Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Weer sterk en energiek na kanker

Weer sterk en energiek na kanker

Tina (54) kreeg een aantal jaren geleden de diagnose darmkanker, nadat ze al een hele tijd rondliep met veel lichamelijke klachten. Na de behandelingen startte haar zoektocht naar écht gezond eten en zo begon ze met onze gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Inmiddels is ze zeventien kilo afgevallen en is ze ook af van alle andere gezondheidsproblemen. “Mijn hele lichaam is rustiger.”

Je huisarts dacht aan overgangsklachten, maar het bleek kanker te zijn?

“Al langere tijd voelde ik me niet goed en had ik tal van klachten. Mijn huisarts dacht dat het te maken had met de overgang, maar niets was minder waar. Ik had kanker in mijn endeldarm! Dat was natuurlijk erg schrikken! Ik was 48 en dacht, ik word geen 50.  Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, dan staat je wereld op z’n kop. De angst is enorm. Op dat moment weet je nog niets: Is het uitgezaaid? Krijg ik chemo, word ik kaal?

Je gaat de medische mallemolen in. Ik ben bestraald voor de operaties, en kwam op een afdeling in het ziekenhuis waar je nooit wilt zijn. Het voelde als een nachtmerrie, maar het was op dat moment de realiteit. Mijn moeder is twintig jaar geleden overleden aan kanker. Ze was binnen een paar weken overleden. De ziekte is een sluipmoordenaar.

Maar jij hebt het wel gehaald!

Dat zeker, maar het emotionele is ook pittig. Ik heb drie maanden een stoma gehad. Die is weer verwijderd en dan is het weer spannend of je lichaam zich goed herstelt, of dat het stoma weer moet worden teruggeplaatst. Dit is gelukkig niet nodig geweest. Het verandert je. Ik ben ook emotioneler geworden in het algemeen. Je bent ermee geconfronteerd dat je dood kan gaan door ziekte. Het put je volkomen uit.

Door de behandelingen viel ik veel af, maar toen ik weer ‘gezond’ ging eten volgens de Schijf van Vijf, met volkoren granen, light- en halfvolle producten, kwamen de kilo’s er dubbel en dwars bij. Zo frustrerend! Ik hou van eten, ik geniet van eten en ik vind het ook gezellig. Ik dacht dat ik gezond at, ik rookte niet, ik dronk niet veel alcohol. Ik snapte niet hoe het kon, dat ik niet afviel.”

Hoe kwam je bij TheNewFood terecht?

‘Ik begon mijn zoektocht naar wat dan wél gezonde voeding was. Een collega van mij gaf me informatie over koolhydraatarm/ketogeen eten en zo kwam ik terecht op de website van TheNewFood. Ik heb alle informatie op de website gelezen. Daardoor wist ik dat de koolhydraten de boosdoeners waren.

Ook het verhaal over Roos, de dochter van Matty, inspireerde mij heel erg. Zij was 20 kilo afgevallen, terwijl ze volledig rolstoelafhankelijk is. Ik dacht: zo zie je maar hoe belangrijk voeding is. Ik raakte er meer en meer van overtuigd dat dit de aanpak was die mij zou helpen.”

Hoe ben je aan de slag gegaan?

“Twee jaar geleden ben ik begonnen met de startgids. Alle maaltijden voor vier weken staan uitgewerkt, dus nadenken is niet nodig. Ik kon gewoon aan de slag. Het enige dat nodig was, waren de boodschappen en het uitmesten van de keukenkastjes. Na het volgen van de startgids ben ik mijn menu’s gaan samenstellen en recepten gaan koken uit de andere boekjes. Alle gerechten zijn zo lekker!”

Eet je gezin met je mee?

“Ja! Mijn man en mijn volwassen dochter eten ook mee. In eerste instantie, omdat het voor mij veel makkelijker zou zijn met koken als ik geen verschillende maaltijden hoefde te maken. Mijn man had beginnende diabetes type 2 en overgewicht. Zijn behandelend artsen vonden het heel belangrijk dat hij zou afvallen. Hij is uiteindelijk 13 kilo afgevallen en zijn bloedwaarden zijn  weer mooi laag en gezond. Hij voelt zich weer prima.

Onze dochter doet ook mee, zij heeft diabetes type 1 en ook zij merkt veel verschil. Ze heeft nagenoeg geen hypo ‘s hierdoor. Ze voelt zich gewoon beter. Ze ziet op haar scanner dat haar bloedsuiker mooi laag en stabiel blijft. Zodra ze een keer een klein koolhydratenuitstapje maakt, schieten de waarden weer omhoog. Ze heeft hier ook baat bij op de lange termijn voor haar gezondheid.”

En wat heb jij bereikt?

“Ik voel me zoveel beter en ik ben 17 kilo afgevallen! Ik ben ervan overtuigd hoe goed deze manier van eten is voor je lichaam. Mijn hele lichaam is rustiger. Ik heb geen ontstekingen meer in mijn gewrichten en geen pijntjes meer. Mijn cholesterolwaarden zijn helemaal in orde. De chronische ontsteking van mijn holtes is weg. Zelfs mijn hooikoorts is zo goed als verdwenen nu.

Ik heb veel meer eetrust. Ik ben niet meer continu in mijn hoofd bezig met eten. En het allerbelangrijkste: mijn kanker is weg. Mijn medische controles zijn iedere keer goed. Stabiel en mooie waarden. Ik ben weer helemaal gezond! Dat alleen al motiveert genoeg om koolhydraatarm te blijven eten. De gerechten in de boekjes zijn echt heerlijk. Door het pure eten is mijn smaak veranderd en verbeterd. Ik ben ook veel over koolhydraatarm eten gaan lezen en het klopt gewoon.

Wil je nog iets meegeven aan de lezers?

“Ik geniet nu veel meer van eten dan voorheen, toen ik nog een overvloed aan koolhydraten at. Ik heb zonder moeite de controle terug en daardoor voel ik me veel meer in balans. Dat gun ik ieder ander ook.  Je bent niet aan het lijnen, maar je eet heerlijk en het is een aanpak die voor mij en mijn gezin heel goed vol te houden is. Dus ga ervoor!”

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen