Selecteer een pagina

Kies (meer) eieren voor je geld

Een ei hoort er weliswaar bij, maar niet te veel en niet te vaak, dachten we altijd. Hooguit twee of driemaal per week een ei. Vooral het cholesterol in eieren, met name in de dooier, zou de boosdoener zijn. Sommige mensen aten daarom zelfs alleen het eiwit van het ei.

Al een flink aantal jaren geleden is men van die gedachte teruggekomen. Die hele eierenangst bleek een hardnekkig misverstand. Eieren blijken juist heel gezond te zijn en geen rol te spelen bij hart- en vaatziekten. Eieren zijn gezond voor iederéén!

Eieren zitten boordevol voedingsstoffen

Eieren zitten boordevol nuttige voedingsstoffen en er zit zelfs geen maximum aan het aantal eieren dat je per dag ‘mag’ eten. Dat geldt voor ons allemaal. Ziek of gezond. Dat is voor veel mensen even omschakelen. Ook voor mij. Tot voor kort wist ik niet beter dan dat je moest uitkijken met eieren. Net als dat ik dacht dat teveel vet eten ook geen goed idee was. Ik realiseer me dat ik vroeger als huisarts ook bezorgd was over vet en eieren.

Het kan lastig zijn om die oude ideeën los te laten. Zeker als anderen het steeds beter denken te weten. Of als je overal om je heen nog die oude adviezen tegenkomt. Zelfs andere artsen waarschuwen vaak nog voor vet of eieren, omdat ze niet anders weten.

Ik merk zelf dat ik gezonder word

Voor mijzelf is de beste leermeester altijd mijn eigen ervaring. Daarom begon ik zelf met koolhydraatarm eten. En was benieuwd na hoeveel tijd ik verschil zou merken. Nu, dat begon al na een paar dagen. Mijn bloeddruk daalde fraai en mijn hongergevoel verdween. Vroeger kreeg ik altijd honger van eten! Dat is dan ook aan mijn gewicht te zien….. Nu na ongeveer 8 weken ben ik bijna 7 kilo lichter en voel me een ander mens. Ik ben ook vrolijker en kan me beter concentreren. Dat komt goed uit, want er komen langzamerhand ook Texelaars op mijn koolhydraatarme pad, die daarover nu wel eens het naadje van de kous willen weten.

De laatste week stokte het afvallen een beetje, zonder dat ik wist waarom. In mijn enthousiasme was ik na de eerste 4 weken gewoon weer opnieuw in de startgids begonnen. Maar afgelopen week heb ik deel 2 ontdekt en warempel, er zit wel degelijk een logische vooruitgang en groei in die adviezen. Nu eet ik geen tussendoortjes meer. Wat heel goed kan, want ik voel me steeds goed verzadigd. Ik mis eigenlijk niets tussendoor. En in plaats van yoghurt bij het ontbijt, kies ik nu gebakken eieren of de eiercake. Ik ben blij dat eieren weer lekker mogen.

Trouwens, iets wat ik ook niet eerder wist: bruine eieren zijn niet gezonder of beter dan witte eieren. En zelfs rauwe eieren zijn tegenwoordig ‘veilig’ om te eten. Ik maak nu lekker zelf mayonaise volgens het recept uit de startgids. Zo zie je maar: je bent nooit te oud om te leren.

Groeten van Texel,
Hetty van Dijk

Lees meer ervaringen met deze aanpak...

Delen