Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » Mogelijk transvetverbod in VS

Mogelijk transvetverbod in VS

Er komt mogelijk een verbod op transvetten in voeding in heel de VS. Voedselautoriteit FDA heeft geconcludeerd dat transvetten niet veilig voor het menselijk lichaam zijn. Volgens de commissaris zou een ban 7.000 doden per jaar in de VS kunnen schelen. ‘ Transvetten zijn het slechtst denkbare vet voor het hart, de bloedvaten en de rest van ons lichaam’ , aldus John LaPuma, arts en chef-kok, in de Wall Street Journal.

In bepaalde staten, zoals New York, is een transvettenverbod al van kracht. Er ligt nu een wetsvoorstel om transvetten in heel de VS te verbieden.

Chemisch proces
Transvet ontstaat bijna altijd als vloeibaar plantaardig vet door middel van een chemisch proces wordt omgezet in hard vet Een populaire handeling voor voedselproducenten, want het is goedkoop en je kan er beter mee bakken. Verder blijven de producten langer smeuïg en houdbaar.

In heel veel producten
De vetten zitten bijvoorbeeld in margarine en producten om mee te braden, bakken en frituren. Daarnaast is het te vinden in heel vele andere producten als gebak, sauzen, kant-en-klaarmaaltijden, koek en diepvriespizza’s. Transvetten staan niet altijd vermeld op de verpakking.

Zeer schadelijk
Jarenlang dacht men dat transvetten gezonder waren dan reuzel, boter, en andere dierlijke vetten. Maar transvetten blijken zeer schadelijk, omdat ze niet alleen het slechte cholesterol in het bloed verhogen, maar ook het goede cholesterol verlagen. Transvet breekt nagenoeg niet af in je lichaam, waardoor het zich opstapelt. Het hecht zich zeer gemakkelijk aan de bloedvaten met een vergrootte kans op hart- en vaatziekten tot gevolg. Het heeft inmiddels al honderden mensen het leven gekost. In 2002 verklaarde het Institute of Medicine al dat er geen ‘veilige hoeveelheid’ transvetten bestaat.

20.000 minder hartaanvallen
In 2007 gebood New York City restaurants om geen transvetten meer te gebruiken. Het jaar daarop had om te beginnen de McDonald’s zijn formule omgegooid. De fastfoodketen gebruikte geen transvetten meer, maar een oliemix van koolzaad, maïs en sojabonen. Sinds 2005 zouden Amerikaanse voedselproducenten de hoeveelheid transvetten in hun producten met meer dan 73 procent hebben teruggebracht. Maar volgens FDA-commissaris Margaret Hamburg is de huidige inname alsnog een ‘significant publiek gezondheidsprobleem’. Door een algeheel verbod zouden er jaarlijks 20.000 minder hartaanvallen 7.000 minder doden in de VS zijn.

Denemarken loopt voorop
In Nederland is een transvettenban nog niet aan de orde. Een land dat al veel eerder rigoureuze stappen ondernam is Denemarken; daar zijn transvetten al tien jaar verboden.

Niet altijd vermeld
Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat. Soms wordt het gehalte transvet apart op het etiket aangegeven. Het gebruik van gedeeltelijk geharde olie of vet moet wel altijd worden vermeld in de ingrediëntendeclaratie. Staat bij de ingrediënten “plantaardig vet, gedeeltelijk gehard” of “gehydrogeneerd vet”, dan kan transvet in het product voorkomen.

Delen