Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 
  5. gezondheid
  6.  » Vraag naar donorlevers groeit te snel

Vraag naar donorlevers groeit te snel

Lange tijd is de ernst van leververvetting onderschat. Het aantal mensen met een lever die niet meer functioneert door leververvetting neemt in snel tempo toe. En daarmee ook de vraag naar donorlevers. Maar ook de beschikbare donorlevers zijn vaak vervet en ‘onbruikbaar’.  

Ook donorlevers blijken vaak vervet

Steeds meer mensen krijgen te maken met leververvetting als gevolg van insulineresistentie. Als leververvetting zeer ernstig is, dan is een nieuwe lever de enige oplossing. Het aantal mensen met ernstige leververvetting neemt zo snel toe, dat er een steeds grotere vraag naar donorlevers is. Het probleem is dat veel donorlevers ook vervet zijn en niet geschikt als donorlever. Dit is één van de belangrijkste redenen om een lever af te keuren voor donatie, aldus levertransplantatiechirurg Vincent de Meijer van het UMCG.

Donorlever komt nu al te laat voor 20 procent van de patiënten

Dr. de Jonge, transplantatiechirurg in het Erasmus MC in Rotterdam: “Uit voorzorg weigeren we vaak organen. We durven het niet aan, omdat we bang zijn om de ontvanger in grote problemen te brengen.” Het gevolg hiervan: voor 20 procent van de patiënten die op de wachtlijst staat voor een nieuwe lever, komt deze lever te laat. Niet per se omdat er niet voldoende levers beschikbaar zijn, maar wel omdat de levers die beschikbaar zijn, vaak niet van goede kwaliteit zijn, waardoor er allerlei complicaties kunnen optreden tijdens en na het transplanteren van de lever.

Trucjes en foefjes om levers ‘geschikt’ te maken voor transplantatie

Onderzoekers en artsen zijn wel steeds ingenieuzer. Er komen steeds meer trucjes en foefjes die ervoor zorgen dat vervette levers toch getransplanteerd kunnen worden. In Zwitserland wordt zelfs geprobeerd om de vervette levers buiten het lichaam te ‘ontvetten’, zodat er weer een gezonde lever ontstaat en deze zonder problemen voor de ontvanger getransplanteerd kan worden. Zo hoog is de nood inmiddels.

De vraag zal alleen maar groter worden

Het probleem is groot en wordt komende de jaren steeds groter en groter. Zolang mensen meer koolhydraten blijven eten dan hun lichaam kan verwerken, lopen ze het gevaar dat de lever als opslagplaats zal worden gebruikt en daardoor ziek wordt. Nu al zijn er veel mensen met een vervette lever, zonder dat ze dit zelf weten. Je kunt heel lang geen klachten hebben. Soms wordt het zelfs bij toeval ontdekt. 

Is er een oplossing?

Jazeker! Als je de oorzaak wegneemt kan leververvetting omgedraaid worden. Er wordt geen nieuw vet opgeslagen in de lever, en ook het vet dat al opgeslagen was kan worden ‘opgeruimd’. Hierdoor kan bijna iedereen weer een gezonde lever krijgen! 

Door het probleem aan te pakken daar waar het begint, kunnen we met elkaar het aantal vervette levers terugdringen. Hierdoor wordt de vraag naar donorlevers minder en wordt de kwaliteit van de beschikbare donorlevers beter. De kans is groot dat een donorlever dan wél op tijd komt voor alle mensen die op de wachtlijst staan. 

Meer hierover?

Als je meer wilt weten over het gezond houden van je lever en hoe je leververvetting kunt omdraaien, kun je dit artikel lezen. Daarnaast zal ik tijdens de gezondheidsmarkt in GezondDorp Leende op 24 mei een lezing geven over leververvetting. Tijdens deze lezing zal ik verder ingaan op de oorzaak van leververvetting en wat je kan doen om je lever weer gezond te maken en houden, door koolhydraatarm/keto te gaan eten. Meer informatie over deze lezing vind je hier, het aanmelden voor deze lezing is mogelijk vanaf eind maart.

VERDER LEZEN

Koolhydraatarm eten en cholesterol
Koolhydraatarm eten bij een hoge bloeddruk
Hartaanval door hoog cholesterol?
Vaatchirurg kiest voor koolhydraatarm en meer vet in plaats van statines  
Heb jij gezondheidsproblemen en overweeg je ook te starten? Hier vind je meer informatie.

 

 

 

BRONNEN
https://www.trouw.nl/wetenschap/we-worden-steeds-dikker-en-onze-levers-ook-en-dat-is-een-probleem-voor-transplantatieartsen~bf30995a/

Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt mensen, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur een bericht.

Delen