Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » “Keto is meer dan een afvaldieet”

“Keto is meer dan een afvaldieet”

In 2010 kwam Annemiek veel kilo’s aan, door problemen met haar voet. Een paar jaar later krijgt ze een dochter met het Prader-Willi syndroom, die daardoor áltijd honger heeft. In de strijd tegen haar eigen overgewicht en voor de gezondheid van haar dochter, begon een zoektocht naar gezonde voeding. Sinds 2018 eten Annemiek en haar gezin koolhydraatarm/keto, en profiteren ze allemaal van de enorme gezondheidswinst!

Het begon met een gebroken voet

“In 2010 liep ik een gecompliceerde breuk op aan mijn voet. Hierdoor moest ik meerdere keren geopereerd worden. In deze periode raakte ik overspannen. Zo veranderde ik van iemand die dagelijks sportte en niet op voeding lette, naar iemand die gefrustreerd in bed lag en zich vol vrat. Het resultaat loog er niet om: ik woog binnen no-time 30 kilo meer. Ik baalde hier stevig van, maar het lukte me niet om af te vallen.”

Een kind wat altijd honger heeft

“Ik begon mij eigenlijk pas verder te verdiepen in voeding toen mijn dochter Jacqueline in 2012 geboren werd. Zij is geboren met een complexe handicap, het Prader-Willi syndroom. Dat houdt onder andere in dat ze aanleg heeft om heel erg snel dik te worden, doordat haar stofwisseling anders werkt. Hierdoor zou eigenlijk 30% minder moeten eten dan haar leeftijdsgenoten. 

Maar dit is erg lastig, want Jacqueline mist ook een ‘verzadigingsgen’, waardoor ze altijd honger heeft. Ze kan echt om eten ‘huilen’/’vragen’. En als je dan minder mag eten omdat je direct aankomt, kan dat enorm frustrerend zijn. Dat was het ook voor Jacqueline. Daarnaast hebben kinderen met dit syndroom bijvoorbeeld een groter risico op gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2.”

Suikervrij en Paleo

“We besloten al snel op zoek te gaan naar een andere manier van eten, om haar gewicht onder controle te houden en ervoor te zorgen dat ze zo gezond mogelijk blijft. En dit wilden we haar niet alleen laten doen: geen apart dieet, maar iets waar het hele gezin aan mee kon doen. We wilden allemaal zo gezond mogelijk leven! 

Onze zoektocht begon dus al in 2012. Ik las steeds vaker dat suikers schadelijk waren, dus we besloten suikervrij te gaan eten. We leerden etiketten te lezen, en hoe meer we dat deden, hoe bewuster we om gingen met wat we aten. In 2013 gingen we een stapje verder: we besloten Paleo te gaan eten. Dat betekent alleen nog maar puur en onbewerkt eten. We voelden ons er erg goed bij, maar toch bleef ik zelf veel te zwaar.”

Epileptische aanvallen

“Op een gegeven moment kreeg mijn dochter epileptische aanvallen in haar slaap die niet met medicatie te behandelen waren. Haar neuroloog adviseerde om haar keto te laten eten, dat zou de aanvallen kunnen verminderen. 

In 2018 besloten we over te stappen op een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Het was voor ons geen grote omschakeling, omdat we al puur en onbewerkt aten. We voegden enkel vet en andere producten toe, bijvoorbeeld Griekse yoghurt en kaas, en lieten koolhydraatrijke producten, zoals zoete aardappel en peulvruchten, weg. Al snel veranderde ons hele leven.”

Verbluffende resultaten

“Het was bijna niet te geloven, maar meteen al had Jacqueline geen epileptische aanvallen meer. Ze blijft sindsdien bovendien ook heel gemakkelijk op het juiste gewicht, wat heel bijzonder is voor een kind met het Prader-Willi Syndroom! En er veranderde veel meer…

Mijn oudste zoon is door koolhydraatarm/keto te eten verlost van zijn migraine. Dit was een serieus probleem voor hem, de migraine belemmerde hem om te doen wat hij graag wilde! Ook had hij erg veel last van hooikoorts, daar is hij ook helemaal vanaf! 

Mijn man en andere zoon hebben nooit overgewicht of gezondheidsproblemen gehad, maar ook zij hebben meer energie gekregen en voelen zich veel fitter. Ze doen bijvoorbeeld vaak mee aan hardloopwedstrijden en merken dat dit zelfs erg goed gaat op deze aanpak!  Ook slanke mensen worden dus fitter en gezonder met een koolhydraatarme/keto aanpak.”

28 kilo lichter

“Al die kilo’s waar ik jarenlang tegen gevochten heb, ben ik kwijt, ik viel 28 kilo af. Ook kreeg ik eindelijk weer veel meer energie. Iets wat ik enorm gemist had. Ik was vroeger altijd erg sportief, maar de extra kilo’s hielden me al die tijd tegen. Tegenwoordig wandel ik met gemak iedere dag vijf kilometer. Ik voel me fit, energiek en veel zekerder van mezelf!

Ik schaam me niet meer voor mijn lijf en kan weer stoeien en spelen met de kinderen en met de hond. Al met al: ik kan veel meer hebben, fysiek én mentaal!” 

Gemakkelijk vol te houden

“Voor ons is het inmiddels onze tweede natuur geworden om zo te eten, we voelen ons er allemaal veel beter bij! Zondigen doe ik niet, dat zorgt bij mij bijvoorbeeld direct voor hoofdpijn. Dit is iets wat we met het hele gezin willen blijven doen!

Ook mijn kinderen staan hier helemaal achter, heel af en toe (vooral buiten de deur) nemen ze iets met wat meer koolhydraten, maar ze vinden al het eten uit de gidsen heerlijk en zeggen niks te missen. En als we even een dipje hebben? Dan pakken we gewoon weer een weekje de menu’s van TheNewFood en zitten we er zo weer in!”

Wat wil je anderen meegeven?

“Zoek bij gezondheidsproblemen niet direct de oplossing in medicatie. Zeker niet als je te maken hebt met overgewicht of welvaartsziekten (bijvoorbeeld diabetes 2). Voeding is het beste medicijn! Ik wil dit ook graag meegeven aan ouders van kinderen met epilepsie of een handicap, of mensen met een verstoorde stofwisseling: deze aanpak kan voor zoveel mensen dé oplossing zijn voor een gezonder lijf en leven!”

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Stuur ons een bericht. Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!   

Delen