Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Waarom kiezen voor keto
  4.  » Superdun en toch ongezond dik?

Superdun en toch ongezond dik?

Soms lijkt het alsof sommige mensen alles kunnen eten zonder een grammetje aan te komen. Chips, koekjes, donuts, patat… Het maakt niet uit wat ze eten en wanneer ze dit eten: ze worden niet dikker! Dat, terwijl jij heel goed op moet letten wat je in je mond stopt, jij wordt al dik als je naar eten kijkt, bij wijze van spreken. Hoe oneerlijk is dat…?

Dun en gezond, terwijl je alles eet waar je zin in hebt?

Zijn alle slanke mensen, die maar alles kunnen eten wat ze willen, wel écht zo dun? Of kun je gewoon niet zien dat ze vetter worden? De kans is groot dat slanke mensen die veel koolhydraten eten slank lijken, maar van binnen erg dik zijn: ze slaan namelijk vet op rond en in hun organen. 

TOFI’s zijn veel ongezonder dan ‘dikke mensen’!

Dit ’type mens’ wordt ook wel TOFI (thin on the outside, fat on the inside) genoemd; dun van buiten en vet van binnen. Orgaanvet is vele malen schadelijker dan het hebben van zichtbaar vet. TOFI’s lopen een groter risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Wie kent niet het voorbeeld van een ‘gezonde slanke topsporter’ die veel koolhydraten eet, en op een dag dood van zijn fiets valt? Ook krijgen veel topsporters diabetes type 2.

Hoe weet je dan of je TOFI bent? De enige manier om het echt zeker te weten is een MRI scan laten maken. Zo’n scan laten maken is duur en wordt niet snel voorgeschreven. Maar… Je kunt ook luisteren naar je lichaam. Mensen die TOFI zijn reageren vaak heftig op koolhydraatrijke maaltijden. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. 

Ook slanke mensen kunnen insulineresistent zijn!

Als je insulineresistent bent krijg je na het eten van een maaltijd met veel koolhydraten last van vermoeidheid: je wil graag een dutje doen. Daarnaast word je snel weer hongerig; je hebt binnen een paar uur na een flinke maaltijd, al behoefte aan een nieuwe maaltijd of snack. De meeste insulineresistente mensen worden zichtbaar dik als ze veel koolhydraten eten. Maar TOFI’s worden onzichtbaar dik; van binnen.

Ook voor TOFI’s is het heel verstandig om koolhydraatarm/keto te gaan eten. Je krijgt snel meer energie, voelt je beter verzadigd en bovendien neemt de hoeveelheid orgaanvet vrijwel direct af.

Niet insulineresistent? Geen garantie voor de toekomst!

Herken je je niet in de klachten? Dan ben je waarschijnlijk nog niet insulineresistent. Je leest het goed: nóg niet. Als je maar lang genoeg te veel koolhydraten eet, is de kans groot dat je lijf dit op een gegeven moment niet meer aankan. Het kan de grote hoeveelheden koolhydraten niet meer goed verwerken: je bent dan ook insulineresistent.

Kortom: het is veel beter en gezonder om dit voor te zijn en nu al te gaan eten volgens een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Daarmee kun je mogelijk een hoop ellende in de toekomst voorkomen.

Familieleden met veel overgewicht of diabetes 2? Wanneer familieleden (ouders, broers, zussen) problemen hebben die een gevolg zijn van insulineresistentie, dan is de kans heel erg groot dat jij ook insulineresistent bent. Het komt vaker voor in dezelfde familie.

Is dikker zijn eigenlijk ongezond?

Desondanks is de frustratie voor mensen die aankomen ‘van bijna niks’ erg begrijpelijk. Weet dat je niet altijd ongezond bent als je misschien tien kilo zwaarder bent dan volgens de normen ‘mooi’ is. Veel mensen met wat overgewicht zijn namelijk kerngezond! Misschien ben jij dus zelfs veel gezonder dan je superdunne medemens! Vergeet ook niet dat met het ouder worden je lijf verandert van vorm en je ook wat zwaarder wordt.

Wat superbelangrijk is: een gezonde bloeddruk en gezonde bloedsuikers. Ook lage Triglyceriden en hoge HDL zijn indicators voor je gezondheid. Daar kun je aan zien dat je gezond bent (doordat je gezond eet!!) en dat jouw overgewicht geen gevaar vormt. LDL kun je daarbij vergeten, dat is geen indicator, hoezeer farma ons (via je arts) dat ook wil laten geloven. Lagere of hogere LDL waardes zeggen niets over jouw gezondheid.

Obesitas is een ander verhaal

Natuurlijk hebben we het dan niet over tientallen kilo’s overgewicht, dus niet over obesitas (BMI boven 30). Want dat is níet gezond meer en een belasting voor je lijf. Voor je gewrichten en organen. Je kunt daardoor veel klachten krijgen en ook je immuunsysteem kan niet optimaal werken. Dus zelfs als je gezond koolhydraatarm/keto eet, is het dan belangrijk om af te vallen.

Gewoon blij worden als je in de spiegel kijkt…

Dat je overtollige kilo’s kwijt wil en lekkerder in je vel wil zitten, dat je blij wordt als het plaatje van wat je in de spiegel ziet klopt voor je gevoel, dat snappen wij maar al te goed! Met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak kan je lekker eten en zonder honger gewicht verliezen en het gewicht te bereiken wat gezond is voor jouw lijf en past bij jouw lijf. 

VERDER LEZEN 

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Waarheid over kanker

De waarheid over kanker  Uit recente onderzoeken blijkt dat verkeerd eten (koolhydraatrijk en vetarm bij insulineresistentie) en overgewicht bijna even schadelijk zijn als roken. Dit in tegenstelling tot allerlei andere aannames (rood vlees, te weinig vezels, etc),...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Enorme afname klachten fibromyalgie

Gezond koolhydraatarm/keto kan je enorm veel opleveren. Veel gezondheidsproblemen blijken af te nemen of zelfs te verdwijnen. We horen vaak dat ook mensen met fibromyalgie veel minder (pijn)klachten hebben. Ze voelen zich veel fitter en minder vermoeid. Ze kunnen weer...

Diabetes 2? Dit zijn je opties.

WIST JIJ DIT? Diabetes 2 is eigenlijk helemaal geen chronische ziekte, maar een symptoom, een gevolg van meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken. Iedereen met diabetes is koolhydratenmoe (insulineresistent). En de simpele oplossing om dit aan te pakken is...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen