Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. GEZONDHEID
  6.  » Wat is een gezond BMI?

Wat is een gezond BMI?

Nog regelmatig lees ik dat mensen heel veel willen afvallen (dun worden) voor hun gezondheid. Ze willen ‘een gezond gewicht’. Uiteraard is dat een mooi doel, zéker in deze tijd!! Maar ik wil daar toch even op inhaken! Want… ’te zwaar’ zijn is niet per definitie ongezond! Zo, dat is er uit…

Dat klinkt gek hè… Helaas is het iets wat ons jarenlang ‘geleerd’ is en wat ons nu ook steeds wordt gezegd. Ziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten worden ook vaak als een gevolg van overgewicht gezien. Als je dik bent, word je ziek. Maar niks is minder waar! Je kunt namelijk ’te zwaar’ zijn én toch blaken van gezondheid. 

De kip of het ei?

De vraag is: word je eerst te zwaar en dan ongezond (doordat je te zwaar bent)? Of word je eerst ongezond en dan te zwaar (doordat je ongezond bent)?
Het antwoord is: beide zijn niet waar! Zowel te zwaar zijn als ongezond zijn, wordt namelijk veroorzaakt door iets anders en niet ‘door elkaar’.

Die oorzaak is insulineresistentie, wij noemen dat ook wel ‘koolhydratenmoeheid’. 

Hoe word je TE ZWAAR door koolhydratenmoeheid?

Zo word je te zwaar: je lijf kan koolhydraten niet meer goed gebruiken als brandstof (doordat het niet meer ‘luistert’ naar insuline), en daarom worden alle ongebruikte koolhydraten opgeslagen in je vetcellen en word je steeds zwaarder. Dikke pech, maar wel heel slim van je lijf om die koolhydraten op te ruimen. Want als die koolhydraten in je bloed zouden blijven, dan zou dat je erg ongezond kunnen maken.

Dus je wordt zwaarder omdat je lichaam je gezond wil houden! Opvallend is dat je vooral dikker wordt rond je buik. Je kunt dat ook zien als een waarschuwing dat je koolhydratenmoe bent! Maar dat had je vast al wel in de gaten. Want je bent ook steeds moe, vooral na het eten. En je bent snel weer hongerig na het eten en kunt vaak niet stoppen met ‘snaaien’. 

Hoe word je ZIEK EN ONGEZOND door koolhydratenmoeheid?

Zo word je ziek en ongezond: als het je lijf niet zo goed lukt om steeds álle ongebruikte koolhydraten op te ruimen, dan blijven er te veel koolhydraten in je bloed achter. Dat veroorzaakt hogere bloedsuikers (en insulinepieken). Bekende gevolgen hiervan zijn hoge bloeddruk en diabetes type 2. En je immuunsysteem wordt veel zwakker, wanneer je bloedsuikers te hoog zijn. Maar er is meer.

Het kan bijvoorbeeld ook een hartaanval, PCOS, vervette lever en darmproblemen veroorzaken. De lijst met ernstige gezondheidsproblemen door koolhydratenmoeheid is eindeloos! En zolang jij je insulineresistente lijf blijft voeden met koolhydraten, blijf je ziek en kun je ook zieker worden. Zélfs als je slank bent dus!

Hoe kun je dan GEZONDER WORDEN?

Zo kun je gezonder worden: Door te eten volgens een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, werk je WEL direct aan je gezondheid. Je bloedsuikers worden al heel snel weer lager en stabiel, je gaat minder insuline aanmaken en vermindert daardoor de kans op een hoop ziektes. Je kunt aanwezige ziektes vaak verminderen of zelfs helemaal oplossen.

Waarom hoor je dan nu nog steeds dat dik zijn je ziek maakt? Dat is om dat zelfs artsen oorzaak en gevolg, de kip en het ei, door elkaar halen. Ze sturen je naar huis om ‘eerst maar eens af te vallen’. Helaas word je daar niet beter van. Het is zelfs andersom: een vetarm crashdieet maakt je vaak alleen maar nóg zieker!

Wat zegt je BMI over je gezondheid?

