Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 13 keer meer suiker in fruitsapje dan in donut

13 keer meer suiker in fruitsapje dan in donut

Fruitsapjes en frappucino’s lijken ongevaarlijk voor onze gezondheid, maar dat is niet juist. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat de beide drankjes veel meer suiker bevatten dan geglazuurde donuts. Daarover schrijft de Daily Mail.

22 suikerklontjes in glas rode bessensap
Voor het onderzoek werden enkele van de meest suikerhoudende producten in Groot-Brittannië onder de loep gelegd. Daarbij kwam aan het licht dat het ‘large’ rodebessensapje van de Costa Coffee (een grote Britse koffieketen) 97,1 gram suiker. Dat staat gelijk aan 22 klontjes suiker. Daarentegen bleek een Krispy Kreme Donut – de variant met een krokant glazuurlaagje – slechts 7 gram suiker te bevatten. Dat is dus dertien keer zo weinig als er in een fruitdrankje zit. Ook een kom Crunchy Nut-cornflakes met melk (17 gram suiker) en een Burger King Whopper (11 gram suiker) bleken elk meer suiker dan een donut te bevatten.

Suikerinname gelinkt aan Diabetes II
In Groot-Brittannië kampt één op de vier mensen met obesitas, onthult het rapport van zakenbank Credit Suisse. In een wereldwijde peiling linken acht van de tien artsen suikeriname aan de ontwikkeling van obesitas en diabetes type 2. Maar het rapport laat zien dat het moeilijk kan zijn om de suikerconsumptie in te perken omdat sommige populaire dagelijkse versnaperingen (van Starbucks-koffie tot muffins) al meer suiker dan verschillende donuts bevatten.

Grotere bekers
Nu is het wel zo dat de formaten van drinkbekers in Groot-Brittanië vaak veel groter zijn dan hier. Zo bevat een grote beker Starbucks frappuchino 590 millimeter, en (zonder slagroom) 61,6 gram suiker.

Jack Winkler, academicus en actievoerder tegen extreem suikergebruik in ons eetpatroon: ‘We eten te veel suiker en we betalen de prijs.’ Hij zegt dat sommige merken, als Heinz en Kellogg, hun producten al aangepast hebben, maar dat er een strengere aanpak nodig is. Zo worden kunstmatige zoetstoffen al wereldwijd gebruikt in frisdrank, maar dat zou volgens Winkler ook in andere producten moeten.

Risico suiker jarenlang onderschat
Er is momenteel een discussie gaande over de vraag of het eten van suiker verband houdt met ernstige ziekten als hartproblemen en diabetes. Volgens de suikerindustrie zelf is er geen bewijs voor een link tussen die twee, maar sommige artsen menen dat het risico van het eten van suiker reeds jarenlang onderschat is.

Bron: Daily mailonline

Delen