Selecteer een pagina

Bewezen voordelen van LowCarb HighFat

Makkelijk vol te houden door minder eetlust

De hoofdreden waarom mensen zich ellendig voelen en stoppen met het dieet is honger. Het voordeel van minder koolhydraten eten is dat het de eetlust vermindert.

Meer gewichtsverlies

Bijna zonder uitzondering verliezen mensen met Koolhydraatarme diëten meer gewicht dan met andere diëten. Vooral in de eerste 6 maanden.

Een groter deel van het vetverlies komt van de buikholte

Een grote percentage van het verloren vet bij koolhydraatarme diëten komt van de buikholte. Dit vet vormt het grootste gevaar voor de gezondheid.

Triglyceriden in het bloed worden verlaagd

Koolhydraatarme diëten zijn erg effectief op het verlagen van triglyceriden in het bloed. Oftewel de vet moleculen in het bloed die een groot risico zijn voor hart- en vaatziekten.

Verhoging van HDL cholesterol, het goede cholesterol

Het is bekend dat hoe hoger het HDL hoe kleiner de kans is op hart- en vaatziekten. Om HDL te verhogen moet men vet eten en bij koolhydraatarme diëten wordt er veel vet gegeten. Het is daarom niet verassend dat het HDL cholesterol stijgt bij een LowCarb dieet.

Sterke verbetering bij diabetes mellitus type 2

De beste manier om bloedsuiker en insuline te verlagen is door de koolhydraat consumptie te beperken. Deze manier is ook heel effectief om diabetes mellitus type 2 te behandelen en mogelijk de ziekte te laten verdwijnen.

Verlaagd de bloeddruk

Onderzoeken wijzen uit dat verminderen van koolhydraten leidt tot een significante verlaging van de bloeddruk. Verlaging van de bloeddruk zou moeten leiden tot een verlaging van de risico op vele ziekten.

Meest effectieve behandeling voor het metabool syndroom

Koolhydraatarme diëten verbeteren al de 5 symptomen van het metabool syndroom. Een ernstige aandoening die mensen kwetsbaar maakt voor onder andere hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2.

LDL cholesterol verbeterd

Als men een LowCarb dieet eet worden de slechte kleine LDL deeltjes omgezet naar de goede grote LDL deeltjes. Daarnaast helpt verminderen van koolhydraten mogelijk bij het verlagen van het totaal LDL deeltjes in het bloed.

Minder Koolhydraten eten? Zes tips om te beginnen!

Z

Kleine veranderingen

Drink koffie en thee zonder suiker. Laat frisdrank en sapjes (beide bevatten heel veel suiker) staan. Begin eens met een ontbijt zonder brood, maar kies voor yoghurt met noten en bessen of gebakken ei met spek, drink er een groente-smoothie bij. Lunch met een uitgebreide salade of een koude omelet. Eet een handje noten, een stukje kaas of wat bessen bij de koffie in plaats van een koekje.
Z

Kies vers en puur

Puur eten (vis, groenten, eieren, kip, vlees, fruit, naturel zuivel etc.) bevat geen toegevoegde suikers en zetmeel. Kant-en-klaar producten, zakjes, pakjes, mixen, koek en snoep etc. bevatten allemaal vaak veel verkeerde koolhydraten. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden! Kies bijvoorbeeld pure Griekse yoghurt of kwark in plaats van yoghurt met een smaakje, waar vaak veel suiker of fructose aan
toegevoegd is.
Z

Lees meer over koolhydraten

Zorg dat je wat meer te weten komt over koolhydraten. Over wat koolhydraten zijn, maar ook welke producten veel (verkeerde) koolhydraten bevatten. Je kan bijvoorbeeld de koolhydratentabel. Je ziet dan in één oogopslag wat je wel en niet kan eten.

Z

Eet meer groenten

Kies voor meer groenten. Een extra portie groenten of salade in plaats van aardappels, pasta of rijst. Een groene smoothie met spinazie, avocado en andere groenten. Maak er iets speciaals van met kokosmelk, wat bessen, munt of een scheut suikervrije siroop. Eet veel rauwkost (met dip!) tussendoor.
Z

Snack met groenten en dipsaus

Je kan heerlijk snacken met verschillende rauwkost en lekkere dipsausjes, VET MAG immers! Koop geen kant-en-klaar dipsausjes (met veel suiker) maar maak ze zelf. Bijvoorbeeld met mayonaise, wat groene kruiden, peper/zout, een beetje mosterd en misschien een scheutje suikervrije citroenlimonade. Maak wat meteen wat meer! Of maak een dip van tonijn en mayonaise. Ook kinderen vinden het op deze manier heerlijk om te snacken met rauwkost!
Z

Controleer het etiket

Trek je niets aan van veelbelovende teksten op de verpakking, zoals ‘geen suiker toegevoegd’, of ‘bewuste keuze’. Controleer altijd zélf hoeveel koolhydraten er in een product zitten. Staat suiker, fructose of glucose of een andere -ose als één van de eerste producten genoemd, neem het dan niet.

