Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. RECEPTEN
  4.  » Gevulde reepjes, drie smaken

Gevulde reepjes, drie smaken

Gevulde chocoladereepjes met kruidige ‘december vulling’ en een ‘crunch’ door de cacaonibs. Ze zijn een heerlijk alternatief voor pepernoten en ander ‘decemberlekkers’. En ze passen ook beter in je menu dan baksels van amandelmeel.

Je kunt er ook ‘after eight’ van maken, met een romige mint vulling of ze vullen met marsepein, zie tips onderaan!  Bewaar deze ‘veilig’ in de diepvries en neem er af en toe eentje. 

DIT HEB JE NODIG VOOR ± 14 STUKS (per stuk ± 1 gram koolhydraten)

VOOR DE VULLING
5 eetlepel slagroom (75 ml)
1 theelepel vanille-extract (of aroma, zie TIP)
1/2 eetlepel kaneel
1 eetlepel speculaaskruiden 
5 flinke eetlepels zoetstof poedersuiker (zie TIP)
2 eetlepels cacaonibs (supermarkt)

VOOR DE BUITENKANT
100 gram chocola 99% of 100% puur (zie TIP)
50 gram cacaoboter (zie TIP)
1 theelepel vanille-essence (of aroma, zie TIP)
Vloeibare zoetstof naar smaak (maak het lekker zoet)

DECORATIE
± 42 halve amandelen

BEREIDING GEVULDE CHOCOLAATJES
1. Verwarm in een kleine pan alle ingrediënten voor de vulling: de slagroom, 1 tl vanille-extract, kaneel, speculaaskruiden en Sukrin poedersuiker. Roer tot je een mooie gladde massa hebt, laat nog 2 minuten al roerend doorkoken. Zet het vuur uit en laat de vulling afkoelen. Roer om de paar minuten even door (eventueel een half uurtje in een schaaltje in de koelkast).  Roer de cacaonibs door de afgekoelde vulling.
2. Neem een ruime schaal van glas of RVS (staal) die je op één van je pannen kunt zetten (au bain marie, zie afbeelding 1).
3. Vul de pan voor de helft met water en breng aan de kook.
4. Doe de chocola, cacaoboter, 1 tl vanille-extract en de zoetstof in de schaal en de schaal op de pan met kokend water. Roer alles rustig door elkaar met een siliconenspatel of pollepel, net zo lang tot alles mooi vloeibaar is geworden. 
5. Schep met een lepeltje een dun laagje van de chocolade in de vormpjes (zie TIP), strijk goed uit en laat afkoelen in 20 minuten in de koelkast of wat korter in de diepvries. De chocola die je over hebt laat je in de schaal op de pan met water staan, laat het vuur uit.
6. Schep een theelepel vulling op het midden van elke chocoladebodem, zie afbeelding 2.  Laat weer goed koud worden in 10 minuten in de koelkast, of wat korter in de diepvries.
7. Als de chocola in de schaal op de pan met water niet meer vloeibaar is, warm dan het water nogmaals. Roer tot je weer vloeibare chocolade hebt. Schep op elke bodem met de vulling een dun laagje chocolade, zodat ze vulling mooi is bedekt en je een ‘strak’ chocolaatjes hebt (zie afbeelding boven).
8. Leg op elke chocolaatje een paar halve amandelen en laat ze goed koud worden in de diepvries.
9. Druk de chocolaatjes voorzichtig uit de vormpjes en bewaar ze in een afgesloten bakje 
in de diepvries, haal ze eventueel een paar minuutjes voor je ze gaat eten uit de diepvries.

Foto 1 ‘au bain Marie’.

Foto 2 reep vulling op de bodem.

TIP SILICONENVORM 
Je kunt elke kleinere vorm hiervoor gebruiken. Misschien heb je een siliconenvorm met muffinbakjes, of vierkante ‘vakjes’ of driehoekjes. Hier vind je de vorm van de foto, maar een andere kan dus gerust ook!

TIP CHOCOLADE 
Zelf gebruik ik altijd Belgische 100% pure chocola van Callebaut. Dit is 100% cacaomassa en veel goedkoper dan losse repen! Je koopt het onder andere online bij bouwhuis.com
Andere opties: Lindt 99% reep of andere 99% of 100% repen. (Gebruik geen 85% en dergelijke, deze bevatten veel meer suiker)

TIP CACACOBOTER
Chocoladeboter kun je tegenwoordig in veel supermarkten kopen en ook online, zoals hier bij Bouwhuis.com (er zijn ook kleinere verpakkingen).  Zie afbeelding 4 van cacaoboter. 

Wil je het beslist vervangen, gebruik dan roomboter of kokosolie. Maar cacaoboter is het allerlekkerste in dit recept. Het maakt de chocola wat ‘zachter’ en voller van smaak en zorgt dat de reepjes niet smelten.

TIP ZOETSTOF POEDERSUIKER
Ik gebruikte zelf: Sukrin icing (eerst heette dat Sukrin melis) dit koop je online. Steviala Frost poedersuiker of Greensweet Icing poedersuiker zijn ook een optie. Je kunt eventueel ook een andere zoetstof gebruiken, zoals vloeibare zoetstof) de vulling wordt dan wel wat minder stevig. Gebruik geen kristal zoetstof, dat lost niet op.

TIP VANILLE-EXTRACT
Het lekkerste vind ik de extract van Nielsen Massey, maar pas op: de soort die ze in de supermarkt verkopen met het bruine etiket bevat veel suiker. Het gaat om het flesje met het groene etiket. Je koopt het online, bijvoorbeeld hier bij Bouwhuis.com. Je kunt ook gewoon vanille-aroma van Dr. Oetker gebruiken.

VARIATIE 1: REEPJES MET MARSEPEIN VULLING
Vul de reepjes met marsepein van de ‘aardappeltjes van marsepein‘. Ook overheerlijk!

VARIATIE 2: AFTER EIGHT
Je kunt deze reepjes ook maken met een muntvulling (zie foto 5). Dit is wat je dan nodig hebt als vulling:
5 eetlepel slagroom (75 ml) 
1 eetlepel pepermunt-extract (online te bestellen, bijvoorbeeld hier bij Bouwhuis.com)
5 eetlepels Sukrin Icing (zie TIP poedersuiker)
1 theelepel vanille-extract (zie TIP Vanille-extract)
Je maakt ze verder precies hetzelfde als de december reepjes hierboven. Qua koolhydraten kom je wat lager uit voor het totale recept zo’n 10 gram koolhydraten. 

 

Foto 3 deze vorm heb ik gebruikt.

Foto 4 cacaoboter druppels.

Foto 5 After eight.

MEER CHOCOLAATJES VIND JE IN KERSTSPECIAL!

HIERONDER EEN OVERZICHT VAN ALLE RECEPTEN IN DE DEZE SPECIAL.

Delen