Selecteer een pagina
 1. Home
 2.  » 
 3. TIPS & TRICKS
 4.  » 
 5. OPTIMAAL RESULTAAT
 6.  » Niet (verder) afvallen? Zo doe je dat!

Niet (verder) afvallen? Zo doe je dat!

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk je streefgewicht bereikt, gefeliciteerd! Je wilt niet verder afvallen, maar natuurlijk wil je nu wel doorgaan. Blijven genieten van meer energie en je zoveel beter voelen, of nog meer gezondheidswinst behalen.

Of misschien wil je starten met deze aanpak, maar niet afvallen? Dat kan ook! Voordat we kijken naar de manier waarop je dat aanpakt, is het belangrijk te begrijpen waarom je afvalt met deze aanpak.

Waarom val je af met deze gezonde aanpak?

Nog even dit: waarom val je af met deze gezonde koolhydraatarme/keto aanpak? Je eet (weer) voedsel wat van nature bij je lijf past, met maximaal 25 gram koolhydraten per dag en extra vetten. Je leert je lichaam (weer) gebruik te maken van een vetverbranding en een groot deel van de nodige energie uit het eigen (overtollige) lichaamsvet te halen. Zo voed je je lijf optimaal en kun je makkelijk afvallen, zonder honger. Je lijf wordt weer gezond(er).

Doorgaan als je je streefgewicht hebt bereikt

Wat  nou als je geen overtollig lichaamsvet (meer) hebt? Wanneer je op gewicht bent en niet verder af wilt vallen, denk je misschien dat je koolhydraten moet gaan toevoegen. Maar dat zou erg jammer zijn, want dan kun je niet meer optimaal profiteren van alle gezondheidswinst die deze aanpak je oplevert. Gelukkig is koolhydraten toevoegen ook niet nodig… Je kunt namelijk prima koolhydraatarm/keto blijven eten én op gewicht blijven. Dus niet verder afvallen en ook niet aankomen. 

Starten met deze aanpak zónder overgewicht

Het kan ook zijn dat je wilt gaan profiteren van alle gezondheidswinst die gezond koolhydraatarm/eten je kan opleveren, maar dat je niet hoeft af te vallen. Of dat je zelfs al aan de lichte kant bent. Dus dat je moet oppassen dat je niet nog meer gewicht kwijtraakt. Ook dan kun je heel goed starten met deze pure échte manier van eten die zoveel beter past bij je lijf, en profiteren van alle voordelen. Hieronder lees je hoe je je menu kan aanpassen. 

Zo val je niet verder af op een gezonde koolhydraatarme/keto manier!

Blijf gewoon deze aanpak volgen. Je blijft vet verbranden voor je energie. Je moet er nu voor zorgen dat je al die vetten uit je voeding gaat halen (en niet uit je eigen vetreserves)  door wat aanpassingen aan je basismenu en je eetmomenten. Vind voor jezelf uit welke, en hoeveel van deze aanpassingen voor jou werken om op gewicht te blijven.

 • Voeg meer vetten toe aan je maaltijd. Neem bijvoorbeeld koffie met slagroom toe, of een koffie met roomboter en kokosolie erdoor geklopt. Of ontbijt met een smoothie (ontbijt&lunch special) waar je ruim extra olijfolie of room aan toevoegt.
 • Neem extra roomboter, slagroom of kokosolie in je gerechten. Eet bijvoorbeeld je groente met een scheut lekkere olijfolie erover of maak zelf kruidenboter (roomboter, zout, groene kruidjes, knoflook) en eet dit bij/op je vlees/kip/vis, mayonaise of een sausje van mayonais kan ook.
 • Kies vooral vette vlees-, kip- en vissoorten, vette kaas en vette noten (macadamia’s).
 • Eet een voorafje direct voor je hoofdmaaltijd met extra vetten, zoals soep met avocado (SOEPSPECIAL), of een soep met extra room.
 • Eet een toetje direct na je eten (toetjes vind je in de STARTGIDSEN, ONTBIJT&LUNCH, KERSTSPECIAL , VASTENSPECIAL en LENTESPECIAL).
 • Eet af en toe tussendoortjes als extra, die vooral uit vet bestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de maaltijdchocomel uit de STARTGIDS of de bonbons uit de KERSTSPECIAL. Eet niet te vaak tussendoortjes, dat kun je weer minder energie en ‘eetonrust’ geven. Kijk wat voor jou werkt!
 • Voeg extra MCT olie aan de maaltijd toe. MCT olie wordt door je lijf snel omgezet in brandstof. Zeker als je om medische redenen (bijvoorbeeld Parkinson, Alzheimer, CVS of kanker) koolhydraatarm/ketogeen eet, is dit een goed idee. Bouw dit langzaam op, omdat het anders diarree kan veroorzaken. Begin met een halve eetlepel bij de maaltijd/iedere maaltijd, dit kun je opbouwen met een halve eetlepel tot bijvoorbeeld twee eetlepels per maaltijd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor deze MCT olie.