Veelgestelde vragen

Wat zijn koolhydraten precies?
Voeding bestaat uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Koolhydraten zitten in alle producten die suiker, fructose, glucose en meel bevatten. Bijvoorbeeld alle koek, snoep, brood, pasta, rijst bestaat vooral uit koolhydraten.

Koolhydraten worden direct omgezet in glucose, die we kunnen gebruiken als brandstof. Het is een efficient systeem, we hebben er maar weinig van nodig. (En toch eten we er juist heel veel van!)

Om glucose als brandstof te kunnen gebruiken maakt het lichaam eerst een gepaste dosis insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de cellen open zich openen voor glucose. Dit systeem met gedoseerde insuline-aanmaak werkt bij veel mensen niet goed meer. zie afbeelding. Ze maken dan steeds meer insuline aan.

Het teveel aan glucose (koolhydraten) slaat het lichaam op als vet; reserve voor als we het een andere keer nodig hebben. (Maar die andere keer komt er niet, want we eten steeds weer nieuwe koolhydraten.)

Heb je koolhydraten dan niet nodig?
Je hebt maar heel weinig kooolhydraten nodig om goed te functioneren. Dat is niet wat we lange tijd gedacht hebben. Als je kijkt naar oervolken dan zie je dat we juist heel goed functioneren met Minder Koolhydraten.

Stamleden van volken die weinig koolhydraten eten, omdat ze nog leven van de jacht en wat de natuur biedt, zijn atletisch gebouwd en rennen harder dan wij!

Als je minder koolhydraten eet, dan eet je weer zoals de natuur het heeft bedoeld, daarom voel je je al snel zoveel beter!

Wat is er mis met koolhydraten?
Er is niets mis met koolhydraten! Er is vooral iets mis met de enorme hoeveelheden die we ervan zijn gaan eten.

Onze verre voorouders aten maar weinig koolhydraten. Ze leefden vooral van de jacht en de visserij, en van wat groeide in de natuur. Vis, vlees, groenten, noten, bessen, zaden etc.

Hun menu bevatte weinig koolhydraten, ze aten alleen wat fruit (suiker!) vlak voor de winter om een vetreserve op te bouwen.

De mens is fysiek maar weinig veranderd door de eeuwen heen, maar toch zijn we ineens heel anders gaan eten. Met veel koolhydraten, zoals koekjes, broodjes, pasta, chips en veel suiker.

Zoveel koolhydraten kunnen we niet verwerken. Ons lichaam raakt overbelast en wordt ziek. Het is voor iedereen beter om weer minder koolhydraten te gaan eten.

Kan je verslaafd zijn aan koolhydraten?
Veel mensen zijn verslaafd aan koolhydraten. Ze zijn voortdurend hongerig en willen steeds opnieuw koolhydraten eten. Zelfs na het eten van een maaltijd!

We spreken van een koolhydratenverslaving als je insulinehuishouding niet meer optimaal werkt.

Voorstadium diabetes
Een verstoorde insulinehuishouding heet ook wel insulineresistentie, hyperinsulinemie of metabool syndroom en wordt gezien als het voorstadium van diabetes.

Wil jij geen diabetes krijgen stop dan met het eten van teveel koolhydraten!

Ben jij verslaafd aan koolhydraten?
Kan je vaak niet stoppen met eten, ben je steeds weer hongerig, ook vlak na een maaltijd, en vaak vermoeid? Heb je problemen met je gewicht, test dan of je verslaafd bent aan koolhydraten.

Kan je ziekt worden als je teveel koolhydraten eet?
Onderzoek laat zien dat veel welvaartsziektes worden veroorzaakt door te veel koolhydraten, zoals diabetes, overgewicht, hart- en vaatziektes, auto-immuunziekten, hoge bloeddruk, Crohn, dementie en waarschijnlijk zelfs kanker!

Vet is juist gezond
Van veel suiker en koolhydraten eten worden we dus ziek en dik. En verslaafd aan eten!

We zouden juist veel meer vetten moeten eten voor onze gezondheid. Door meer vet te eten val je ook beter af en blijf je op gewicht!

Lees meer over koolhydraten, hoeveel koolhydraten gezond is en wat er precies gebeurt in je lijf als je teveel koolhydraten eet.

Heeft het zin om nu nog anders te gaan eten?
Steeds meer zieke en dikke mensen
Vroeger dachten deskundigen dat een voedingspatroon met weinig vet en juist veel koolhydraten erg gezond was. Ze konden dat eigenlijk niet bewijzen, maar het leek toen het meest logische.
Zo leerden we op vet te letten en vooral veel koolhydraten te eten.

