Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Minder last van MS met puur koolhydraatarm

Minder last van MS met puur koolhydraatarm

Muriel heeft MS. Ze werd, zoals verwacht, steeds zieker. Tot ze anders ging eten. Puur eten met weinig koolhydraten en zonder brood en bewerkt voedsel. Met vallen en opstaan gaat het nu weer steeds beter met haar, terwijl anderen om haar heen met MS, alleen maar zieker worden.

Wakker worden zonder gevoel

Twintig jaar geleden werd Muriel (nu 43) op een dag wakker zonder gevoel in de linkerkant van haar lichaam. Ze was ook doof aan één kant. Artsen stonden voor een raadsel en dachten aan een virus in haar hersenen. Tot ze in het VU-ziekenhuis terecht kwam waar ze een MRI van haar rug maakten. Muriel had MS. 

Heel snel achteruit

Het eerste jaar na de diagnose was ze in shock. Ze ging ook snel achteruit. “Het ging al heel gauw heel veel slechter. Ik kon niet meer sporten. Ik werd zieker en dikker. Heel dik worden wilde ik niet, dus ik wilde afvallen. Maar ik vond het lastig niet teveel te eten en vooral brood at ik graag.” Ze besloot brood helemaal te laten staan en zoetigheid te vervangen door groentes. Dat hielp. 

Zonder brood namen MS-klachten af

”Ik viel 20 kilo af in negen maanden, en dat niet alleen ik voelde me ook veel beter. Het meest opmerkelijke was, dat mijn MS klachten afnamen en ik kreeg weer energie!” Muriel kon weer hardlopen en naar de sportschool. Ze werd weer een beetje de oude. ”Ik werd ook weer helderder in mijn hoofd, dat was erg fijn. Eerder had ik veel cognitieve problemen. Ik kon niet meer multitasken en kon maar heel weinig prikkels verdragen.” 

Ze besloot met deze koolhydraatarme manier van eten door te gaan, omdat ze zich er veel beter bij voelde. Af en toe was er een MS terugval, gemiddeld één keer per jaar. Maar daar herstelde ze steeds weer snel van tot op haar oude niveau. 

Na 15 jaar toch een ernstige terugval

En dan ineens, vier jaar geleden,  gaat ze heel snel weer achteruit. Van de ene op de andere dag. Ze verzwakte snel en leek niet meer te herstellen. Ze kreeg geen spierkracht meer terug. En ze kon bijna niets verdragen. De neuroloog vertelde haar dat ze in ‘de volgende fase’ van MS zat. Een fase waarin ze niets meer voor haar konden doen. De verwachting was dat ze alleen nog maar verder achteruit zou gaan. 

Al vrij snel kon ze niet meer werken, terwijl ze tot die tijd, ondanks haar MS altijd met veel plezier bij de gemeente Breda had gewerkt. “Het ging niet meer, ik werkte op een pittig niveau, de lat lag hoog. Ik moest heel alert zijn en ook fysiek goed in vorm, maar dat ging allemaal niet meer”. 

Nog minder koolhydraten

“Ik ben toen gaan kijken wat er was veranderd in mijn menu. Ik bedacht, dat ik toch wel weer vaak wat brood was gaan eten. Niet veel, een keer een kapje tussendoor ofzo, maar toch meer dan in het begin. Ik ontdekte dat granen bij mij de MS kunnen triggeren.” Muriel gaat zich nog veel meer in voeding verdiepen en nog veel meer op haar eten letten. 

Ze stopt helemaal met het eten van bewerkte producten en eet alleen nog maar puur en echt voedsel, met heel weinig koolhydraten. En ze ontdekt zo ook meer voedingsmiddelen die niet goed voor haar lijken te zijn, zoals eieren en zuivel. In eerste instantie lijken al die aanpassingen weinig te helpen, behalve dat ze weer iets meer energie krijgt. Ze moet op een gegeven moment toch een orthese gaan dragen en er is ook sprake van een scootmobiel. 

Geen orthese meer nodig!

En dan, na twee jaar puur koolhydraatarm eten begint ze echt verschil te merken. Ze kan weer meer bewegen, voorzichtig gaan sporten.  Ze gaat weer vooruit! Ook cognitief. En die vooruitgang is nog steeds te zien. Als Muriel nu samen is mensen met mensen die ook MS hebben, die ze al lang kent, dan valt het verschil enorm op. Zij worden steeds zieker en zwakker. Muriel niet. Met Muriel gaat het weer steeds beter! 

Ze vertelt me hoe haar menu van vandaag eruitziet. Ze heeft ontbeten met gebakken bloemkoolrijst, spekjes, sambal, kruiden, op sla wat champignons erbij.  Tussen de middag: rauwkost, tonijn, appel en dressing met olijfolie. Vanavond gaat ze nog zuurkool en groene bladsla met een dressing eten. Tussendoor een handje bosbessen. Puur echt eten, met weinig koolhydraten! Een foto van toen ze heel ziek was? Die heeft ze niet zegt Muriel. “Ik ben altijd vrolijk!”

 Meer lezen over Muriel en haar strijd tegen MS? Ga naar haar website: Met ms en vork.

 

Matty Barnhoorn
TheNewFood

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Stuur ons een bericht. Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!   

Delen