwelijks zuurstof nodig hebben en dat ze teren op suikers. Maar sindsdien is er geen grootschalig onderzoek gedaan naar het toepassen van een low carb dieet in de strijd tegen kanker, gedeeltelijk vanwege de door de regering hardnekkig verspreide boodschap dat een koolhydraatrijk dieet gezonder is.

Effectief tegen allerlei ziekten

Volgens dr. Fine is het nog te vroeg om te zeggen dat een low carb eetpatroon daadwerkelijk kanker geneest, maar hij beklemtoont wel dat een streng low-carb dieet bewezen effectief is in het bestrijden van allerlei ziekten, zoals epilepsie, obesitas, diabetes en hartziekten. Het mooie van een low carb of ketogeen dieet is dat het in ieder geval dat het niet giftig is en niet duur – in tegenstelling tot bijvoorbeeld chemotherapie, dat patiënten erg ziek maakt en een fortuin kost.

Gevorderd stadium

De onderzochte patiënten van dr. Fine hadden allemaal kanker in een gevorderd stadium. De deelnemers volgden het ketogeen dieet (waarbij ze dagelijks minder dan 50 gram koolhydraten aten), 28 dagen lang. Zes op de tien patiënten reageerden erg goed op de manier van eten; de kanker stabiliseerde of werd minder. Momenteel lopen er nog verschillende onderzoeken naar het ketogeen dieet en de bestrijding van kanker. De uitslagen daarvan zullen bepalen of de medische wereld het dieet gaat omarmen als middel tegen kanker in de toekomst.

Delen