Bang om (ooit) dement te worden? Dat lijkt niet nodig. Alzheimer wordt in zijn geheel veroorzaakt door het eten van koolhydraten, en dus kun je zelf het verschil maken. Dat beweert topneuroloog en auteur van het boek Grain Brain, David Perlmutter. De beroemde Amerikaanse tv-dokter Dr. Oz had hem in zijn show uitgenodigd.
Niet genen maar eetgedrag bepalend
Het controversiële boek gaat ervan uit dat zelfs mensen uit families waarin veel dementie voor komt, de cirkel kunnen doorbreken. Het krijgen van Alzheimer en aanverwante ziektes blijkt niet bepaald te worden door onze genen, maar door ons eetgedrag. Niet alleen producten met wit meel of suiker, maar ook hele granen beïnvloeden ons brein op een negatieve manier.
Van vijand naar vriend
De neuroloog legt uit hoe de koolhydratenconsumptie de afgelopen jaren is gestegen doordat vet als onze grootste vijand werd gezien. Hij benadrukt dat dat verkeerd is gedacht; koolhydraten zijn als ‘gif’ voor je hersenen en vet juist diens beste vriend. Het krimpen van je brein (wat onder meer gebeurt bij dementie) heeft volgens Perlmutter alles te maken met de voedingskeuzes die je maakt.
Dr. Oz verklaart hoe bloedsuikers in het brein problemen geven en dat koolhydraten – alle soorten – daar verantwoordelijk voor zijn. Daar horen dus ook zogenaamd ‘gezonde’ hele granen bij. En bol- en knolgewassen en fruit als je daar teveel van eet.
Veel gezonde groenten en vetten
Bladgroenten en andere groenten die boven de grond groeien worden juist ten zeerste aangeraden, samen met vetten als olijfolie, boter, kokosnotenolie, avocado’s, kaas en vlees.
Snelle reparatie
Er is overigens nog hoop voor wie nog veel koolhydraten eet. Volgens Perlmutter kan ons brein, dat elastisch is, zichzelf snel herstellen van de schade die koolhydratenconsumptie heeft aangericht.