Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
  6.  » Tussendoortjes & Gezond koolhydraatarm/keto

Tussendoortjes & Gezond koolhydraatarm/keto

Iets bij de koffie, een snackje in de avond, en steeds iets tussendoor eten vinden we heel normaal. We eten dan niet omdat we honger hebben, maar meer uit ‘gewoonte’. Eigenlijk is dat een rare en ook ongezonde gewoonte. Je lijf heeft namelijk ook periodes nodig waarin je niet eet. Ook als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven zijn tussendoortjes geen goed idee.

Stop met tussendoortjes!

Wanneer je net begint met de startgids en moet afkicken, kun je nog erg hongerig zijn. Als dat zo is, kun je gerust tussendoortjes eten van de lijst. Want honger past niet in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Maar al in de loop van de eerste weken neemt je honger af. Je merkt dat je steeds vaker goed verzadigd bent, ook tussen de maaltijden door. Profiteer daarvan door te stoppen met tussendoortjes. Zo bereik je eerder je doelen en het is gezonder!

Waarom is dat beter?

Hoe langer de periode dat je níet eet, hoe meer tijd je lichaam heeft om gebruik te maken van de eigen vetreserves. Wanneer je je lichaam maar de hele tijd blijft voeden, ook tussen de maaltijden door, dan is er voor je lijf geen noodzaak om voeding uit je vetopslag te halen. Als afvallen een doel van je is dan wil je natuurlijk juist graag dat je lichaam je vetreserves gaat gebruiken! Daarnaast is het voor een gezond lijf heel belangrijk dat er periodes zijn waarin je niet eet om je lijf tijd en ruimte te geven voor opruimen en herstel.

Snacken na het avondeten

Tussendoortjes die je ná het avondeten eet, dus in de loop van de avond, komen dubbel zo hard aan. In de avond zijn de meeste mensen veel gevoeliger voor koolhydraten. Tussendoortjes kunnen dan een extra verhoging van de bloedsuikers veroorzaken, waarop het lichaam reageert met insuline. Je lichaam kan dan alleen maar voeding opslaan en geen vetreserves vrij maken.

Houd je trek tussendoor?

Zorg dat je hoofdmaaltijden goed verzadigen. Maak je porties eventueel groter of voedzamer, voeg eventueel extra vet toe (zie ook pag 28 STARTGIDS).  Of neem een toetje uit de STARTGIDS of één van de andere boeken. Ook in de ONTBIJT&LUNCHSPECIAL en in de VASTENSPECIAL staan veel toetjes. Je kunt ook wat extra’s voor of bij de maaltijd eten, zoals een tussendoortje uit de STARTGIDS.

Drink ook geen tussendoortjes!

Huh, tussendoortjes drinken? Soms wordt dat vergeten, maar ook koffie met een flinke dot slagroom (of roomboter of kokosolie) is een tussendoortje. Voor je lijf is dat gewoon voeding en het zal die voeding direct gaan gebruiken. Zelfs een klein scheutje slagroom in je koffie kan er al voor zorgen dat je minder goed afvalt! Dus let daarop!

Tussen de maaltijden door kun je beter ongezoete amandel- of sojamelk (bijna 0 gram kh) in je koffie doen. Ook de Wunda Plantaardige melk is geschikt. Je kunt daarmee ook een cappucino of latte maken; houd het dan wel bij ééntje als je het tussendoor neemt. En bewaar die koffie met slagroom voor de hoofdmaaltijd of daarna.

Hoe zit het met ‘vetbommen’?

Vaak is er verwarring over ‘vetbommen’. Zelf denk ik niet dat je vetbommen nodig hebt in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Als het goed is krijg je namelijk met je hoofdmaaltijden ruim voldoende vetten binnen om je vetverbranding op gang te brengen en te houden. Wil je toch af en toe zo’n vetbom, neem hem dan bij of na de hoofdmaaltijd, dus neem ook vetbommen niet tussendoor!

Maar een eitje kan toch wel?

Ook een eitje, een stuk komkommer, een tomaatje, een blokje kaas, een plakje vleeswaren… het is allemaal voeding. En dus allemaal een slecht idee om tussendoor te eten. Zorg dat je tussendoor goed verzadigd bent, dan heb je helemaal niets nodig! 

 

VERDER LEZEN 

‘Appelwijn’ tegen het zuur

Een glaasje 'appelwijn' past heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens ondersteunend! Iets voor jou misschien? ZO MAAK JE HET Wat is het? Deze 'appelwijn' maak je zelf van een (wijn)glas water met een eetlepel...

Je keto weekmenu plannen

Na een succesvolle start met de STARTGIDSEN en de weekmenu’s, kun je starten met zelf je menu’s samenstellen. Je kunt daarbij gebruikmaken van de superhandige weekmenuplanner waarin je voor elke week van het jaar je weekmenu kunt invullen. Er is ruimte voor extra...

Tijdelijke haaruitval door stress

Als je overstapt op een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak en in korte tijd veel gewicht verliest, dan kan dat stressvol zijn voor je lijf. In reactie op die stress komt het heel soms voor dat mensen tijdelijk meer haar verliezen dan normaal. Dat is natuurlijk niet...

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Koolhydraatarm/keto eten van de snackbar

Wanneer je strikt koolhydraatarm/keto eet dan is een snackbar niet de meest handige keuze, als het gaat om puur en echt eten. Maar soms komt het zo uit dat je geen andere optie hebt. Onderstaande tips zijn voor die 'noodgevallen'. Ik ga steeds uit van een 'standaard...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen