Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Lucas weigerde insuline te spuiten

Lucas weigerde insuline te spuiten

Als Lucas (61) in 2014 te horen krijgt dat hij diabetes 2 heeft, weigert hij in eerste instantie om medicatie te nemen. Hij gaat op advies van de huisarts heel veel wandelen en dat helpt wel iets, maar niet voor lang. Onder druk start hij uiteindelijk toch met medicatie. Jaren later ontdekt hij bij toeval dat koolhydraatarm eten zijn bloedsuikers laag houdt. Een bijzonder inspirerend verhaal!

Lucas heeft ook nog een tip voor ons: “Op de cover van de boekjes van TheNewFood zou moeten staan dat deze aanpak niet alleen helpt om af te vallen maar ook om de suikerwaardes onder controle te krijgen!”

Ik kocht een betere glucosemeter, daar begon het allemaal mee

“Ik had in 2019 inmiddels vijf jaar diabetes 2 en ik slikte metformine en gliclazide. Mijn waardes werden steeds slechter;  de verpleegkundige wilde dat ik ging spuiten. Dat wilde ik echt niet en dat was voor mij de trigger om te gaan zoeken naar een andere mogelijkheid om dit aan te pakken. Ik wilde de diabetes zélf onder controle krijgen. Ik vertelde dat ook aan de verpleegkundige en die was één en al ongeloof.

Ik had op dat moment een slechtwerkende glucosemeter en besloot om eerst een betere aan te schaffen. Dat werd de Freestyle Libre sensor, waarmee je op elk moment je bloedsuikers kunt uitlezen met je telefoon. Steeds nadat ik wat had gegeten ging ik kijken wat dat met mijn suiker deed. En zo kwam ik er achter: na elke maaltijd stegen mijn suikers enorm, tot we een keer alleen biefstuk en groente hadden gegeten, en geen extra koolhydraten. De suikerwaardes veranderden niet na die koolhydraatarme maaltijd! Onvoorstelbaar.”

Ik was al direct minder moe na het eten 

“Ik kwam er dus achter dat heel weinig koolhydraten eten, de oplossing was. Dus daar ging ik mee aan de slag. Al direct in de eerste week viel me op dat ik veel minder moe was na het eten. Nu ben ik veel fitter. Ik ben bij elkaar 14 kilo afgevallen. Ik ben direct gestopt met de medicatie toen het afvallen begon. De FreeStyle Libre sensor heeft me geholpen om in kaart te brengen welke dingen ik wel en welke dingen ik niet kan eten.

Mijn suikers daalden al snel. Je had het gezicht van de praktijk verpleegkundige moeten zien toen ik daar voor controle kwam. Mijn suikerwaardes waren zo enorm gedaald, die curve leek wel een steile skihelling naar beneden. Ze vertelde dat ze dit nog nooit had gezien en ze kon het bijna niet geloven. Ze gaf ook aan dat dit succes tijdelijk zou zijn, maar ik geloof daar zelf niets van. Bangmakerij. Ik zit nu op een bloedsuikerwaarde van rond de 5,5. Zonder medicatie dus! 

We eten heerlijk en afwisselend

Toen ik begon, ging mijn vrouw Johanna op zoek naar lekkere koolhydraatarme gerechten en kwam gelukkig bij TheNewFood terecht. We eten elke avond een gerecht uit één van de boekjes.  Het avondeten komt uit de receptenboekjes van TheNewFood. Heerlijk en afwisselend. De stamppotten en nasi zijn favorieten hier.

Ik ben gestopt met het nuttigen van alcohol. Dus geen wijntje, bier of borreltje meer. Dat was in het begin lastig, maar kost nu geen enkele moeite meer. Als alternatief ben ik nu heel blij met Water Drops en love water again (Lipton Cold Infuse). Heerlijk water met een smaakje. Ook van het snacken in de avond ben ik vanaf. Heel soms neem ik later op de avond een stukje worst of kaas.”

Het kost me geen enkele moeite

“We zijn heel anders gaan eten, veel mensen zijn verbaasd dat je op deze manier diabetes 2 kunt omkeren. Ik vind het geen enkel probleem om het vol te houden en ik smokkel echt nooit. Als ik iets doe, dan doe ik het goed, daar ben ik heel zwart wit in. Dit blijf ik zeker weten mijn hele leven doen, ik mis niets. Wat ook leuk is: we komen veel minder in de supermarkt, maar kopen vlees, groenten en zuivel rechtstreeks van de boerderij. Dat proef je; heerlijk puur en vers eten.

Terugkijkend…

“Achteraf denk ik zeker te weten dat ik al veel langer ziek moet zijn geweest. Dertig jaar geleden werd ik al ontzettend moe na het eten van een paar borden stamppot met aardappels. Ik had toen eigenlijk al willen weten wat ik nu weet, dan was het niet zover gekomen.

Ik wil anderen die nog steeds medicatie gebruiken voor diabetes 2, aanraden om ook eens zo’n sensor te gaan dragen. Dat geeft je zoveel inzicht in wat bepaalde voeding doet met je bloedsuikers. En dan ook een keer koolhydraatarm eten en dan weer meten; je suikers blijven laag… Dan ben je meteen verkocht, als je eenmaal doorhebt hoe je zelf weer de controle terug kunt krijgen!”

Delen