Selecteer een pagina
Tips & Tricks » KOOLHYDRAATARM » Niet (verder) afvallen? Zo doe je dat!

Niet (verder) afvallen? Zo doe je dat!

Als je dit leest heb je waarschijnlijk je streefgewicht bereikt, gefeliciteerd! Je wilt niet verder afvallen, maar natuurlijk wil je nu wel doorgaan. Blijven genieten van meer energie en je zoveel beter voelen, of nog meer gezondheidswinst halen. Of misschien wil je starten met deze aanpak, maar niet afvallen? Dat kan ook!
Voordat we kijken naar hoe je dat aanpakt is het belangrijk te begrijpen waarom je afvalt met deze aanpak.

Waarom val je af met deze gezonde aanpak?

Met onze gezonde koolhydraatarme/keto aanpak eet je maximaal 25 gram koolhydraten per dag en extra vetten. Je leert je lichaam gebruik te maken van een vetverbranding en een groot deel van de nodige energie uit het eigen (overtollige) lichaamsvet te halen. Daarom val je snel af zonder honger.

Doorgaan als je je streefgewicht hebt bereikt

Wanneer je op gewicht bent en niet verder af wil vallen denk je misschien dat je koolhydraten moet gaan toevoegen. Maar dat zou erg jammer zijn want dan kan je niet meer optimaal profiteren van alle gezondheidswinst die deze aanpak je oplevert. 

Gelukkig is koolhydraten toevoegen ook niet nodig… Je kunt namelijk prima koolhydraatarm/keto blijven eten én op gewicht blijven. Dus niet verder afvallen en ook niet aankomen. 

Starten met deze aanpak zónder overgewicht

Het kan ook zijn dat je wilt gaan profiteren van alle gezondheidswinst die gezond koolhydraatarm/eten je kan opleveren maar dat je niet hoeft af te vallen Of dat je zelfs al aan de lichte kant bent. Dus dat je moet oppassen dat je niet nog meer gewicht kwijtraakt.

Ook dan kun je heel goed starten met deze pure échte manier van eten die zoveel beter past bij je lijf, en profiteren van alle voordelen. Hieronder lees je hoe je je menu kan aanpassen. 

Zo val je niet verder af op een gezonde koolhydraatarme/keto manier!

Blijf gewoon deze aanpak volgen. Je blijft vet verbranden voor je energie. Je moet er nu voor zorgen dat je al die vetten uit je voeding gaat halen door wat aanpassingen aan je basismenu en je eetmomenten. Vind voor jezelf uit welke en hoeveel van deze aanpassingen voor jou werken om op gewicht te blijven.

  • Voeg meer vetten toe aan je maaltijd: Neem bijvoorbeeld koffie met slagroom toe, extra kaas, extra roomboter of kokosolie in je gerechten, en eet je groente met lekkere olijfolie erover
  • Eet een voorafje direct voor je hoofdmaaltijd met extra vetten, zoals soep met avocado (SOEPSPECIAL)
  • Eet een toetje direct na je eten (STARTGIDSEN, ONTBIJT&LUNCH, KERSTSPECIAL of de VASTENSPECIAL, hier staan extra veel toetjes in!)
  • Eet af en toe tussendoortjes als extra, die vooral uit vet bestaan denk hierbij bijvoorbeeld aan de maaltijdchocomel uit de STARTGIDS of de bonbons uit de KERSTSPECIAL. Eet niet te vaak tussendoortjes, dat kan je ook weer minder energie en ‘eetonrust’ geven. Kijk wat voor jou werkt!

LET OP: Heb/had jij diabetes? Dan is het niet slim om tussendoortjes te gaan eten, omdat jouw lijf sterker reageert op voeding, waardoor je steeds ongezonde insulinepieken krijgt. Je kunt dan beter maximaal 3 maaltijden per dag te blijven eten en alleen de andere tips op te volgen.  

Veelgestelde vraag: Is koolhydraten toevoegen ook een optie?

Nee, koolhydraten toevoegen is geen goed optie als je gezond koolhydraatarm/keto wilt eten!  Uiteraard is dit jouw keuze, maar we willen jullie hier toch voor waarschuwen, we zien dat heel vaak misgaan. Extra koolhydraten toevoegen is eigenlijk alleen geschikt als je tot de 10% van de mensen behoort die NIET insulineresistent is. Waarom?

  • Als je insulineresistent bent reageert je lichaam sterk op koolhydraten en zal het vragen om steeds meer. De valkuil is dat je geen maat meer kunt houden met de koolhydraten. We zien dit vaak misgaan.
  • De kans is groot dat je weer minder energie hebt.
  • Veel lichamelijke klachten kunnen weer terugkomen doordat je weer meer insuline aan gaat maken, de kans dat je weer medicatie nodig hebt is groot.
  • De kans is groot dat je weer aankomt doordat je lichaam de koolhydraten niet goed kan verwerken.
  • Je bent mogelijk weer vaker moe en slaapt weer minder goed doordat je (regelmatig) uit ketose raakt.
  • Voor mensen met diabetes 1 of 2 is het weer toevoegen van koolhydraten NOOIT een goed idee, de kans dat je op gegeven moment weer medicatie nodig hebt is groot!

Wil je het toch proberen, dagelijks of voor heel af en toe? Op de site lees je hoe je dat het verstandigste aan kunt pakken, kijk daarvoor bij ‘FASE 3’. Houd je lijf goed in de gaten: werkt het niet houd het dan gewoon bij koolhydraatarm/keto. Dat geeft ook veel meer rust en optimale kansen voor je gezondheid.

Verder lezen

Zijn die frikandellen echt zo koolhydraatarm?

Veel mensen denken dat frikandellen koolhydraatarm zijn en dus passen in een koolhydraatarm/keto menu. Klopt dat ook?En hoe kan het dat Mora ovenfrikandellen zo weinig koolhydraten bevatten?  Mora ovenfrikandellen getest in het lab Volgens het etiket bevatten Mora...

Brood en crackers binnen je koolhydraatarme/keto menu

Vrijwel elke supermarkt en bakker verkoopt tegenwoordig koolhydraatarm brood of crackers. De vraag is, of en hoe koolhydraatarm brood en crackers passen in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.   Wanneer is iets koolhydraatarm? Laten we eerst kijken wat het precies...

Alcohol en Koolhydraatarme/keto eten

Past alcohol binnen een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak? Veel mensen kiezen ervoor om niet (meer) te drinken wanneer ze overstappen op een gezondere levensstijl. Maar jij maakt hier uiteraard je eigen keuzes in. Wanneer je er voorzichtig mee omgaat dan is alcohol...

Op gewicht blijven rond de overgang?

De overgang brengt veel veranderingen mee. Gelukkig kun je je gewicht ook dan goed in de hand houden met een koolhydraatarme/keto aanpak! En heb je minder last van overgangsklachten. Waarom werkt dat zo goed? Hormonen tijdens en na de overgang Veel vrouwen merken dat...

Tussendoortjes & Gezond koolhydraatarm/keto

Iets bij de koffie, een snackje in de avond en steeds iets tussendoor eten vinden we heel normaal. We eten dan niet omdat we honger hebben, maar meer uit 'gewoonte'. Eigenlijk is dat een rare en ook ongezonde gewoonte. Je lijf heeft namelijk ook periodes nodig waarin...

Afkicken van koolhydraten

Wanneer je overstapt op een gezond koolhydraatarm/keto menu dan kun je last hebben van afkickverschijnselen. Niet zo raar want je geeft je lijf ineens hele andere brandstof. In plaats van benzine tank je ineens diesel bij wijze van spreken. Eerst gebruikte je lijf...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.