Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 1: JOEP WIL HAPPEN

BLOG 1: JOEP WIL HAPPEN

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien.

Mama Lara

Op 1 maart rond zonsopgang was het zo ver: ik mocht meepersen met de weeën en zou bijna moeder worden. Niet heel veel later, om 8.04 uur was hij daar dan: Joep. Hij had anderhalve week langer op zich laten wachten dan voorspeld! De bevalling was heftig, maar ik had veel aan de mindfulness-cursus die ik tijdens mijn zwangerschap had gedaan. Ik wist goed mijn lijf te volgen, wat ik de afgelopen jaren trouwens überhaupt veel bewuster ben gaan doen, eigenlijk sinds ik keto eet. Inmiddels is Joep al vijf maanden bij ons, en het is fantastisch!

Baby Joep

Joep keek ons vanaf de eerste week al aan met heldere ogen, klaar om de wereld te ontdekken. Al heel snel kregen we door dat hij ook erg ondernemend is. Slapen als er visite is, daar komt niks van in. En liggen? Daar had hij ook al snel genoeg van; in een wipstoeltje, dat wilde hij! Zodat hij alles goed kan zien en overzien.

Hij is snel met alles! Toen hij bijna vier maanden was haalde papa hem ’s nachts uit zijn bedje om naar mij te brengen voor een voeding en had iets vreemds te pakken… Een neus! Hij was op zijn buik gerold. Waar was mijn kleine baby gebleven?!

Eten jatten

Deze trend zette zich voor op alle vlakken… Al weken keek Joep geïnteresseerd naar ons als we aan het eten waren en op een gegeven moment is Joep zelf al ‘stiekem’ begonnen. Toen papa een paar stukjes watermeloen at, griste hij een stukje uit het bakje en zonder aarzelen at hij het op. Wat een kind! We hebben er hard om moeten lachen.

Moet hij nu eten?

Is Joep toe aan eten? Als je babyhapjes-producenten en het consultatiebureau moet geloven, is je kindje klaar om te gaan eten zodra hij vier maanden is. En vanaf zes maanden zouden ze echt móeten. Maar niets is minder waar; ieder kindje is anders. Het ene kindje zal eerder willen en kunnen beginnen met oefenhapjes dan het andere kindje. En er moet niets…

In principe kan je kindje ook prima een jaar lang uitsluitend moedermelk krijgen, daar zit alles in wat je kindje nodig heeft. Als je kindje er nog niet klaar voor is, zijn hapjes echt niet verplicht. Sowieso is moedermelk het eerste jaar de hoofdvoeding en zijn hapjes voor ‘erbij’. Wij hadden daarom ook helemaal geen haast, maar Joep wel.

Hij is er klaar voor!

Het bleef niet bij het ‘watermeloen-incident’. Op een gegeven moment wist Joep ook bij mijn vriendin het eten van haar bord te grissen. Die poging bleef alleen bij vieze handen, maar als hij de kans had gehad… Hij weet precies waar het eten naar toe moet: hup, zijn mondje in! Als wij eten kijkt hij verlekkerd naar ons en probeert hij ons continu na te doen. Ook kan hij kan goed rechtop zitten, al dan niet met steun. Het hele complete plaatje bevestigt mijn gevoel dat hij er écht klaar voor is. Het is tijd om te gaan beginnen.

Wat gaat hij eten?

Als je start met hapjes, heb je met allerlei keuzes te maken… Ga je potjes geven, of ga je zelf het eten malen? In de supermarkt staan alle ‘oefenpotjes’ in ieder geval al klaar. Voor de jongsten potjes met fruit, en dan vooral zoet, tropisch fruit. Of groenten, soms met rijst. Daarbij komt vaak ook nog het advies om een paar schepjes rijstbloem toe te voegen aan een fles melk: de papfles…

Voor baby Joep kiezen we dat natuurlijk allemaal niet. Ik eet zelf al jaren puur en onbewerkt keto, net als de vader van Joep. Voor ons beiden werkt dit erg goed. We zijn van wat overtollige kilo’s af gekomen, maar bovenal voelen we ons veel fitter: ik heb bijvoorbeeld minder darmklachten en immuunproblemen. Mijn vriend heeft een veel lagere bloeddruk (hij is van drie bloeddrukverlagers naar één gegaan). 

Gezond koolhydraatarm/keto

De keuze voor gezond koolhydraatarm/keto, ook voor baby Joep, is niet moeilijk. Wij kiezen hier heel bewust voor. Steeds meer kinderen krijgen helaas te maken met ouderdomsziekten: insulineresistentie slaat steeds vaker al bij jonge kinderen om zich heen… Joep willen we als het even kan de ellende die ontstaat door koolhydraten en bewerkt eten besparen. 

Ook voor Joep is het eten puur en onbewerkt. Hij krijgt geen potjes, geen gemalen eten, of papfles. Joep krijgt hele stukken écht eten (volgens de Rapley-methode), direct vanaf het begin. De komende tijd neem ik jullie mee in de koolhydraatarme/keto-reis die Joep en ik gaan maken! En als het bevalt, gaan we nog een tijdje door, want zoals de papa van Joep altijd zegt: eten moet je toch…

Delen