Adviezen om minder of geen vetrijke voedingsmiddelen als boter, room en chocola te eten leveren mogelijk een gevaar op voor de volksgezondheid en dienen dringend herzien te worden, waarschuwt vooraanstaande onderzoeker van hart- en bloedvaten Dr James DiNicolantonio (Ithica College, New York). “Deze theorie is gebaseerd op het achterhaalde idee dat verzadigd vet cholesterol verhogend werkt en dus ook een verhoogde kans op hart en vaatziekten oplevert.” Hij pleit dan ook voor nieuwe voedingsrichtlijnen, excuses voor de jarenlange foutieve informatie en grootschalige publieke voorlichting over de impact van koolhydraten en suikers.

Suiker en geraffineerde koolhydraten gevaarlijk
Dr DiNicolantonio wijst suiker en koolhydraten aan als de werkelijke veroorzaker van verhoogd cholesterol en de obesitas epidemie en dringt erop aan dat de richtlijnen aangepast worden. “Er is dringend een publieke voorlichtingsactie, vergelijkbaar met die uit de jaren ‘70 en ’80, nodig om mensen bewust te maken van de gevaren dat een dieet met een hoog gehalte aan koolhydraten en suikers oplevert.”

“Er is niet afdoende bewijst dat een dieet met een laag vetgehalte een positief effect heeft op de gezondheid. Literatuur suggereert zelfs een algemeen gebrek aan effect, goed of slecht, bij een reductie van vetopname.” Stelt Dr DiNicolantonio.

Achterhaalde theorien over vet
De basis voor het idee dat verzadigd vet de voornaamste veroorzaker is van hart- en vaatziekten stamt uit een onderzoek uitgevoerd in de jaren ’50. Hierbij werd een verband gevonden tussen de twee factoren, waarbij de auteur zijn conclusies trok uit data van 6 landen, waarbij een verdere 16 landen, die niet binnen de hypothese pasten, buiten beschouwing werden gelaten. Toch bleef dit onderzoek de basis van de grootschalige publieke voorlichtingscampagnes uit de jaren ‘70 en ’80 waarbij verzadigd vet als de grote boosdoener bij hart en vaatziekten werd aangewezen.

“Experts geloofden dat een reductie van vet in het dieet zou leiden tot minder obesitas en diabetes terwijl het tegenovergestelde waar was.” Dr DiNicolantonio geloofd echter dat de omschakeling van vet naar koolhydraten de volksgezondheid heeft geschaad. Hij suggereert dat de toename van koolhydraten binnen het dieet verantwoordelijk is voor de toename van diabetes en obesitas in de VS.

Dieet met weinig vet niet gezonder
Het beste dieet voor een langdurige gezondheid van hart en bloedvaten bevat weinig geraffineerde koolhydraten, suikers en bewerkte voedingsmiddelen raadt Dr DiNicolantonio aan. “Dieten met een laag verzadigd vet gehalte helpen niet bij het verlagen van cholesterol, voorkomen van hart- en vaatziekten of het verzekeren van een langer leven.”

Brian Ratcliffe [voedingsprofessor Gordon Universiteit, Aberdeen] is blij met de uitspraken. “De laatste 30 jaar heeft geen duidelijke bevestiging van het dieetadvies volgens de voedingsrichtlijnen betreffende de reductie in opname van vet en verzadigd vet opgeleverd. DiNicolantonio heeft nog niet eens de associatie tussen een dieet met een laag vet gehalte en slechte stemmingen, en zelfs depressie, aangesneden.” Volgens hem hebben vele aanhangers van de huidige dieet theorie gekozen om de oncomfortabele feiten die niet binnen hun hypothesis passen te negeren.

Mediterraan dieet gezondst
Victoria Taylor [Leidend hart gezondheidsdiëtiste British Heart Foundation] adviseert een meer holistische benadering qua dieet. “Vet is maar een van de elementen van ons dieet. Om onze hart- en bloedvaten op de lange termijn gezond te houden zouden we naar ons gehele dieet moeten kijken. Een mediterraan dieet, rijk aan fruit, groenten, peulvruchten en vis helpt met het verlagen van cholesterol en reduceert de kans op hart- en vaatziekten.”