We weten nu dat het anders is
Ondanks alle voedingsadviezen kwamen er alleen maar meer dikke en nog veel dikkere en zieke mensen! Eindelijk is precies duidelijk hoe dat komt, en dat teveel koolhydraten de oorzaak van alle ellende is.

Nog niet te laat!
Deskundigen geven toe dat ze fout zaten en adviseren nu steeds vaker een voedingspatroon met veel Minder Koolhydraten. Daardoor kunnen mensen veel gezonder oud worden.

Uitgebreide informatie over voeding
Wil je precies weten waar al die koolhydraten inzitten en wat wel slimme keuzes zijn? Ga dan naar onze LowCarb EETWIJZER.

Zijn er dan geen ongezonde vetten?
Jawel, transvetten zijn het slechtst denkbare vet voor je gezondheid. Transvet breekt nagenoeg niet af in je lichaam, waardoor het zich opstapelt, door de lichaamsvreemde vorm kan je lichaam er niks mee. Ook transvetten worden in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen.

Wat zijn transvetten en waarom zitten ze in ons eten?
Transvet ontstaat bijna altijd doordat vloeibaar plantaardig vet door middel van een chemisch proces wordt omgezet in gehard vet. De voedingsindustrie verwerkt graag transvet, want het is goedkoop, je kan er beter mee bakken en producten blijven langer smeuÏg en houdbaar.

Transvetten in olie en boter
Transvetten zitten in veel margarines, namaak-boters, frituurvetten. Gebruik geen plantaardige olie (bv. zonnebloemolie, sojaolie). Gebruik geen margarines, halvarines of andere namaak-boters. Gebruik vooral pure roomboter, kokosolie (zonder transvet!), palmolie, cacaoboter, amandelolie, avocado-olie, lijnzaadolie, olijfolie, pompoenzaadolie, sesamolie, visolie en walnootolie.

Voedingsmiddelen met transvet
Transvetten zitten ook in heel veel koolhydraatrijke producten zoals gebak, sauzen, kant-en-klaarmaaltijden, koek en diepvriespizza’s. Als je Minder Koolhydraten eet laat je al die producten gelukkig staan!

Verbod op transvetten
In Denemarken heeft al sinds 2003 een verbod op transvetten, en ook in een aantal Amerikaanse staten is transvet verboden. Vreemd genoeg mag in Nederland nog altijd transvet gebruikt worden en is de fabrikant zelfs niet verplicht het te melden op het etiket. Alleen op namaak-boter moet transvet vermeld worden, maar is dit minder dan 0,5% dan is het wettelijk toegestaan om dit naar 0 af te ronden, dus dan is het nog niet zichtbaar.

Hoe herken je producten met transvet
Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat, omdat het dus niet verplicht aangegeven staat. Het gebruik van gedeeltelijk geharde olie of vet moet wel altijd worden vermeld op het etiket. Staat bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’ of bevat ‘plantaardig vet’ dan weet je eigenlijk zeker dat er transvet in het product voorkomt.

Hoe gezond is het eigenlijk om Minder Koolhydraten te eten?
In de praktijk zien we dat mensen altijd enorm opknappen als ze Minder Koolhydraten gaan eten, onder andere het volgende:
Dat Minder Koolhydraten gezonder is weten we toch al heel lang?
Eigenlijk weten we al bijna 100 jaar dat veel koolhydraten eten schadelijk is. Maar we dachten steeds dat we niet zonder veel koolhydraten zouden kunnen. Veel van onze voedingsadviezen zijn verouderd en stammen nog uit de tijd dat we weinig konden onderzoeken over de werking van voeding en het effect op onze gezondheid.

Meer onderzoek en adviezen
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van teveel koolhydraten en gezondheid. Die onderzoeken laten allemaal zien dat het veel gezonder is om Minder Koolhydraten te eten, zeker wanneer er sprake is van een defecte insulinehuishouding. Steeds meer artsen en voedingsdeskundigen adviseren ook in Nederland om LowCarb te eten.

Op de hoogte blijven? Blijf op de hoogte en lees het laatste nieuws en de laatste onderzoeken op het gebied van lowcarb voeding en gezondheid of ontvang regelmatig onzenieuwsbrief .

Is een lowcarb dieet inderdaad goed voor je cholesterol?
Een steeds groeiende aantal wetenschappelijke publicaties toont aan dat een koolhydraatbeperkt menu, als dat op de juiste wijze wordt gevolgd, de gezondheid van het hart bevordert en de klinische parameters verbetert. De triglycerideniveaus gaan drastisch omlaag, waardoor één van de grootste risicofactoren voor hartaandoeningen vermindert.

