Selecteer een pagina
 1. TIPS & TRICKS
 2.  » 
 3. OPTIMAAL RESULTAAT
 4.  » Niet (verder) afvallen? Zo doe je dat!

Niet (verder) afvallen? Zo doe je dat!

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk je streefgewicht bereikt, gefeliciteerd! Je wilt niet verder afvallen, maar natuurlijk wil je nu wel doorgaan. Blijven genieten van meer energie en je zoveel beter voelen, of nog meer gezondheidswinst behalen.

Of misschien wil je starten met deze aanpak, maar niet afvallen? Dat kan ook! Voordat we kijken naar de manier waarop je dat aanpakt, is het belangrijk te begrijpen waarom je afvalt met deze aanpak.

Waarom val je af met deze gezonde aanpak?

Nog even dit: waarom val je af met deze gezonde koolhydraatarme/keto aanpak? Je eet (weer) voedsel wat van nature bij je lijf past, met maximaal 25 gram koolhydraten per dag en extra vetten. Je leert je lichaam (weer) gebruik te maken van een vetverbranding en een groot deel van de nodige energie uit het eigen (overtollige) lichaamsvet te halen. Zo voed je je lijf optimaal en kun je makkelijk afvallen, zonder honger. Je lijf wordt weer gezond(er).

Doorgaan als je je streefgewicht hebt bereikt

Wat  nou als je geen overtollig lichaamsvet (meer) hebt? Wanneer je op gewicht bent en niet verder af wilt vallen, denk je misschien dat je koolhydraten moet gaan toevoegen. Maar dat zou erg jammer zijn, want dan kun je niet meer optimaal profiteren van alle gezondheidswinst die deze aanpak je oplevert. Gelukkig is koolhydraten toevoegen ook niet nodig… Je kunt namelijk prima koolhydraatarm/keto blijven eten én op gewicht blijven. Dus niet verder afvallen en ook niet aankomen. 

Starten met deze aanpak zónder overgewicht

Het kan ook zijn dat je wilt gaan profiteren van alle gezondheidswinst die gezond koolhydraatarm/eten je kan opleveren, maar dat je niet hoeft af te vallen. Of dat je zelfs al aan de lichte kant bent. Dus dat je moet oppassen dat je niet nog meer gewicht kwijtraakt. Ook dan kun je heel goed starten met deze pure échte manier van eten die zoveel beter past bij je lijf, en profiteren van alle voordelen. Hieronder lees je hoe je je menu kan aanpassen. 

Zo val je niet verder af op een gezonde koolhydraatarme/keto manier!

Blijf gewoon deze aanpak volgen. Je blijft vet verbranden voor je energie. Je moet er nu voor zorgen dat je al die vetten uit je voeding gaat halen door wat aanpassingen aan je basismenu en je eetmomenten. Vind voor jezelf uit welke, en hoeveel van deze aanpassingen voor jou werken om op gewicht te blijven.

 • Voeg meer vetten toe aan je maaltijd. Neem bijvoorbeeld koffie met slagroom toe, of een koffie met roomboter en kokosolie erdoor geklopt. Neem extra kaas, extra roomboter of kokosolie in je gerechten, en eet je groente met lekkere olijfolie erover.
 • Eet een voorafje direct voor je hoofdmaaltijd met extra vetten, zoals soep met avocado (SOEPSPECIAL).
 • Eet een toetje direct na je eten (STARTGIDSEN, ONTBIJT&LUNCH, KERSTSPECIAL of de VASTENSPECIAL, hier staan extra veel toetjes in!).
 • Eet af en toe tussendoortjes als extra, die vooral uit vet bestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de maaltijdchocomel uit de STARTGIDS of de bonbons uit de KERSTSPECIAL. Eet niet te vaak tussendoortjes, dat kun je ook weer minder energie en ‘eetonrust’ geven. Kijk wat voor jou werkt!

