Selecteer een pagina
  1. SUCCESVERHALEN
  2.  » 
  3. VEEL AFGEVALLEN
  4.  » Altijd aan de lijn en toch steeds dikker!

Altijd aan de lijn en toch steeds dikker!

In 2001 startte Matty zelf met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Dit is haar eigen verhaal…

We lijnen wat af in ons leven. Tenminste, wij die ‘aanleg hebben om dik te worden’ en die ‘wij’, daar zijn er veel van. In het begin is afvallen nog niet eens het grootste probleem, maar wel het daarna steeds weer aankomen…

Noem een dieet en ik heb het gedaan…. Herbalife, Weight Watchers, maaltijdzakjes, poeders, pillen, complete sherrykuren en nog heel veel meer. En ik zou vast ook zijn begonnen aan Sonja, Cambridge, Prodimed of één van de andere hopeloze beloftes, als die toen, in het jaar 2001, al hadden bestaan. Ik probeerde álles! 

Iedere maandag opnieuw afzien en doorzetten

Vrijwel iedere maandag begon ik weer met volle moed, na een weekend overigens waarin ik veel te veel foute dingen had gegeten. Want na het weekend zou ik immers toch echt en vooral heel streng beginnen. Ik had alvast aantekeningen gemaakt van de snelheid waarmee ik dit keer zou afvallen. De datum waarop ik mijn streefgewicht nu dan eindelijk werkelijk zou bereiken, voorzag ik van vlaggen in mijn agenda.  

Het was slechts een kwestie van afzien en doorzetten. Te weinig eten, mager en niet lekker ook. Ik had voortdurend trek in meer, veel meer eten. Honger! Ik was diep ongelukkig en de hele dag alleen maar met (niet) eten bezig.

Ik was een volleerd lijner!

De resultaten vielen overwegend al op donderdag zó enorm tegen dat er voldoende aanleiding was voor een zak chips of een rol koekjes. Of beide, want ik was bijzonder gefrustreerd en hunkerde naar troost. En éten, want ik had steeds vreselijke honger! Vervolgens was het natuurlijk zinloos om de draad weer op te pakken want het was nu toch al mislukt en bovendien was het bijna weekend. Wie begon er nou net voor het weekend met lijnen? 

En dan waren er de pogingen die wel succesvol waren. Dan hield ik zo’n hongerdieet echt een paar maanden vol en viel ik soms wel twintig of meer kilo af maar die kilo’s bleven nooit lang weg. Ze kwamen altijd weer terug, in gezelschap van een aantal extra kilootjes. 

De magische grens van 110 kilo gepasseerd…

Bijna ongemerkt ging ik die grens van 110 kilo over. Ik was verbijsterd… Was ik die vrouw op de weegschaal? Er moest nu echt iets gebeuren! Ik was ook áltijd moe en had heel veel last van maagpijn, zelfs met pillen. Toch kon ik maar niet stoppen met eten. Het enige dieet wat ik nog niet had geprobeerd was een koolhydraatarm dieet. Toen nog niet zo’n bekend dieet in Nederland en ik vond het best wel een beetje griezelig, want het was zo anders dan de diëten die ik kende. Maar het was mijn laatste hoop.

Ik las een boek en werd nieuwsgierig. Ik had ook vragen, want wat ging ik dan wel eten in plaats van brood en pasta, om maar iets te noemen. Hoe kon ik dat combineren met m’n gezin? Ik sloot me aan bij een groep met ervaring en zo leerde ik hoe het moest. Het was spannend, maar bleek goed haalbaar.

Geen wonder dat die vrouw zo dik is

Ik herinner me nog, hoe ik de eerste keer met een rood hoofd in de supermarkt de roomboter, slagroom, volvette kaas, speklappen, halve kippen (met vel!) en andere heerlijke, maar  ‘verboden producten’ afrekende. Ik zag iedereen denken: ‘Nou, dat is niet zo raar dat die vrouw zo dik is, die vráágt erom!’, en eerlijk gezegd geloofde ik er zelf ook niet echt in dat dit zou werken. Tot al na twee dagen de weegschaal drie kilo minder aanwees. DRIE KILO! De toon was gezet.  

Eindelijk écht afvallen en eindelijk eetrust!

Bijna moeiteloos hield ik het lijnen dit keer vol. Ik kon weer heerlijk eten zonder schuldgevoel, had geen honger, voelde me fitter dan ooit en ik viel ook nog eens spectaculair af! Iedere ochtend werd ik nog voor de wekker afging, heel uitgerust wakker. Ik had bergen energie. 