Een koolhydraatrijk dieet heeft juist een negatieve invloed op het cholesterol. (24-28)

Kan het dieet verstoppingen veroorzaken?
Een lowcarb dieet bevat vezelrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, aubergine, broccoli, asperges, bladgroente, laag-glycemisch fruit zoals bessen en aardbeien. Lijnzaad of psylliumvezels wordt aanbevolen als er behoefte aan meer vezels bestaat ivm obstipatie. Drink vooral voldoende water.
Ben je minder vermoeid als je een lowcarb dieet gaat volgen?
Vermoeidheid kan optreden in de eerste paar dagen, omdat het lichaam zich aanpast aan het overschakelen naar een andere stofwisseling. Het duurt meestal drie tot vier dagen voordat het lichaam van de suikerstofwisseling is overgeschakeld naar de vetstofwisseling. Na deze overgang heb je meestal de hele dag veel meer energie en een helder hoofd omdat de bloedsuikerspiegel gestabiliseerd is.
Heeft het dieet een positieve invloed op je galblaas?
Ja. Er bestaat inmiddels overweldigend bewijs dat galstenen (verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van de galblaasaandoeningen) worden gevormd als men TE WEINIG VET eet.

Twee aparte onderzoeken hebben aangetoond dat 25 procent van de deelnemers op een ultra-vetarm dieet galstenen ontwikkelden, en bij een derde onderzoek, waarin het effect van een dieet dat per dag heel weinig vet leverde werd onderzocht, bleek dat 13 procent van de deelnemers galstenen ontwikkelden (29). De reden is dat de galblaas zich alleen samentrekt als er vet wordt gegeten. En als de galblaas zich niet samentrekt, ontwikkelt zich een aandoening waarbij gal tot stenen kristalliseert. Als de galblaas actief blijft, wordt voorkomen dat zich stenen vormen.

Waarom weten niet alle artsen hiervan?
Artsen leren in hun opleiding maar heel weinig over voeding. Ze zijn daardoor helemaal niet gericht op voeding en gezondheid, maar vooral op medicatie. De kennis die ze wel hebben over voeding is vaak gebaseerd op achterhaalde theorieën, dezelfde theorieën waar het voedingscentrum zich op baseert.

Je eigen huisarts
Als jouw huisarts weinig kennis van LowCarb eten heeft, en het je misschien zelfs afraadt, dan zou je kunnen afspreken dat je de eerste maanden met enige regelmaat langskomt voor controles.

Dit is de beste manier om je arts iets te leren over het nut van LowCarb eten, want je zult in snel tempo veel gezonder worden en je bloedwaardes zullen aanzienlijk verbeteren.

Medicatie afbouwen
Al heel snel kunnen bepaalde medicijnen worden afgebouwd, zoals medicijnen bij diabetes. Ook daarom is het heel belangrijk om goed contact te houden met je arts, het afbouwen doe je natuurlijk in overleg.

Vraag je arts 17 minuten
Vraag je arts dit filmpje te bekijken, waarin de beroemde en vooraanstaande inspanningsfysioloog Tim Noakes pleit voor koolhydraatbeperking. Of dit filmje waarin dokter Schoonbee vertelt hoe LowCarb eten zijn eigen leven heeft gered en ook dat van zijn patiënten!

Zweden loopt voorop
In Zweden boog een speciale commissie in opdracht van de overheid zich over maar liefst 16.000 studies. Aan de hand van die uitkomsten besloot de Zweedse regering landelijk een lowcarb dieet te adviseren.

Informatie
Voor meer informatie zijn wij uiteraard altijd bereikbaar via e-mail.

Blogs van onze experts

Huisarts adviseert koolhydraatarm/keto menu

Huisarts adviseert koolhydraatarm/keto menu

Huisarts Hollemans (De Zwolse Tulp) heeft zelf goede ervaringen met de koolhydraatarme/keto aanpak en adviseert al haar cliënten een koolhydraatarm/keto menu. Ze vertelt wat dit allemaal voor haar en haar cliënten heeft betekent en kan betekenen!

Delen
Lees meer
Bert fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten

Bert fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten

Bert van Doorn (59) is altijd al een fanatiek fietser geweest, hij traint veel en maakt lange tochten van soms honderden kilometers. De laatste jaren ging het niet zo goed met hem. Hij kreeg gezondheidsklachten en het fietsen ging niet meer zo goed. Sinds maart van dit jaar eet Bert koolhydraatarm. Hij fietst nu beter dan ooit!

Delen
Lees meer
BLOG 15 DE ONGEZOUTEN WAARHEID

BLOG 15 DE ONGEZOUTEN WAARHEID

Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen,...

Lees meer
BLOG 14 DOKTERS VAN GISTEREN

BLOG 14 DOKTERS VAN GISTEREN

Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen,...

Lees meer
BLOG 13 Keto op TV!

BLOG 13 Keto op TV!

Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen,...

Lees meer
Delen