Selecteer een pagina
 1. TIPS & TRICKS
 2.  » 
 3. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
 4.  » Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door de fabriek is ‘behandeld’. Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een koolhydraatarm/keto menu alles biedt wat je nodig hebt (zie bronnen).

Pure voeding is rijk aan voedingsstoffen

Neem bijvoorbeeld eieren. Een ei is misschien wel het meest complete stuk voeding op aarde. Bedenk dat een complete kip kan worden gevormd uit de voedingsstoffen in het ei. Alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen, die de kip nodig heeft moeten in een ei zitten. Dus een ei levert een complete hoeveelheid voedingsstoffen. Ook vlees, vis, groenten, noten, zaden en zuivel zijn zeer voedzame voedingsmiddelen.

Granen kunnen de opname van voedingsstoffen tegenhouden

Een koolhydraatrijk menu bevat vaak veel meelproducten. Geraffineerd meel bevat vrijwel geen voedingsstoffen, je lichaam heeft er niets aan. Daarnaast bevatten granen, zoals tarwe, veel fytinezuur, wat de opname van veel mineralen kan verminderen. Fytinezuur bindt zich aan belangrijke mineralen zoals calcium, ijzer, kalium en magnesium, waardoor het lichaam die voedingsstoffen niet kan opnemen. 

Vetarme voeding bevat minder voedingsstoffen

Veel belangrijke vitamines, zoals A, D, E en K komen alleen voor in producten die van nature vetter zijn, zoals volvette zuivel en ander onbewerkt voedsel. Een belangrijk onderdeel van een gezond koolhydraatarm/keto menu. Terwijl vetarme producten heel weinig van deze essentiële, in vet oplosbare vitamines bevatten. Normaal eten wordt vaak vetarm gemaakt, daarmee wordt die voeding dus ook ‘voedingsarm’.

Fruit levert vooral veel suiker

Vaak wordt gedacht dat fruit nodig is in een gezond menu. Dat was heel heel vroeger misschien zo, toen fruit nog een natuurlijk product was. Fruit van tegenwoordig lijkt in vrijwel niets meer op het fruit van heel vroeger. Fruit wordt nu vooral doorgekweekt op zoetheid en bevat heel veel suiker. Fruitsap is nog erger, omdat het nóg meer suiker bevat en geen vezels om de suikeropname te vertragen.

Boerenkool en bijvoorbeeld broccoli bevatten veel vitamine C, veel meer dan een sinaasappel. En ze bevatten daarnaast nog heel veel andere vitamines. Sinaasappel niet, sinaasappel bevat naast vitamine C vooral suiker. Fruit is in feite snoep uit de natuur, niet iets voor elke dag.

En melk dan?

Melk heb je niet nodig voor je calcium. Je haalt voldoende calcium uit groentes, noten, zaden en andere zuivel, zoals kaas en yoghurt. Deze zuivel is bovendien rijk aan vitamine A, K2, B6, B12 en zink. 

En vezels?

Een gezond koolhydraatarm/keto menu is rijk aan vezels uit groenten, bosvruchten, noten en zaden. Voor je lijf meer dan voldoende, ook voor je darmen. Vezels uit granen zijn geen essentiële voeding, dat wil zeggen dat ze niet onmisbaar zijn voor je gezondheid. Bovendien krijgen veel mensen klachten (buikpijn, opgeblazen gevoel, ‘het zuur’) door het eten van vezels uit granen.

Normaal eten bevat vaak ‘slechte vetten’

Wie ‘normaal’ eet, eet vaak precies de verkeerde vetten. Zonnebloemolie, raapolie, bak-en-braad en margarine zijn voorbeelden van zeer ongezonde vetten. Deze vetten zijn zwaar bewerkt en bevatten ook veel omega-6. Ze kunnen ontstekingen veroorzaken en schade aanrichten in je vaatwanden. Dat kan ook slecht aflopen voor je hart. Deze slechte vetten zitten vaak ook in kant-en-klaar producten verwerkt.

In een gezond koolhydraatarm/keto menu is alleen plaats voor gezonde vetten: roomboter, olijfolie, kokosolie, ghee, reuzel en ossenwit. Voor koud gebruik zijn ook noten- en zadenolie en avocado-olie geschikt. En uiteraard pure voeding die van nature vetter is. 

Hogere bloedsuikers maken je ziek

Tot slot: ‘normaal eten’ zorgt voor hogere bloedsuikers en dat kan niet alleen ontstekingen in je lijf en bijvoorbeeld diabetes 2 veroorzaken, maar het speelt mee bij veel meer (ernstige) ziektes. Dus op de vraag: krijg je voldoende voedingsstoffen binnen en is dit gezond, is maar één antwoord mogelijk: gezond koolhydraatarm/keto eten is het beste wat je kunt doen voor je lijf. Ga er vooral mee door! 

Supplementen die wij aanbevelen

Ondanks dat je alles binnen krijgt wat je nodig hebt adviseren wij een aantal supplementen. Sommige voor iedereen (of je nu wel of niet deze aanpak volgt) en sommige vooral tijdens de startperiode, waarin je veel vocht verliest. Je leest er hier meer over.

 

VERDER LEZEN
Is normaal eten gezonder?
Kun je ook ongezond koolhydraatarm eten?

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

 • STARTGIDS Boek

  14,95
 • STARTGIDS DEEL 2 Boek

  14,95
 • VEGA-STARTGIDS Boek

  14,95
 • EENPANSPECIAL Boek

  14,95
 • OVENSPECIAL Boek

  14,95
 • ZOMERSPECIAL Boek

  14,95
 • ONTBIJT & LUNCHSPECIAL Boek

  14,95
 • SOEPSPECIAL Boek

  14,95
 • KERSTSPECIAL Boek

  14,95
 • STAMPPOTSPECIAL Boek

  14,95
 • VEGA-SPECIAL Boek

  14,95
 • VASTENSPECIAL Boek

  14,95