Selecteer een pagina
Tips & Tricks » GEZONDHEID » Koolhydraararm/keto bij nierfalen

Koolhydraararm/keto bij nierfalen

Vroeger kregen mensen met nierfalen te horen dat zij strikt eiwitbeperkt moesten eten. Eiwitten zouden namelijk slecht zijn voor de nieren. Uit recent onderzoek blijkt dat sommige mensen juist meer eiwitten nodig hebben!

Soms juist een meer eiwitten eten om gezond te blijven

Vroeger kregen mensen met nierfalen te horen dat zij strikt eiwitbeperkt moesten eten. Eiwitten zouden namelijk slecht zijn voor de nieren. Uit recent onderzoek blijkt dat sommige mensen juist meer eiwitten nodig hebben! Het nieuwe advies geldt vooral voor oudere mensen. Zij moeten namelijk vaak meer eiwitten eten om gezond te blijven. Het eten van te weinig eiwitten kan namelijk zorgen voor spierafbraak en ondervoeding. Iets waar oudere mensen vaak mee te maken krijgen.

Beiden vergroten het risico op vallen, wat weer kan leiden tot botbreuken. Met het nieuwe advies mogen zij ongeveer 25-50% meer eiwitten dan voorheen. Hiermee komt er een eind aan de standaard eiwitbeperking die vaak wordt voorgeschreven!

Ook kaliumbeperking blijkt minder vaak nodig 

Naast dat meer eiwitten voor sommigen noodzakelijk blijkt te zijn, blijkt het ook niet nodig te zijn om iedere nierpatiënt een kaliumbeperking voor te schrijven. Alleen wanneer iemand al hoge kaliumwaarden heeft is een kaliumbeperking nodig. Dit kan eenvoudig getest worden met een bloedtest. Dit komt erg goed uit, want eiwitrijke producten bevatten vaak ook meer kalium. 
 

Kun je starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak? 

Uitgaande van recente onderzoeken en informatie van artsen die keto adviseren kun je het volgende aanhouden:

Je nieren werken nog voor minstens 50%
Functioneren je nieren nog wel voor een groot deel, dus minstens 50%, dan kun je vaak zelfs aanzienlijke verbetering verwachten. Veel mensen met diabetes 2 en nierfalen zien verbetering bij deze koolhydraatarme / LCHF / keto aanpak.
Advies is om gewoon de startgids weekmenu’s te volgen maar niet méér eiwitten te eten dan aangegeven in de weekmenu’s.

Je nieren werken voor minder dan 50%
Werken jouw nieren voor minder dan 50% dan is de kans dat veel herstel plaatsvindt door deze aanpak kleiner. Maar volgens artsen (zie bronnen) is wel enige verbetering mogelijk. In ieder geval kun je verdere beschadiging voorkomen!
Advies is om minder eiwitten te eten dan in de startgids menu’s staat aangegeven, neem bijvoorbeeld de helft van de eiwitrijke producten en voeg wat meer vet toe daarvoor in de plaats! 

 

Bronnen en meer informatie:
Dokter Annette Bosworth over LCHF/KETO en nierproblemen
Doker Eric Berg over LCHF/KETO en nieren
Dokter Stephan Phinney over of LCHF/KETO eten gezond is voor de nieren
Nieuws voor diëtisten: https://www.nieuwsvoordietisten.nl/het-dieet-bij-nierziekten-is-echt-een-puzzel/ 

Heb jij (andere) gezondheidsproblemen en overweeg je ook te starten? Hier vind je meer informatie.

Verpleegkundige Lara SchalkHeb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Lara Schalk
Medisch voedingsspecialist en expert in koolhydraatarm/keto eten.
Verpleegkundige bij TheNewFood