Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Geen astma medicatie meer

Geen astma medicatie meer

Wimke (65) had niet alleen last van overgewicht, maar ook klachten van benauwdheid, pijn in haar gewrichten en altijd last van haar buik. Hoeveel ze nu weegt weet Wimke (65) niet, de weegschaal heeft ze jaren geleden al de deur uit gedaan. Maar ze is zeker veel afgevallen, want ze past bijna weer in haar kleren van vroeger. Ook haar klachten zijn veel minder geworden sinds ze gezond koolhydraatarm/keto eet. Haar ‘voorfoto’ links is al van flink wat jaren terug. Een bekend verhaal: vroeger kwam ze liever niet op de foto. 

Heftige aanvallen van benauwdheid

“Het begon tien jaar geleden heel plotseling, ik was toen net gestopt met roken. Op een nacht zo benauwd dat ik op de eerste hulp belandde; ik bleek astma te hebben. Ik moest iedere ochtend en avond twee pufjes salbutamol en twee pufjes ontstekingsremmer. Ik was er wel erg verbaasd over dat ik zomaar ineens astma had, op 55-jarige leeftijd. Dat ik te dik was, speelde denk ik een belangrijke rol.”

Geen zin in het zoveelste dieet

“Mijn huisarts vond dat ik moest afvallen omdat ik steeds meer klachten kreeg en overal pijn had. Maar ik had er geen zin meer in om te lijnen want het was altijd zo hopeloos. Ik had al een aardig jojo-verleden achter de rug, van Herbalife tot WeightWatchers, en ik zo ging ik altijd heen en weer tussen de 100 en 75 kilo. Nooit blijvend afgevallen.

Maar de knop ging toch om tijdens een workshop zelfportret schilderen. Ik schilderde mijzelf gewoon uit mijn geheugen. En toen ik daarna in de spiegel keek zag ik dat ik helemaal niet leek op die slanke versie van mijzelf die ik had geschilderd. Ik was gewoon dik, zonder lange slanke hals maar met meerdere onderkinnen. Geen jukbeenderen, maar bolle wangen. En toen kwam het besef: ik wil gewoon niet meer zo zijn!”

De diëtiste was niet zo’n goed idee

“Ik werd doorverwezen naar een diëtiste, maar dat ging heel raar. Ik had verteld dat ik gewend ben om altijd zelf te koken en vervolgens was haar advies om gewoon wat minder te gaan eten en te starten met maaltijdvervangers. Die kon ik dan bij haar kopen. Daar was ik best wel boos over.  Ik realiseerde me wel dat ik erg suikerverslaafd was, daarom ging ik koolhydraatbeperkt eten. Maar daar viel ik nauwelijks mee af.”

Koolhydraatarm/keto bleek wel bij me te passen

“Een vriendin tipte me over gezond koolhydraatarm/keto volgens TheNewFood. De puzzelstukjes vielen onmiddellijk op hun plaats; het is allemaal erg logisch. Mijn lijf kan niet goed met veel koolhydraten omgaan en daar kreeg ik steeds meer last van. Ik hoefde er verder niet over na te denken, maar ben gelijk gestart. Ik vond de aanpak met de startgidsen en kant-en-klare weekmenu’s geweldig en goed te volgen!

De eerste week had ik wat last van hoofdpijn, maar verder heb ik geen afkickverschijnselen gehad. Ik vond het wel spannend al dat vet omdat ik geen galblaas meer heb. Maar dat was geen enkel probleem, ik heb nergens last van gehad.”

Ik kon stoppen met pufjes tegen astmaklachten

“Opvallend was dat het direct beter ging met mijn benauwdheid en ik minder medicatie nodig had en uiteindelijk kon stoppen. Het is fantastisch om niet meer afhankelijk te zijn van die pufjes! Ik leg nu echt een verband met suikers – koekjes, broodjes, koolhydraten dus. Dat werd me des te duidelijker toen ik een keer een patatje at. Ik moest daarna meteen weer puffen. Zo ging het ook na een paar druiven uit de tuin.”

Geen buikklachten meer en vrijwel geen pijn meer!

“Voor zolang ik me kan herinneren heb ik last gehad van mijn buik. Een vervelend opgeblazen gevoel en vaak een pijnlijke dikke buik. Ik had ook vaak diarree. Dat is nu echt allemaal verleden tijd, alweer: zolang ik me maar houd aan koolhydraatarm/keto, dat merkte ik toen ik dat een keer niet deed. Ik had direct weer buikklachten. Dat gebeurt me niet nog een keer. Ik ben ook veel fitter nu en niet meer altijd maar moe.

Ook de pijn in mijn gewrichten is heel veel minder geworden. Eigenlijk zo goed als weg. Ik slikte een jaar geleden de hele dag door paracetamol. En nu minstens een half jaar helemaal niets meer. Ik sport nu weer en wandel ook regelmatig.”

Heb je je doel gehaald met afvallen?

“Ik ben er bijna. Af en toe pas ik nu broeken en bloesjes van vroeger aan om te meten hoe ver ik nu ben, die heb ik expres bewaard. Ik moet nog een centimeter of 5 over de borst en een centimeter of 7 over de heupen en dan past alles me weer. Ik kan mijn ringen weer om, moeten zelfs al bijna om de middelvinger. Mijn horlogebandje is 2 gaatjes versteld, mijn bh ook – zo ongeveer meet ik het.

Ik voel botten op plekken waarvan ik niet meer wist dat daar botten zaten. Ik denk dat ik dan nu ongeveer tussen de 80 en 85 kilo weeg. Dat ik minder ga wegen is eigenlijk nog maar bijzaak, dat was ‘vroeger’ de hoofdzaak. Ik ben nu vooral bezig met gezondheid.

Ik raad dat ook anderen aan: focus niet zo op dat afvallen, maar geniet van een lijf wat steeds gezonder wordt.”

 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Stuur ons een bericht. Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!   

Delen