LET OP: Heb/had jij diabetes? Dan is het niet slim om tussendoortjes te gaan eten, omdat jouw lijf sterker reageert op voeding, waardoor je mogelijk weer ongezonde insulinepieken krijgt. Je kunt dan beter maximaal 3 maaltijden per dag blijven eten en alleen de andere tips opvolgen.  


Veelgestelde vraag: is koolhydraten toevoegen ook een optie?

Nee, koolhydraten toevoegen is geen slimme optie, als je gezond koolhydraatarm/keto wilt (blijven) eten!  Uiteraard is dit jouw keuze, maar we willen jullie hier toch voor waarschuwen, we zien dat heel vaak misgaan. Extra koolhydraten toevoegen is eigenlijk alleen geschikt als je tot de 10 procent van de mensen behoort die NIET insulineresistent is. Waarom?

 • Als je insulineresistent bent, reageert je lichaam sterk op koolhydraten en zal het vragen om steeds meer. De valkuil is dat je geen maat meer kunt houden met de koolhydraten. We zien dit vaak misgaan.
 • De kans is groot dat je weer minder energie hebt.
 • Veel lichamelijke klachten kunnen weer terugkomen doordat je weer meer insuline aan gaat maken, de kans dat je weer medicatie nodig hebt, is groot.
 • De kans is groot dat je weer aankomt doordat je lichaam de koolhydraten niet goed kan verwerken.
 • Je bent mogelijk weer vaker moe en slaapt weer minder goed doordat je (regelmatig) uit ketose raakt.
 • Voor mensen met diabetes 1 of 2 is het weer toevoegen van koolhydraten NOOIT een goed idee, de kans dat je op gegeven moment weer medicatie nodig hebt, is groot!

Wil je het toch proberen, dagelijks of voor heel af en toe? Op de website lees je hoe je dat het verstandigst aan kunt pakken, kijk daarvoor bij ‘FASE 3’. Houd je lijf goed in de gaten: werkt het niet, houd het dan gewoon bij koolhydraatarm/keto. Dat geeft ook veel meer rust en optimale kansen voor je gezondheid.

Verder lezen

Enorme afname klachten fibromyalgie

Gezond koolhydraatarm/keto kan je enorm veel opleveren. Veel gezondheidsproblemen blijken af te nemen of zelfs te verdwijnen. We horen vaak dat ook mensen met fibromyalgie veel minder (pijn)klachten hebben. Ze voelen zich veel fitter en minder vermoeid. Ze kunnen weer...

Diabetes 2? Dit zijn je opties.

WIST JIJ DIT? Diabetes 2 is eigenlijk helemaal geen chronische ziekte, maar een symptoom, een gevolg van meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken. Iedereen met diabetes is koolhydratenmoe (insulineresistent). En de simpele oplossing om dit aan te pakken is...

Diabetes 2? Je kunt niet zomaar starten met koolhydraatarm.

Heb jij diabetes 2 en heb je er genoeg van? Wil jij van je pillen en spuiten af? Goed nieuws: dat kan! Simpelweg door anders te eten. Maar pas op: je kunt niet zomaar starten.... Je móet vooraf een plan maken als je diabetes medicatie gebruikt. Voor wie geldt deze...

Niet elke magnesiumsoort werkt!

Wij krijgen nog heel vaak berichtjes van mensen die kramp hebben, vaak in de nacht, die moe blijven, of spierpijn blijven houden. Ondanks dat zij magnesium gebruiken en ook ons zoutadvies opvolgen. Vaak komt dat doordat de verkeerde magnesium wordt gebruikt. Check dus...

Kan insuline diabetes 2 oplossen?

Ik heb een vraag voor je: Stel, je staat met je boodschappen voor je huis. Je steekt je sleutel in het slot, draait je sleutel om en duwt. Er gebeurt weinig... de deur gaat vrijwel niet open! De deur zit vast. Wat doe je dan? Ga je heel veel extra sleutels halen? Ga...

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.