Niets! Een BMI zegt in de eerste plaats vooral iets over de mate waarin je mager bent. Maar het zegt helemaal NIETS over de mate waarin je gezond je bent. Sterker nog: Veel mensen met een BMI van minder dan 25 zijn zó dun dat ze maar weinig reserves hebben voor het geval dat hun lijf dat nodig heeft. Zeker voor vrouwen is te mager zijn zelfs ronduit ongezond, omdat de hormoonhuishouding in hun lichaamsvet plaatsvindt! De SBMI (slimme BMI) meter geeft een meer realistisch beeld van of je op een gezond gewicht zit, je vindt hem hier.

Dat slank zijn gelijk staat aan gezond zijn, gaat duidelijk niet altijd op. Wanneer jij overgewicht hebt, dus niet echt slank bent, maar wel gezonde lage bloedsuikers hebt (doordat je TheNewFood volgt), dan kun je dus heel veel gezonder zijn dan bijvoorbeeld jouw schijf-van-vijf buurvrouw die wél superslank is.  

Heb heb je tientallen kilo’s overgewicht?

Overgewicht is niet altijd onschuldig. Want tientallen kilo’s overgewicht (dus dan bedoel ik echt meer dan 20 kilo) kan zeker gevaarlijk zijn voor je lijf. Het kan bijvoorbeeld je hart extra belasten en je gewrichten. Het kan huidproblemen geven door smetten en je immuunsysteem kan mogelijk minder goed zijn werk doen. Volg de STARTGIDS-weekmenu’s, dan kun je snel van die kilo’s afkomen.

Niet heel veel te zwaar zijn is ook belangrijk voor je leptinehuishouding. Een goedwerkende leptinehuishouding is essentieel voor je immuunsysteem. Als je leptinehuishouding in de war is, dan verzwak je je immuunsysteem.  Maar naast die extra kilo’s is vooral minder koolhydraten eten, en zo zorgen voor stabiele lage bloedsuikers, enorm belangrijk voor het beter functioneren van leptine.

Verder lezen

‘Appelwijn’ tegen het zuur

Een glaasje 'appelwijn' past heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens ondersteunend! Iets voor jou misschien? ZO MAAK JE HET Wat is het? Deze 'appelwijn' maak je zelf van een (wijn)glas water met een eetlepel...

Je keto weekmenu plannen

Na een succesvolle start met de STARTGIDSEN en de weekmenu’s, kun je starten met zelf je menu’s samenstellen. Je kunt daarbij gebruikmaken van de superhandige weekmenuplanner waarin je voor elke week van het jaar je weekmenu kunt invullen. Er is ruimte voor extra...

Alzheimer bij vrouw met Down verdwenen

Onlangs is een heel opmerkelijk onderzoeksverslag (zie bronnen onderaan) gepubliceerd. Het betreft een 47-jarige vrouw met het syndroom van Down, die ook gediagnosticeerd was met de ziekte van Alzheimer (dementie). Daardoor was ze in een aantal jaar heel erg achteruit...

Tijdelijke haaruitval door stress

Als je overstapt op een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak en in korte tijd veel gewicht verliest, dan kan dat stressvol zijn voor je lijf. In reactie op die stress komt het heel soms voor dat mensen tijdelijk meer haar verliezen dan normaal. Dat is natuurlijk niet...

Afvallen met een beperking

Moeder Gisella en haar man willen graag het verhaal delen van hun zoon Jacob. Gisella is enorm trots dat Jacob, die een verstandelijke beperking heeft, deze gezonde koolhydraatarme/ keto aanpak van TheNewFood volgt. Het gaat hem geweldig goed af, hij heeft prachtige...

Van depressief naar een lichter leven

Aafke de Bruijn (36) had ernstige depressies en een traumastoornis, waarvoor ze ook meerdere malen opgenomen is geweest en wel 30 pillen per dag slikte. Ze was altijd al zwaarder maar de kilo’s vlogen er in die jaren aan, tot Aafke het helemaal zat was: ze wilde zelf...

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert
en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

Delen