  Heb/had jij diabetes? Dan is het niet slim om tussendoortjes te gaan eten, omdat jouw lijf sterker reageert op voeding, waardoor je mogelijk weer ongezonde insulinepieken krijgt. Je kunt dan beter maximaal 3 maaltijden per dag blijven eten en alleen de andere tips opvolgen.

Blijf je supplementen gebruiken?

Als je niet meer afvalt dan kun je minderen met magnesium, maar één per dag is wel verstandig om te blijven doen. Ook de vitamine D blijf je natuurlijk gebruiken, dit staat los van hoe je eet. Je kunt ook wat minderen met extra zout nemen en dat meer op gevoel gaan doen, als je je wat slap voelt dus. Maar blijf ruim zout gebruiken, zoutarm is nooit een optie. Zoutarm eten is niet gezond voor je.

Is koolhydraten toevoegen ook een optie?

Nee, koolhydraten toevoegen is geen slimme optie, als je gezond koolhydraatarm/keto wilt (blijven) eten!  Uiteraard is dit jouw keuze, maar we willen jullie hier toch voor waarschuwen, we zien dat heel vaak misgaan. Extra koolhydraten toevoegen is eigenlijk alleen geschikt als je tot de 10 procent van de mensen behoort die NIET insulineresistent is. Waarom?

 • Als je insulineresistent bent, reageert je lichaam sterk op koolhydraten en zal het vragen om steeds meer. De valkuil is dat je geen maat meer kunt houden met de koolhydraten. We zien dit vaak misgaan.
 • De kans is groot dat je weer minder energie hebt.
 • Veel lichamelijke klachten kunnen weer terugkomen, doordat je weer meer insuline aan gaat maken, de kans dat je weer medicatie nodig hebt, is groot.
 • De kans is groot dat je weer aankomt, doordat je lichaam de koolhydraten niet goed kan verwerken.
 • Je bent mogelijk weer vaker moe en slaapt weer minder goed doordat je (regelmatig) uit ketose raakt.
 • Voor mensen met diabetes 1 of 2 is het weer toevoegen van koolhydraten NOOIT een goed idee, de kans dat je op gegeven moment weer medicatie nodig hebt, is groot!

Wil je het toch proberen, dagelijks of voor heel af en toe? Probeer dan zelf welke producten geschikt zijn. Houd het zoveel mogelijk bij extra groenten met meer koolhydraten, wat meer rood fruit, liefst na de maaltijd en misschien een klein portie gekookte peulvruchten bij de maaltijd. Houd je lijf goed in de gaten: het kan werken, maar werkt het niet, houd het dan gewoon bij koolhydraatarm/keto. Dat geeft meestal ook meer rust en optimale kansen voor je gezondheid.

Verder lezen

‘Appelwijn’ tegen het zuur

Een glaasje 'appelwijn' past heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens ondersteunend! Iets voor jou misschien? ZO MAAK JE HET Wat is het? Deze 'appelwijn' maak je zelf van een (wijn)glas water met een eetlepel...

Je keto weekmenu plannen

Na een succesvolle start met de STARTGIDSEN en de weekmenu’s, kun je starten met zelf je menu’s samenstellen. Je kunt daarbij gebruikmaken van de superhandige weekmenuplanner waarin je voor elke week van het jaar je weekmenu kunt invullen. Er is ruimte voor extra...

Tijdelijke haaruitval door stress

Als je overstapt op een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak en in korte tijd veel gewicht verliest, dan kan dat stressvol zijn voor je lijf. In reactie op die stress komt het heel soms voor dat mensen tijdelijk meer haar verliezen dan normaal. Dat is natuurlijk niet...

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Koolhydraatarm/keto eten van de snackbar

Wanneer je strikt koolhydraatarm/keto eet dan is een snackbar niet de meest handige keuze, als het gaat om puur en echt eten. Maar soms komt het zo uit dat je geen andere optie hebt. Onderstaande tips zijn voor die 'noodgevallen'. Ik ga steeds uit van een 'standaard...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen