Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » Gezonder ouder worden met dierlijke eiwitten

Gezonder ouder worden met dierlijke eiwitten

Voldoende dierlijke eiwitten houdt ouderen mobiel volgens een Japans onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society. Door de verhoogde levensverwachtingen in veel landen ervaren veel ouderen ‘aftakeling’ van cognitieve functies en bij activiteiten in het dagelijkse leven. Dit kan een behoorlijke invloed hebben op de mobiliteit, gezondheid en het welbevinden van ouderen.

Eiwitopname daalt met de jaren
Bij het ouder worden lijkt het vermogen eiwit te absorberen en te verwerken te dalen. Om dit “eiwitverlies” te compenseren, kan de eiwitbehoefte toenemen met de leeftijd. In het onderzoek is de relatie onderzocht tussen de eiwitinname en de functionele capaciteit.

Onderzoek ruim duizend ouderen
Uit onderzoek onder een groep van 1007 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 67,4 jaar bleek dat bij een hoge inname van dierlijke eiwitten er 39 procent minder kans was op functionele aftakeling, dan bij ouderen die een lagere inname hadden van dierlijke eiwitten.

Cognitie
De onderzoekers verzamelden gegevens over de eiwitinname via voedselvragenlijsten, en keken naar de invloed die eiwitinname had op de cognitieve functies. De onderzoeksgroepen werden ingedeeld naar inname van dierlijk eiwit, plantaardig eiwit en totaal eiwit.

Volgens onderzoeker Tsubota-Utsugi is het identificeren van voedingsfactoren die bijdragen aan het behoud van een goede functionele capaciteit belangrijk ter voorkoming van toekomstige verslechteringen binnen het dagelijks leven.

Twee keer per week vette vis

Uit eerder onderzoeken was al gebleken dat 2 keer per week vette vis eten (omega-3-vetzuren) het totale sterfterisico met 27 procent verlagen.

Delen