Daarbij kwam dat ik sinds ik was begonnen, ook geen darm- en maagpijn meer had, terwijl ik daarvoor chronisch maagpatiënt was! Ik had helemaal geen medicatie meer nodig voor mijn maag. Ik voelde me herboren. Uiteindelijk viel ik bijna 35 kilo af en was het geen probleem om die eraf te houden door op de koolhydraten te letten.  

Ook mijn dochter kreeg véél meer energie!

Ik dacht: misschien is dit iets voor mijn dochter. Mijn (destijds vijftienjarige) dochter kan door fysieke beperkingen niet lopen dus beweegt weinig. Ook zij was toen te zwaar en had altijd heel weinig energie. Wat zou het fijn zijn als ook zij zich zoveel beter zou kunnen voelen. Maar, omdat ik mijn dochter niet zomaar één of ander vaag dieet wilde voorschotelen, besloot ik eerst uit te zoeken of het echt wel zo gezond was.

Ik las alle wetenschappelijke artikelen en onderzoeken die ik kon vinden en vond ook veel ervaringen van anderen. Ik werd steeds enthousiaster. Helemaal overtuigd, durfde ik het aan en mijn dochter ging met mij mee-eten. Ze viel inderdaad veel af. Maar nog veel belangrijker: ze kreeg écht véél meer energie. Ook zij is altijd zo blijven eten en ze wil nooit meer anders. Lees hier haar verhaal. 

Waarom weet niet iedereen dit?

Ondertussen vroeg ik me wel steeds vaker af: waarom weet niet iedereen dit? Waarom kiezen niet veel meer mensen voor een menu met veel minder koolhydraten? Waarom is dit zo onbekend, terwijl zoveel mensen zo wanhopig strijden tegen de kilo’s? Terwijl je er zóveel slanker en gezonder van wordt en zelfs kunt genezen van ziektes, zoals diabetes type 2?

Ik besloot zoveel mogelijk mensen te helpen. Ik wilde het zo makkelijk mogelijk maken om ook te starten. Zo begon ik in 2003 met mijn bedrijf wat nu TheNewFood is. Een bedrijf met als missie om koolhydraatarm/keto eten leuker en haalbaarder te maken voor zoveel mogelijk mensen!

Makkelijk en snel koken, maar wél lekker!

Daarbij kwam mijn passie voor koken goed van pas. Ik houd van snel en makkelijk koken, met een heerlijk resultaat. En zo begon ik zeventien jaar geleden met het ontwikkelen van eenvoudige maaltijden die makkelijk en snel te maken waren. Met producten gewoon uit de supermarkt en het hele gezin kon mee-eten! Dat bleek voor veel mensen het opstapje dat ze nodig hadden.

Inmiddels maakte ik twaalf boeken in de serie koolhydraatarm/keto eten, zo doe je dat! Een aanpak die begint met de STARTGIDSEN met weekmenu’s, gevolgd door de SPECIALS. Er zijn ook vegetarische boeken.

De meest effectieve aanpak volgens nieuwste inzichten

Het team van TheNewFood wordt groter, zowel voor- als achter de schermen. Begin 2019 kwam Lara Schalk, verpleegkundige en keto-expert, het team versterken. Daarmee kregen we nog meer expertise in huis. TheNewFood werkt met steeds meer artsen, diëtisten en diabetes-verpleegkundigen samen, die in hun praktijk eveneens de aanpak van de TheNewFood adviseren. Zo bereiken we steeds meer mensen!

De ontwikkelingen op het gebied van (keto) voeding en gezondheid gaan snel. Wij vinden het belangrijk om altijd de laatste ontwikkelingen en onderzoeken op dit gebied te volgen. Dat doen we ook door wereldwijd congressen te bezoeken. Op basis van nieuwe kennis en ervaringen, heb ik eind vorig jaar, samen met Lara, de VASTENSPECIAL geschreven. Vasten in combinatie met gezond koolhydraatarm/keto is naar ons idee het allerbeste wat je kunt doen voor je lijf! Voor je lijn én voor je gezondheid.

Met het team besteed ik heel veel tijd aan ondersteuning, het delen van informatie, nieuws en tips. We bieden ook persoonlijke begeleiding en advies bij ingewikkelde voedingsvraagstukken. 

