Bewezen voordelen van LowCarb HighFat
Makkelijk vol te houden door minder eetlust
Meer gewichtsverlies
Een groter deel van het vetverlies komt van de buikholte
Triglyceriden in het bloed worden verlaagd
Verhoging van HDL cholesterol, het goede cholesterol
Sterke verbetering bij diabetes mellitus type 2
Verlaagd de bloeddruk
Meest effectieve behandeling voor het metabool syndroom
LDL cholesterol verbeterd
Minder Koolhydraten eten? Zes tips om te beginnen!
Kleine veranderingen
Kies vers en puur
toegevoegd is.
Lees meer over koolhydraten
Zorg dat je wat meer te weten komt over koolhydraten. Over wat koolhydraten zijn, maar ook welke producten veel (verkeerde) koolhydraten bevatten. Je kan bijvoorbeeld de koolhydratentabel. Je ziet dan in één oogopslag wat je wel en niet kan eten.
Eet meer groenten
Snack met groenten en dipsaus
Controleer het etiket
Veelgestelde vragen
Wat zijn koolhydraten precies?
Koolhydraten worden direct omgezet in glucose, die we kunnen gebruiken als brandstof. Het is een efficient systeem, we hebben er maar weinig van nodig. (En toch eten we er juist heel veel van!)
Om glucose als brandstof te kunnen gebruiken maakt het lichaam eerst een gepaste dosis insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de cellen open zich openen voor glucose. Dit systeem met gedoseerde insuline-aanmaak werkt bij veel mensen niet goed meer. zie afbeelding. Ze maken dan steeds meer insuline aan.
Het teveel aan glucose (koolhydraten) slaat het lichaam op als vet; reserve voor als we het een andere keer nodig hebben. (Maar die andere keer komt er niet, want we eten steeds weer nieuwe koolhydraten.)
Heb je koolhydraten dan niet nodig?
Stamleden van volken die weinig koolhydraten eten, omdat ze nog leven van de jacht en wat de natuur biedt, zijn atletisch gebouwd en rennen harder dan wij!
Als je minder koolhydraten eet, dan eet je weer zoals de natuur het heeft bedoeld, daarom voel je je al snel zoveel beter!
Wat is er mis met koolhydraten?
Onze verre voorouders aten maar weinig koolhydraten. Ze leefden vooral van de jacht en de visserij, en van wat groeide in de natuur. Vis, vlees, groenten, noten, bessen, zaden etc.
Hun menu bevatte weinig koolhydraten, ze aten alleen wat fruit (suiker!) vlak voor de winter om een vetreserve op te bouwen.
De mens is fysiek maar weinig veranderd door de eeuwen heen, maar toch zijn we ineens heel anders gaan eten. Met veel koolhydraten, zoals koekjes, broodjes, pasta, chips en veel suiker.
Zoveel koolhydraten kunnen we niet verwerken. Ons lichaam raakt overbelast en wordt ziek. Het is voor iedereen beter om weer minder koolhydraten te gaan eten.
Kan je verslaafd zijn aan koolhydraten?
We spreken van een koolhydratenverslaving als je insulinehuishouding niet meer optimaal werkt.
Voorstadium diabetes
Een verstoorde insulinehuishouding heet ook wel insulineresistentie, hyperinsulinemie of metabool syndroom en wordt gezien als het voorstadium van diabetes.
Wil jij geen diabetes krijgen stop dan met het eten van teveel koolhydraten!
Ben jij verslaafd aan koolhydraten?
Kan je vaak niet stoppen met eten, ben je steeds weer hongerig, ook vlak na een maaltijd, en vaak vermoeid? Heb je problemen met je gewicht, test dan of je verslaafd bent aan koolhydraten.
Kan je ziekt worden als je teveel koolhydraten eet?
Vet is juist gezond
Van veel suiker en koolhydraten eten worden we dus ziek en dik. En verslaafd aan eten!
We zouden juist veel meer vetten moeten eten voor onze gezondheid. Door meer vet te eten val je ook beter af en blijf je op gewicht!
Lees meer over koolhydraten, hoeveel koolhydraten gezond is en wat er precies gebeurt in je lijf als je teveel koolhydraten eet.
Heeft het zin om nu nog anders te gaan eten?
Vroeger dachten deskundigen dat een voedingspatroon met weinig vet en juist veel koolhydraten erg gezond was. Ze konden dat eigenlijk niet bewijzen, maar het leek toen het meest logische.
Zo leerden we op vet te letten en vooral veel koolhydraten te eten.
We weten nu dat het anders is
Ondanks alle voedingsadviezen kwamen er alleen maar meer dikke en nog veel dikkere en zieke mensen! Eindelijk is precies duidelijk hoe dat komt, en dat teveel koolhydraten de oorzaak van alle ellende is.
Nog niet te laat!
Deskundigen geven toe dat ze fout zaten en adviseren nu steeds vaker een voedingspatroon met veel Minder Koolhydraten. Daardoor kunnen mensen veel gezonder oud worden.
Uitgebreide informatie over voeding
Wil je precies weten waar al die koolhydraten inzitten en wat wel slimme keuzes zijn? Ga dan naar onze LowCarb EETWIJZER.
Zijn er dan geen ongezonde vetten?
Wat zijn transvetten en waarom zitten ze in ons eten?
Transvet ontstaat bijna altijd doordat vloeibaar plantaardig vet door middel van een chemisch proces wordt omgezet in gehard vet. De voedingsindustrie verwerkt graag transvet, want het is goedkoop, je kan er beter mee bakken en producten blijven langer smeuÏg en houdbaar.
