Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Henk (54) kan na 3 dagen stoppen met insuline

Henk (54) kan na 3 dagen stoppen met insuline

Henk en Hetty wonen met hun zes kinderen in Nieuw-Lekkerland. Henk heeft een drukke baan als interieurbouwer. Hij heeft al tien jaar diabetes 2 als hij ineens een gevaarlijke open wond aan zijn teen krijgt. Hetty maakt zich zorgen en zet Henk op de aanpak van TheNewFood. 

Ik ga met Henk en Hetty in gesprek…

Diabetes zit in de familie

Ruim 10 jaar geleden voelde Henk zich niet goed. Hij moest steeds vaker midden in de nacht uit bed om te plassen en had enorm veel dorst. Hij blijkt diabetes 2 te hebben. Het zit in de familie, zijn broer heeft ook diabetes. Ook zijn tante heeft diabetes 2, zij is daardoor inmiddels blind. Geen mooi vooruitzicht. “Maar ja, diabetes zit bij ons in de familie. Ik dacht dat het er bij hoorde.”

Henk moest meteen beginnen met pillen en een paar jaar later werd dat insuline. “Ik spoot 30 eenheden Lantus voor de nacht en overdag 5 keer Novorapid. Ik had heel vaak hypo’s, omdat ik m’n bloedsuikers niet goed stabiel kreeg.” 

Open wond

Eind vorig jaar blijkt hij ineens een gevaarlijke wond te hebben aan zijn teen; hij had er niets van gevoeld. “Ik hield zomaar het hele vel in mijn handen.”  Er komt wondroos bij en hij krijgt een hele sterke antibioticakuur.  Hetty maakt zich terecht erge zorgen over de vraag hoe dit nou verder moet. Kan hij die teen en zijn voet behouden? Ze weet dat amputaties veel voorkomen bij mensen met diabetes 2.

Gevaarlijk

Heeft Henk zelf niet eerder in de gaten gehad, dat diabetes 2 zo gevaarlijk kan zijn? “Nee eigenlijk niet, ik was er vrij laconiek in, anders had ik eerder wel beter m’n best gedaan en gezocht naar een oplossing. Maar ik had niet in de gaten dat diabetes zoveel kwaad zou kunnen.” 

Dan komt Hetty op facebook een artikel van TheNewFood over diabetes 2 omkeren tegen.  Ze besluit dat Henk dit moet gaan proberen en bestelt de STARTGIDS. Henk vertelt lachend: “Ik had geen keuze, Hetty vertelde me dat we de week daarna anders zouden gaan eten. Prima zei ik, als het niet bevalt is het geen probleem. Ik ben altijd onderweg en er zijn overal tankstations waar ik iets kan halen.“

Maar tot nu toe is dat geen één keer gebeurd laat hij weten. “Ze zullen me wel missen bij de tankstations”. 

Binnen drie dagen van de insuline af

Henk houdt goed in de gaten hoe het met zijn suikers gaat; dit heeft hij ook afgesproken met de praktijkondersteuner van de huisarts. Hij stuurt haar steeds een overzicht van zijn waardes. Al direct kan de langwerkende insuline stoppen en na twee dagen is ook de kortwerkende insuline niet meer nodig. Zijn bloedwaardes zijn práchtig! Hij is er blij mee en voelt zich heel erg goed: “Ik dacht toen wel: al die insuline, dat kan toch ook niet goed voor je zijn.”

Henk moet in het begin erg wennen aan het eten. “Ik was gewend nogal wat weg te werken en tussendoor veel te snoepen. Ik ben nu nog wel eens aan het zoeken naar wat ik kan eten.” Het ontbijt blijft een beetje een probleem; hij krijgt niet zoveel weg ’s morgens. Ik vertel hem dat het nu, na zoveel maanden, geen enkel probleem is om het ontbijt over te slaan! Het is zelfs een goed idee want hoe langer de periode is dat je niets eet, hoe meer tijd en ruimte je lichaam heeft om de eigen vetreserves te gebruiken. 

17 kilo afgevallen

Hij valt heel snel af en het gaat geweldig goed met hem. Ook de praktijkondersteuner is heel tevreden. Zijn bloeddruk is prachtig (“van een jonge vent”) en ook zijn bloedwaardes zien er heel goed uit. En dat allemaal in maar drie maanden tijd! 

“Tot nu toe gaat het heel goed, maar ik heb nog wel vaak moeilijke momenten. Als iedereen in de kantine aan het gebak zit en ik kan niet meedoen. Of als de anderen friet eten op onze vaste ‘snackavond’, dat mis ik ontzettend, en laatst heb ik toch een bakje friet mee zitten eten. Ik laat al zoveel staan, denk ik dan. Maar ja die suikers schieten dan meteen weer de lucht in, dat is natuurlijk niet goed.”

Of ik een alternatief weet voor friet? Ja, dat weet ik wel. Snacken kan ook met koolhydraatarme hamburgers, frika’s of auberginefriet. Dan kan hij toch meedoen met de rest! En als er weer eens iets te vieren is op het werk dan kan Henk ook zijn eigen gebak meenemen. In de specials staan genoeg heerlijke opties die ook goed in te vriezen zijn. 

Het blijft een wonder

Hetty is dolgelukkig met de resultaten. “Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan allemaal. En zo snel van de medicatie af. Ik ben nog elke dag blij dat ik toen die stap heb gezet.” 

Delen