Spectaculaire resultaten

Inmiddels hebben al vele tienduizenden mensen hun leven veranderd met de aanpak van de STARTGIDS. Niet alleen mensen die eindelijk makkelijk en snel van hun overgewicht afkwamen, maar ook degenen die hun diabetes type 2 konden verslaan en van  PCOS en heel veel andere gezondheidsprobemen afkwamen.

Probeer het ook! Gun jezelf een prettiger leven en ‘eetrust’. Of het nu gaat om zes kilo of om zestig kilo; gezond koolhydraatarm/keto eten werkt! Ook voor jou!

 

UPDATE 2020: HOE GAAT HET NU MET MIJ, NA BIJNA TWINTIG JAAR GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO?

Mijn gezondheid?
 Ik voel me nog altijd heel erg goed. Ik ben nu 57 jaar en nog steeds supergezond. Ik bruis nog altijd van de energie en slaap heel goed. Elke dag sta ik, na zeven uur slaap, helemaal uitgerust op (dat was vroeger wel anders). Ziek ben ik in al die jaren één keer geweest:  vorig jaar had ik voor het eerst de echte griep te pakken; na vijf dagen was ik beter. Verder nooit ziek. Maagpijn en eczeem had ik alleen nog als ik heel zelden iets als koolhydraatarm brood at, ik doe dat nu al jaren niet meer. In 2018 kreeg ik een nieuwe heup (ik heb als kind een heupziekte gehad) en het was opmerkelijk dat de wond heel erg snel prachtig herstelde. Bij mijn operaties vroeger was de wond vaak lang vurig en duurde het herstel veel langer.

Mijn gewicht? Ik eet maximaal 2 hoofdmaaltijden per dag, zo blijf ik makkelijk op gewicht. Als ik een aantal ‘kookweken’ achter de rug heb, weken waarin ik aan het werk ben voor een nieuw boek, dan kom ik wel wat aan. In die weken ben ik de hele dag door aan het proeven en testen. En, ook al is alles keto, het is gewoon te veel en te vaak. Na die weken probeer ik dan altijd een periode één keer per dag te eten en ook een aantal dagen helemaal te vasten. Dan komt de eetrust weer terug, raak ik die kilo’s weer kwijt, en voelt m’n lijf weer fijner.

Het laatste jaar lukt het op gewicht blijven mij minder goed sinds ik moeilijk en minder loop en veel last heb door versleten heupen (dit komt door een heupziekte die ik had als kind). Pijn kan veel stress geven aan het lichaam en dat kan voor gewichtstoename zorgen. Dat zie ik nu zelf dus ook heel duidelijk. Binnenkort wordt de tweede heup vervangen, ik ga ervan uit dat het daarna weer beter gaat.

De overgang? Ik begon met deze aanpak toen ik 38 was, nog lang voor de overgang. Ik merkte toen al wel het opmerkelijke verschil voor mijn hormonen. Mijn heftige PMS-klachten verdwenen al snel helemaal. Tijdens de overgang had ik wel last van opvliegers, maar verder nauwelijks klachten. Behalve als ik een heel enkele keer wat meer koolhydraten at, of een paar glazen wijn dronk, dan had ik ook last van zweten in de nacht en veel onrust. Ik kwam iets aan tijdens de overgang. Die kilo’s kreeg ik er weer makkelijk af toen ik begin 2015 begon met periodiek vasten (IF). Ik viel zelfs meer af dan ooit en bereikte mijn laagste gewicht. Dat midden in de overgang.

Zin in ‘normaal eten’? Het trekt me totaal niet meer. Misschien ook niet, omdat ik weet hoe ik me vroeger voelde en omdat ik dagelijks alle ellende zie die het kan veroorzaken. Soms proef ik iets om een idee te krijgen van de smaak, maar het valt me op dat ik kant-en-klaar eten steeds bizarder vind smaken. Zo ‘vlak’ en zo anders dan echt vers eten! En zoetigheid is zó mierzoet.  Ik ben er nog altijd heel blij om dat ik dat allemaal niet meer hoef te eten. Ik hoop dat jullie dat op een dag (of nu al) ook zo gaan ervaren.

Ik vind het ook nooit vervelend als anderen wel ‘normaal’ eten. Hooguit maakt het me een beetje verdrietig, omdat ik weet wat dat eten met je kan kan doen. Ik gun het iedereen: een energiek en gezond leven. Ik hoop dat steeds meer mensen zichzelf dat ook gunnen!  

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Stuur ons een bericht. Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!   

Heb je een vraag of wil je reageren? Dan kan hier.

Matty Barnhoorn
TheNewFood