Transvetten in olie en boter
Transvetten zitten in veel margarines, namaak-boters, frituurvetten. Gebruik geen plantaardige olie (bv. zonnebloemolie, sojaolie). Gebruik geen margarines, halvarines of andere namaak-boters. Gebruik vooral pure roomboter, kokosolie (zonder transvet!), palmolie, cacaoboter, amandelolie, avocado-olie, lijnzaadolie, olijfolie, pompoenzaadolie, sesamolie, visolie en walnootolie.
Voedingsmiddelen met transvet
Transvetten zitten ook in heel veel koolhydraatrijke producten zoals gebak, sauzen, kant-en-klaarmaaltijden, koek en diepvriespizza’s. Als je Minder Koolhydraten eet laat je al die producten gelukkig staan!
Verbod op transvetten
In Denemarken heeft al sinds 2003 een verbod op transvetten, en ook in een aantal Amerikaanse staten is transvet verboden. Vreemd genoeg mag in Nederland nog altijd transvet gebruikt worden en is de fabrikant zelfs niet verplicht het te melden op het etiket. Alleen op namaak-boter moet transvet vermeld worden, maar is dit minder dan 0,5% dan is het wettelijk toegestaan om dit naar 0 af te ronden, dus dan is het nog niet zichtbaar.
Hoe herken je producten met transvet
Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat, omdat het dus niet verplicht aangegeven staat. Het gebruik van gedeeltelijk geharde olie of vet moet wel altijd worden vermeld op het etiket. Staat bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’ of bevat ‘plantaardig vet’ dan weet je eigenlijk zeker dat er transvet in het product voorkomt.
Hoe gezond is het eigenlijk om Minder Koolhydraten te eten?
Dat Minder Koolhydraten gezonder is weten we toch al heel lang?
Meer onderzoek en adviezen
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van teveel koolhydraten en gezondheid. Die onderzoeken laten allemaal zien dat het veel gezonder is om Minder Koolhydraten te eten, zeker wanneer er sprake is van een defecte insulinehuishouding. Steeds meer artsen en voedingsdeskundigen adviseren ook in Nederland om LowCarb te eten.
Op de hoogte blijven? Blijf op de hoogte en lees het laatste nieuws en de laatste onderzoeken op het gebied van lowcarb voeding en gezondheid of ontvang regelmatig onzenieuwsbrief .
Is een lowcarb dieet inderdaad goed voor je cholesterol?
Een koolhydraatrijk dieet heeft juist een negatieve invloed op het cholesterol. (24-28)
Kan het dieet verstoppingen veroorzaken?
Ben je minder vermoeid als je een lowcarb dieet gaat volgen?
Heeft het dieet een positieve invloed op je galblaas?
Twee aparte onderzoeken hebben aangetoond dat 25 procent van de deelnemers op een ultra-vetarm dieet galstenen ontwikkelden, en bij een derde onderzoek, waarin het effect van een dieet dat per dag heel weinig vet leverde werd onderzocht, bleek dat 13 procent van de deelnemers galstenen ontwikkelden (29). De reden is dat de galblaas zich alleen samentrekt als er vet wordt gegeten. En als de galblaas zich niet samentrekt, ontwikkelt zich een aandoening waarbij gal tot stenen kristalliseert. Als de galblaas actief blijft, wordt voorkomen dat zich stenen vormen.
Waarom weten niet alle artsen hiervan?
Je eigen huisarts
Als jouw huisarts weinig kennis van LowCarb eten heeft, en het je misschien zelfs afraadt, dan zou je kunnen afspreken dat je de eerste maanden met enige regelmaat langskomt voor controles.
Dit is de beste manier om je arts iets te leren over het nut van LowCarb eten, want je zult in snel tempo veel gezonder worden en je bloedwaardes zullen aanzienlijk verbeteren.
Medicatie afbouwen
Al heel snel kunnen bepaalde medicijnen worden afgebouwd, zoals medicijnen bij diabetes. Ook daarom is het heel belangrijk om goed contact te houden met je arts, het afbouwen doe je natuurlijk in overleg.
Vraag je arts 17 minuten
Vraag je arts dit filmpje te bekijken, waarin de beroemde en vooraanstaande inspanningsfysioloog Tim Noakes pleit voor koolhydraatbeperking. Of dit filmje waarin dokter Schoonbee vertelt hoe LowCarb eten zijn eigen leven heeft gered en ook dat van zijn patiënten!
Zweden loopt voorop
In Zweden boog een speciale commissie in opdracht van de overheid zich over maar liefst 16.000 studies. Aan de hand van die uitkomsten besloot de Zweedse regering landelijk een lowcarb dieet te adviseren.
Informatie
Voor meer informatie zijn wij uiteraard altijd bereikbaar via e-mail.
Blogs van onze experts
Huisarts adviseert koolhydraatarm/keto menu
Huisarts Hollemans (De Zwolse Tulp) heeft zelf goede ervaringen met de koolhydraatarme/keto aanpak en adviseert al haar cliënten een koolhydraatarm/keto menu. Ze vertelt wat dit allemaal voor haar en haar cliënten heeft betekent en kan betekenen!
Bert fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten
Bert van Doorn (59) is altijd al een fanatiek fietser geweest, hij traint veel en maakt lange tochten van soms honderden kilometers. De laatste jaren ging het niet zo goed met hem. Hij kreeg gezondheidsklachten en het fietsen ging niet meer zo goed. Sinds maart van dit jaar eet Bert koolhydraatarm. Hij fietst nu beter dan ooit!
BLOG 15 DE ONGEZOUTEN WAARHEID
Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen,...
BLOG 14 DOKTERS VAN GISTEREN
Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen,...
BLOG 13 Keto op TV!
Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen,...