Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. VEEL AFGEVALLEN
  6.  » Van maat 54 naar maat 40

Van maat 54 naar maat 40

Nynke Jansma (36) heeft haar hele leven al problemen met haar gewicht en veel gezondheidsproblemen. Op aanraden van haar internist start ze met gezond koolhydraatarm/keto eten. En dat verandert haar leven drastisch. Ze viel ruim 60 kilo af en voelt zich een compleet ander mens. “Nu heb je weer een toekomst” reageerde haar internist, en toen pas besefte ze dat ze echt in gevaar was geweest.

Hoe stond je er een jaar geleden voor?

“Ik woog ruim 150 kilo. Mijn bloeddruk was te hoog, mijn schildklier werkte niet goed en ik had ernstige huidproblemen. Ik was altijd moe en had super weinig energie.  Mijn zoon was toen 2 jaar en ik had weinig puf om dingen met hem te doen. Daar had ik veel moeite mee. Ik had geen conditie, na 200 meter hardlopen was ik helemaal kapot. Maar zelf had ik niet eens in de gaten dat het zo slecht met me ging.”

Je internist gaf je het zetje om te starten?

“Mijn internist liet mij een boek lezen over insulineresistentie. Dat hielp me om in te zien dat het echt anders moest. Ik voelde dat als een waarschuwing. Door hem vond ik de knop om te beginnen. Die maandag daarop ben ik direct gestart. Ik had veel aan de site en de boeken van TheNewFood. De eerste week was pittig…. maar elke avond heb ik mezelf positief bekrachtigd. En zo ging ik weer door… 

Ik ben onlangs bij mijn internist geweest en heb hem bedankt voor die schop onder de kont. Hij vond het een hele prestatie en zei letterlijk: “Nu heb je weer een toekomst”. Hier schrok ik erg van maar het was dus wel echt op het randje geweest. Althans zo voelde het voor mezelf.”

Wat heeft deze manier van eten je tot nu toe opgeleverd?

“Binnen een jaar was ik 50 kilo kwijt, daarna nog 10 kilo. Ik ging van bovenmaat 54 naar maat 40. Onvoorstelbaar! Ik voel me veel energieker en zelfverzekerder.  Het doet zoveel met je lichaam en geest als je geen of minder koolhydraten eet. Mijn immuunsysteem werkt veel beter, ik ben minder vaak ziek en heb nu het idee dat ik de hele wereld aan kan. Mijn bloeddruk is gedaald en mijn huid is rustiger en ziet er gezonder uit.

Ik kan alles veel beter volhouden conditioneel. Vanaf het begin ben ik ook gaan bewegen. Eerst gewoon wandelen, dat waren in het begin maar kleine stukjes, meer kon ik niet aan. Ik ben het bewegen en krachttrainingen steeds meer op gaan bouwen. Nu ben ik zelfs fanatiek aan het hardlopen. Tien kilometer hardlopen lukt me nu met gemak. Wie had dat ooit gedacht, ik in ieder geval niet”

Kreeg je steun van familie en vrienden?

“Ik heb veel gehad aan de steun van mijn man. Die motiveerde me waar hij kon. Ook als ik bijvoorbeeld een keer geen zin had om te wandelen, dan stimuleerde hij mij om toch te gaan. En ook vrienden en familie hebben me heel erg gesteund. Al waren sommige mensen in het begin wel huiverig, want ik had vaker pogingen gedaan, zonder door te zetten. Dat gaf ook een boost… Ik wilde laten zien dat ik dit wel kon volhouden. 

Iedereen is nu supertrots, soms word ik niet herkend op straat. Mensen sturen kadootjes, bloemen en kaarten. Ook hebben mijn vriendinnen mij onlangs verrast. Van mijn man krijg ik een mooi geldbedrag en van mijn ouders een nachtje weg.

Zo bijzonder allemaal. Soms besef ik het zelf nog niet helemaal. Maar ik ben zo dankbaar dat iedereen me altijd steunt. “

Blijf je op deze manier eten? 

“Ja dit is mijn nieuwe levensstijl ik zou niet meer anders willen. En als deze manier is wat mij gezond houdt dan doe ik het er voor. Het voelt super goed. Alles is nu anders… ik kan de hele wereld aan.  Ik ben nu ook bezig met behandelingen om wat strakker in mijn vel te komen.

Alles gaat nu makkelijker en is fijner. Shoppen is nu veel leuker en makkelijker. Ik speel weer met mijn zoon in de speeltuin, ik pas weer tussen de schommels. Ik pas weer gewoon op een stoel. Ik durf weer op een bank of stoel te zitten zonder angst dat ik erdoor zak. Voor anderen zijn die dingen vaak normaal, maar voor mij was dit niet zo.”

Jouw advies voor anderen?

“Ik raad het iedereen aan om hiermee te starten. Het brengt je zoveel. Begin gewoon en ervaar het zelf. Wees trots op elke dag dat het goed gaat. Probeer alles positief te bekijken en geef niet gelijk op bij elke keer dat het niet lukt. Gewoon weer door… “

 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen