Zelfs door het eten van zogenaamde ‘goede’ koolhydraten rotten onze hersenen en lopen we het risico ziektes als dementie te krijgen. Ook dragen koolhydraten bij aan het ontwikkelen van depressie, epilepsie en hoofdpijn. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter.
Sluipmoordenaar
Perlmutter spreekt van ‘sluipmoordenaars’ in zijn boek Grain Brain: The Surprising Truth About Wheat, Carbs, and Sugar – Your Brain’s Silent Killers. Hij gelooft dat we terug moeten naar de manier waarop onze voorouders aten; met meer vlees en vet. Onze voeding zou voor zo’n 75 procent uit vet moeten bestaan en voor slechts 5 procent uit koolhydraten. In feite, zo stelt Perlmutter, zijn menselijke genen in duizenden jaar zo geëvolueerd dat we met een vetrijk, low carb dieet goed uit te voeten kunnen. Toch eten we tegenwoordig bijna het tegenovergestelde.
Symptomen bestrijden
‘Het idee van ‘vetarm’ zitten in ons hoofd en buik ingepeperd,’ zegt de neuroloog. ‘Het is nergens op gebaseerd en de oorzaak van de meeste moderne ziekten.’ Hij vervolgt : ‘Mensen krijgen een hersenziekte en vragen zich af welke wonderpil ze moeten nemen. Ze willen de symptomen bestrijden in plaats van de dieperliggende oorzaak van de ziekte. Terwijl we in feite met onze eetgewoonten en levensstijl een enorme rol ons eigen lot bepalen.’
Dementie
Eerder toonde onderzoek aan dat een koolhydraatrijk eetpatroon het risico op de dementie doet toenemen. Een studie, gepubliceerd in Journal of Alzheimer’s Disease, stelde dat oudere mensen die veel koolhydraten aten meer dan drie zo veel kans hadden op een cognitieve stoornis – waardoor ze weer vaker dementie ontwikkelden. Mensen die juist goede vetten aten, zoals in noten en gezonde oliën, hadden 42 procent minder kans op cognitieve stoornissen. Wie veel eiwitten (zoals in vis en vlees) binnen kreeg, had 21 procent minder kans op de stoornissen.
Diabetes 2
Ander onderzoek liet zien dat hoge bloedwaarden ervoor zorgen dat het brein suiker niet meer goed kan verwerken – zoals te zien is bij diabetes type 2.
Bron: Forbes