Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
  4.  » Alcohol en koolhydraatarme/keto eten

Alcohol en koolhydraatarme/keto eten

Past alcohol binnen een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak? Veel mensen kiezen ervoor om niet (meer) te drinken wanneer ze overstappen op een gezondere levensstijl. Maar jij maakt hier uiteraard je eigen keuzes in. Wanneer je er voorzichtig mee omgaat, dan is alcohol een optie binnen een koolhydraatarme/keto aanpak. Houd wel je doelen in de gaten!

Alcohol stopt de vetverbranding

Het zijn niet de koolhydraten, in bijvoorbeeld een glas wijn, die mogelijk ‘een probleem’ zijn.  Maar wanneer je alcohol drinkt, stopt je vetverbranding (altijd!) en wordt alcohol gebruikt als energiebron. Alcohol heeft ‘voorrang’ omdat het een giftige stof is waar je lichaam snel van af wil; je lever gaat er direct mee aan de slag. Is de alcohol helemaal opgeruimd, dan kan je lichaam weer terug naar een vetverbranding. Tenminste als het daar al goed in is getraind. In de eerste weken is dat nog niet zo.

Niet in de eerste acht weken

Alcohol in de eerste acht weken nadat je bent begonnen, is geen goed idee. Ook niet één glaasje. Je hebt namelijk zes tot acht weken nodig om je lichaam te trainen een goede vetverbrander te worden. Je lichaam kan door de training steeds makkelijker en sneller de vetten die je eet én de vetten uit je vetreserves, gebruiken voor energie. Alcohol onderbreekt de training en je loopt kans weer vet op te gaan slaan, dus aan te komen.

Na de eerste acht weken

Wanneer je minstens acht weken bezig bent met deze aanpak, zonder onderbrekingen en zonder smokkelen, dan kun je ervan uitgaan dat je lichaam snel weer teruggaat naar een vetverbranding, nadat je alcohol hebt gedronken. Je kunt maximaal één glas alcohol per dag drinken (maximaal 2 glazen voor mannen). Let op welke dranken geschikt zijn. Drink alleen als je van jezelf weet dat je het bij één glas kunt houden!

Houd er rekening mee dat je sneller last kunt hebben van alcohol wanneer je in ketose bent. Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak daarvan. Maar wat de reden ook is: houd er rekening mee dat je sneller onder invloed kunt raken dan ‘eerst’!

Voor wie niet?

Wanneer je wilt afvallen of je bloedsuikers laag en stabiel wilt houden (bij diabetes 2) of andere gezondheidsproblemen hebt, dan gaat dat vrijwel nooit samen met alcohol. Val je niet of slecht af? Stop dan helemaal met alcohol. Mijn ervaring is dat 2 glazen alcohol per week er bij sommigen al voor kan zorgen dat je helemaal niet afvalt.

Heb je een vervette lever (dat hebben veel mensen onder het te weten)? Dan is alcohol niet verstandig. Met een koolhydraatarm/ketoaanpak kun je ervoor zorgen dat je lever weer gezond wordt. Maar wanneer je deze aanpak combineert met alcohol dan kan dat genezing in de weg staan. Niet doen dus. Ik raad je aan pas te beginnen met alcohol als je op gewicht bent en je gezondheidsproblemen zijn opgelost.

Kun je geen maat houden?

Blijft het nooit bij ‘één glaasje’? Dan is alcohol helemaal geen goed idee binnen een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Je lichaam kan nooit in ketose zijn als je veel drinkt. Teveel drinken kan bovendien enorme schade aanrichten in je lichaam. Dr. Robert Lustig waarschuwt dat wanneer je afrekent met je suikerverslaving, je gevoeliger kan zijn voor een nieuwe verslaving. Hierbij speelt dopamine een belangrijke rol.

Worstel je met een alcoholverslaving dan kan het goed zijn dat een koolhydraatarme/keto aanpak je helpt om hiervan af te komen. Op dit moment loopt een onderzoek naar keto als onderdeel van de behandeling bij alcoholverslaving.

Welke dranken? 

Onderstaand een overzicht van alcoholische dranken die qua koolhydraten wel of niet passen binnen een koolhydraatarme/keto aanpak.

WEL GESCHIKT:
droge witte/rode wijn (rond 2 gram koolhydraten per glas)
gin, whisky, tequila, wodka, droge martini, cognac (allen vrijwel 0 gram koolhydraten per glas)
   

NIET GESCHIKT: 
zoete wijn, dessert wijn, port
bier
cocktail (bevat veel suiker!)
likeur en alle andere zoete drankjes

ALCOHOLVRIJ?
Helaas bevat alcoholvrije wijn (en bier) veel meer koolhydraten. Dus NIET geschikt!

TIP Wat je wel kunt doen is een scheutje appelazijn of appelciderazijn in een wijnglas met water (of Spa rood) en zoetstof. Zo kun je toch ‘een glas meedrinken’, probeer het eens!

 

VERDER LEZEN 

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener...

De ‘onder de vijf gram kh regel’

Geen idee wie de regel ooit heeft verzonnen, maar hij duikt helaas steeds weer op. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dan kun je dit artikel overslaan. Maar mensen die deze regel volgen, eten koolhydraatarm op de volgende manier: alles wat minder van 5 gram...

“Negeer voedingsadvies bij diabetes 2!”

Dokter Sarah Hallberg is huisarts, mededirecteur in een academisch ziekenhuis Arnett en assistent professor aan de Indiana University School of Medicine. Ze is afgestudeerd in obesitas en interne geneeskunde en is gepromoveerd in bewegingswetenschappen. In de praktijk...

Corona en hoge bloeddrukmedicatie

Het heeft ons allemaal in de greep: het coronavirus. Wij volgen artsen en wetenschappers (overal ter wereld) die gespecialiseerd zijn in gezond koolhydraatarm/keto eten en die relevante inzichten en (volgens ons) betrouwbare informatie hebben m.b.t. het coronavirus....

Vragen en tips bij de STARTGIDS

BELANGRIJK VÓÓR JE GAAT STARTEN: VOOR IEDEREEN: Je móet je mineralen aanvullen om kramp, vermoeide spieren en ‘slap voelen’ te voorkomen! Waarom en hoe dat lees je hier. VOOR DIABETEN: Lees dit ALTIJD eerst: Zo kun je starten als je diabetes hebt. VERSCHILLENDE...

Corona-risico: leptine en overgewicht?

Het heeft ons allemaal in de greep: het coronavirus. Wij volgen artsen en wetenschappers (overal ter wereld) die gespecialiseerd zijn in gezond koolhydraatarm/keto eten en die relevante inzichten en (volgens ons) betrouwbare informatie hebben m.b.t. het coronavirus....

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.