Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Dick wilde geen medicatie

Dick wilde geen medicatie

Dick van der Zee (1963) kwam er bij toeval achter dat hij tegen diabetes aan zat. Ook zijn bloeddruk was ongezond hoog. Hij wilde geen medicatie, zoals zijn arts adviseerde, maar hij wilde een échte oplossing. Dick had ooit eens iets opgevangen over koolhydraatarm. Hij startte met TheNewFood, waarmee hij inmiddels al 22 kilo afviel. Zijn bloeddruk is nu weer normaal en ook zijn suikers zijn lager en stabieler. 

Waarom wilde je geen medicatie?

“De huisarts was stellig, hij zei: “u heeft 50 procent kans om te overlijden aan een infarct als u zo doorgaat”, er moest dus wel iets gebeuren. Maar ik weet uit mijn omgeving dat medicatie de problemen in stand houden en niet oplossen. Ik zie mensen met diabetes ondanks pillen en insuline, toch zieker worden en ook vaak slechte ogen krijgen. Omdat ik doof ben is dat voor mij een schrikbeeld om minder te gaan zien. 

De huisarts wilde me niet alleen aan de medicatie zetten, hij stuurde me ook direct naar de diëtist. Daar ben ik wel geweest, maar ook zij begon meteen over pillen. Ze probeerde me meerdere keren over te halen, maar ik wilde niet. Ik ging zelf op zoek naar een oplossing en kwam zo TheNewFood tegen.”

Hoe was het om anders te gaan eten?

“De eerste week was heftig, ik had drie dagen flink last van afkickverschijnselen, de ketoflu dus. Gelukkig had ik hierover gelezen en ik heb me er maar gewoon bij neergelegd. Een paar dagen veel geslapen en toen was ik er doorheen. Na die eerste dagen voelde ik me al direct heel veel beter. Ik voelde me herboren. Al direct wist ik: dit is het! Het was even wennen, maar heel goed te doen, ik heb er nu echt plezier in.

Ik ben moestuinier op een buurtmoestuin, ik ben andere groenten gaan verbouwen, groenten die meer in mijn nieuwe menu passen. Vooral alles wat BOVEN de grond groeit. Ik heb ook bessen, aardbeien en bramen. Heerlijk met wat yoghurt of opgeklopte slagroom. Van de druiven uit de moestuin moet ik afblijven, die zijn tricky, dat kan ik direct zien aan mijn bloedsuikers.”

Hoe gaat het nu met je qua gewicht en gezondheid?

“Ik ben 22 kilo afgevallen en van maat 8xl naar 2xl. Ik heb alles opnieuw moeten kopen qua kleren. Mijn spijkerbroek is nu maat 56. Ik wil nog veel meer afvallen, maar op het moment gaat het langzamer. Ik heb nu drie periodes van stilstaan meegemaakt, maar dat hoort erbij. Mijn bloedsuikers zijn weer lager en stabiel, ik houd het wel goed in de gaten. Ook mijn bloeddruk is weer perfect!

Iedereen ziet aan me dat ik enorm ben veranderd. Ook merken ze dat ik veel meer actief bezig ben. Ik ben nooit meer vermoeid en fysiek heel sterk. Sterker dan voorgaande jaren, al had ik het niet zo in de gaten. De mensen die mij meemaken zagen wel het grote verschil. Ik veranderde van een diesel in een sportwagen, bij wijze van spreken.”

Kun je het makkelijk volhouden??

Vaak hoor ik: ‘Mooi hoor maar… dat hou je toch niet vol’. Maar dat is onzin, ik blijf dit doen tot ik 99 ben. Ik heb er geen moeite mee. Soms is het lastig, zoals zakelijke lunches bij meestal oudere mensen. Daar kan ik niet onderuit als ’s middags bij de lunch soep wordt geserveerd en broodjes. De soep is meestal het probleem niet. Die broodjes wel natuurlijk, dus die eet ik niet. Ze merken het wel op, wat eet je weinig? Ja, zeg ik dan, ik heb geen grote maag… 

Zoetwaren kan ik gewoon van afblijven en in de supermarkt loop ik zo de lanen met chips of koekjes voorbij. Wat zou die supermarkt klein zijn als het gebaseerd zou zijn op onze menu’s. Het is zo belangrijk tegenwoordig om gezond en sterk te zijn, dat hebben we de laatste jaren wel gezien. En dat motiveert mij ook om door te gaan!”

Doet je familie mee?

“Mijn vrouw en vier kinderen staan er helemaal achter en ze houden altijd rekening met me, maar ze doen zelf meestal niet mee. Mijn moeder van 77  doet wel met mij mee. Maar zij heeft moeite de verleidingen te weerstaan. Ik heb zelf geen last van verleidingen, maar ik begrijp het best. Voor veel mensen is weerstand van de omgeving ook een probleem. Dat negatieve van; alweer een dieet, eerst zien dan geloven etc… 

Mijn vrouw is erg trots op wat ik heb bereikt. Je wordt je wel bewust wat anderen om je heen allemaal eten. Bergen suiker. Voor mijzelf wil ik dat niet meer. Ik wil gezond oud worden, niet alleen voor mijzelf; ik ben inmiddels ook opa. En ik wil mijn kleinkinderen nog heel lang meemaken.”

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen