Selecteer een pagina
  1. Blogs
  2.  » Zijn worst en witte sokken echt zo kankerverwekkend?

Zijn worst en witte sokken echt zo kankerverwekkend?

Bewerkt vlees en rood vlees waren volop in de aandacht de afgelopen dagen. Dagelijks een kleine portie bewerkt vlees zou de kans op darmkanker met 18% verhogen volgens de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie). Dat klinkt best heftig! De media smullen van dergelijk nieuws en deden er nog eens een flink schepje bovenop met spectaculaire koppen over hoe gevaarlijk en dodelijk worst eten wel niet is...

Hoogste tijd om even stil te staan bij wat er nu echt aan de hand is met bewerkt vlees en rood vlees! Ik doe dat samen met Zoë Harcombe, onderzoeker en voedingsdeskundige, die in haar blog hierover korte metten maakt met deze volgens haar onnodige ‘bangmakerij’.

NB Dit artikel schreef ik eind 2015 dus niet recent, maar het gegeven dat onderzoeksresultaten moedwillig anders worden gepresenteerd is nog steeds van alle dag. 

Hoe weet en meet de WHO dit eigenlijk? Wat betekent die 18% precies?
Is worst dodelijk en kan witte sokken dragen de kans op kanker vergroten?

Hoe hebben ze onderzocht dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt?
Je zou denken: de ene groep at wel bewerkt vlees en rood vlees, en de andere groep niet en toen kreeg de ene groep kanker. Maar zo ging het niet. De resultaten blijken uit een zogenaamde ‘observatiestudie’. Een onderzoek naar de antwoorden van een grote groep mensen die lijsten invullen – in dit geval- over voeding en gezondheid.

Je kan je afvragen hoe precies mensen soms een jaar later nog weten wat ze hebben gegeten. En misschien kan je je het aantal hamburgers (die at je bijvoorbeeld elke zaterdagavond) beter herinneren dan het aantal kipfilets.

Veroorzaakt bewerkt vlees eten kanker?
Vervolgens kijken de onderzoekers of ze opmerkelijke patronen kunnen ontdekken in al die gegevens. Blijkbaar was er een patroon te zien in bewerkt vlees eten en kanker. Niet heel overtuigend, zo spectaculair zijn de cijfers niet, maar wel noemenswaardig. Kun je dan concluderen dat bewerkt vlees eten kanker veroorzaakt?

Of speelt wellicht mee dat mensen die veel bewerkt vlees eten, bijvoorbeeld hamburgers, ook heel veel cola drinken? Of dat ze heel weinig bewegen, of misschien bijna geen groentes eten? Dat zou best kunnen toch? Een patroon is dus nog geen hard bewijs. Ook al proberen de onderzoekers rekening te houden met andere omstandigheden, wat bij een studie over voeding erg lastig is.

Veroorzaakt witte sokken dragen kanker?
Misschien is er wel een patroon met witte sokken. Stel bijvoorbeeld dat mensen die witte sokken dragen opvallend veel vaker kanker krijgen dan mensen die geen witte sokken dragen. Dan zou dat kunnen betekenen dat witte sokken dragen kanker veroorzaakt.

Maar het hoeft niet. Het kan ook zijn dat witte sokken typisch worden gedragen door mensen die veel roken. Dan is dat misschien wel de verklaring. Of mensen met witte sokken zitten de hele dag stil op een stoel te eten en komen nooit buiten, wellicht om hun sokken wit te houden. Dan kan dat de oorzaak zijn. Je kan in zo’n studie dus nauwelijks iets zinnig zeggen over wat nou precies de oorzaak is van welk gevolg. Er kan hooguit een aanleiding zijn tot verder onderzoek.

Ieder stukje worst 18% meer kans op kanker?
De WHO heeft ervoor gekozen om dit patroon naar buiten te brengen als bewezen feiten. Slordig. Maar goed, stel dat het klopt. Betekent dat dan je door iedere 50 gram bewerkt vlees per dag, 18% meer kans op darmkanker hebt?

Nee, die 18% betekent iets heel anders, het is nogal misleidend om dat op zo'n manier te zeggen, want die 18% is de risicofactor. En niet jouw kans op het krijgen van darmkanker door teveel worst eten.
Zoë legt uit wát dat dan wel betekent aan de hand van recente cijfers over darmkanker in Engeland.

Op dit moment ontwikkelen in Engeland jaarlijks 47 van de 100.000 mensen darmkanker, vooral oudere mensen.

Die 18% die wordt genoemd is eigenlijk 0,008%
Stel dat in Engeland niemand meer bewerkt en rood vlees zou eten, dan zouden nog steeds per jaar van de 100.000 mensen 43 mensen darmkanker krijgen (9% minder). En als iedereen juist wel bewerkt en rood vlees zou eten dan krijgen mogelijk 51 op de 100.000 personen (9% meer) darmkanker.

Dus 8 personen op de 100.000 lopen jaarlijks mogelijk meer of minder risico op het ontwikkelen van darmkanker door bewerkt en wellicht ook rood vlees. Dat is 0,008%. Daar gaat dus deze hele ophef over!

Zoë Harcombe: eet puur natuur, ook vlees!
Het advies van Zoë is helder: Eet vooral puur en blijf dat doen!. Rood vlees is juist erg gezond, vol voedingsstoffen: essentiële vetten en eiwitten, veel vitaminen en mineralen. Maar let op waar je vlees vandaan komt. Eet vooral puur en echt eten. Liefst biologisch, maar nog beter is vlees van grasgevoerd vee. Dit is gezonder vlees en bevat veel meer voedingsstoffen dan graangevoerd vlees uit de supermarkt.

"En er is in principe niks mis met voedsel dat op natuurlijke ambachtelijke wijze, volgens eeuwenoude tradities, houdbaar is gemaakt door pekelen, drogen, fermenteren etc."

Geen chemisch bewerkt of verbrand vlees
Maar chemisch bewerkt voedsel, dus ook chemisch bewerkt vlees, kan je beter wel laten staan adviseert Zoë, net als alle andere zwaar bewerkte voeding. Met puur natuur onbewerkt eten zit je altijd goed.
Dokter Andreas Eenfieldt voegt daar terecht aan toe dat je vooral geen zwart geblakerd voedsel moet eten, dat geldt ook voor vlees. Verbrand voedsel eten is bewezen ongezond en kankerverwekkend. 

VERDER LEZEN
https://www.dietdoctor.com/can-processed-meat-increase-the-risk-of-colon-cancer-as-who-will-claim
https://www.dietdoctor.com/why-meat-eaters-get-colorectal-cancer-more-often
https://www.theguardian.com/science/sifting-the-evidence/2015/oct/26/meat-and-tobacco-the-difference-between-risk-and-strength-of-evidence?CMP=share_btn_tw
Lees ook dit artikel van hoogleraar voedingsleer professor Martijn Katijn

BRONNEN
http://www.zoeharcombe.com/2015/10/world-health-organisation-meat-cancer/
http://www.zoeharcombe.com/2018/04/red-meat-cancer/