Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Alzheimer bij vrouw met Down verdwenen

Alzheimer bij vrouw met Down verdwenen

Onlangs is een heel opmerkelijk onderzoeksverslag (zie bronnen onderaan) gepubliceerd. Het betreft een 47-jarige vrouw met het syndroom van Down, die ook gediagnosticeerd was met de ziekte van Alzheimer (dementie). Daardoor was ze in een aantal jaar heel erg achteruit gegaan. Een gezonde keto-aanpak draaide de Alzheimer in 6 weken om! Een opmerkelijk en hoopvol resultaat!

Mary

In dit verslag gaat het om Mary. Mary is nu 47 jaar, woont in Amerika en heeft dus het syndroom van Down. Mary was vroeger altijd heel zelfstandig. Ze kon goed voor zichzelf zorgen en kon best een tijdje alleen thuis zijn. Ze kon zichzelf wassen, zich netjes aankleden, voor zichzelf koken enz. Ook kon ze helpen bij de verzorging van de dieren op de hobby-boerderij waar ze woonde. Ze gebruikte alleen korte woordjes om te communiceren, maar daarmee kon ze prima uit de voeten.

Alzheimer 43-jarige leeftijd

De eerste tekenen van dementie waren er eigenlijk al toen Mary 41 werd. Dingen die ze eerder nog kon, lukte opeens niet meer en ze werd angstig. Haar toestand verslechterde snel, ze ging rare dingen doen zoals bijvoorbeeld uit de vuilnisbak eten. Ze raakte de weg kwijt in huis, ze was niet meer zindelijk. Het werd zo erg dat ze haar zelfstandigheid verloor. Ze kon op den duur beslist niet meer alleen thuis zijn. Mary was ook veel te dik, gelukkig had ze geen diabetes.

Geen diabetes

Om gewicht kwijt te raken ging ze met haar familie ‘Paleo’ eten (puur en echt eten, met minder koolhydraten, maar niet koolhydraatarm). Dat hielp Mary om al flink af te vallen tot bijna een gezond BMI. Desondanks bleef ze geestelijk achteruitgaan. Ze kreeg ook epilepsie. De moeder van Mary zette haar vervolgens op een koolhydraatbewust dieet met minder dan 75 gram koolhydraten per dag. Helaas werd Mary alleen maar slechter. Ze werd zelfs paranoïde en had op een gegeven moment dag en nacht hulp nodig omdat het anders helemaal mis ging. Allerlei medicijnen werden geprobeerd, maar die hadden helaas weinig effect.

Gezond keto

De moeder van Mary ging in januari 2022 keto eten voor haar eigen gezondheid. Ze deed dat serieus en sloot zich aan bij een startgroep. Omdat ze behoorlijk wanhopig was geworden over haar dochter, besloot ze op een dag om Mary ook keto te laten eten. Ze gingen allebei minder dan 20 gram koolhydraten per dag eten. Vanaf dat moment veranderde alles voor Mary. Ze had veel minder last van epilepsie.

Binnen twee weken was ze weer volledig zindelijk net als vroeger en de paranoia verdween.  Mary’s slaap en energie verbeterden ook. Ze had veel meer energie, en haar humeur verbeterde. In de weken daarna bleef de verbetering doorzetten, ze kon binnen zes weken weer helemaal voor zichzelf zorgen. Ook kon ze weer meedraaien in de verzorging van de dieren op de boerderij.

Ze kon zelfs weer alleen zijn en zelfs langere woorden zeggen dan ze ooit had gekund. Alle medicatie kon worden afgebouwd. Ze was volgens haar arts niet meer dement! Bovendien was ze heel veel afgevallen. In het onderzoek vind je alle details van deze case study.

Nooit meer anders!

Mary haar moeder is natuurlijk ontzettend blij! “Mijn dochter en ik begonnen met het keto dieet om onze gezondheid te verbeteren. Ik vond het moeilijk om naar minder dan 20 gram koolhydraten te gaan met Mary omdat ze zo van eten houdt. Ik vroeg me af of ze zich zou kunnen aanpassen aan zo’n dieet. Mary heeft zich echter vrij goed aangepast aan de nieuwe manier van eten, ze vindt het heerlijk. Inmiddels eet onze hele familie op deze manier en we zijn van plan om de rest van ons leven zo te blijven eten.”

Syndroom van Down, alzheimer en epilepsie

Mensen met het syndroom van Down worden vaak dement. De dementie bij deze mensen ontstaat vaak al veel vroeger dan bij “normale” mensen, namelijk al vóór het 50ste levensjaar.  Een keto dieet is effectief bij dementie, maar ook heel effectief bij epilepsie. Veel mensen met epilepsie krijgen minder aanvallen als ze een keto dieet gebruiken. Bij Mary verbeterde bovendien haar cognitieve functies, na zes weken op een gezonde keto aanpak, ze functioneerde beter dan ooit!

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat neuronen in de hersenen van mensen met Alzheimer zijn afgestorven. Maar onderzoeken waarbij ketonen als brandstof wordt toegediend (onder andere via een via een koolhydraatarm/keto menu) laten zien dat het denkvermogen weer kan verbeteren. Onderzoekers trekken de conclusie dat de neuronen niet zijn afgestorven, maar dat deze in een soort winterslaap verkeren, omdat ze te weinig energie binnenkrijgen. De hersenfuncties die niet de hoogste prioriteit hebben, worden op stand-by gezet.

Ken jij iemand met syndroom van Down?

Breng dit artikel onder de aandacht bij hem/haar of zijn/haar ouders of verzorgers. Het zal zeker extra aandacht vragen, waarschijnlijk is het een goed idee om met elkaar anders te gaan eten. Om te starten met gezond koolhydraatarm/keto kun je simpelweg de weekmenu’s volgen uit de STARTGIDSEN. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt inclusief acht simpele haalbare weekmenu’s.

Is het exact volgen van de weekmenu’s niet haalbaar, vanwege bijvoorbeeld dat de persoon met down in een instelling verblijft, dan kan het menu ook afgewisseld worden met gerechten uit de andere boeken (zie ook pagina 28 van de startgids, voor informatie over afwisselen). Denk ook aan het invriezen van extra porties bij de ovenschotels, de stamppotten of de eenpansgerechten.

Meer artikelen over koolhydraatarme/keto aanpak en Alzheimer
Onderzoek Keto effectief bij Alzheimer
Docent neurologie: Alzheimer is terug te draaien
Onderzoeken en case-study: arts schrijft eigen demente moeder keto voor

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen