Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 
  5. gezondheid
  6.  » Voeding beïnvloedt hersenomvang

Voeding beïnvloedt hersenomvang

Dat transvetten slecht zijn voor hart en bloedvaten en cholesterol verhogen, was al bekend. Nu zijn er echter duidelijke aanwijzingen, dat ze ook de cognitieve functies aantasten. Onder andere zou een verhoogd risico op Alzheimer worden veroorzaakt door transvetten. Door de juiste voedingskeuze kan hersenschade mogelijk worden voorkomen.

Transvetten zijn gemanipuleerde vetten die zijn terug te vinden in oa verschillende oliesoorten, koekjes, gebak, zoutjes, margarines en sauzen. Bij een lowcarb dieet, zoals het Atkinsdieet, worden in principe geen transvetten gegeten, gebruik dan wel olijfolie, roomboter of kokosolie zonder transvetten.

Ook mensen wiens voeding rijk aan omega 3-vetten en vitamines C, D, E en B vitamines presteerden hoger op cognitieve vaardigheden. Deze omega 3-vetzuren en vitamine D zitten  hoofdzakelijk in vis. Vitamine B, C en E hoofdzakelijk in fruit en groenten gevonden.

Voor het onderzoek selecteerde men een groep gezonde ouderen, die geen bijzondere aanleg voor deze ziekte hebben. Deze ouderen, gemiddeld ruim boven de 80 jaar oud, onderwierpen ze aan een bloedanalyse, geheugentests en denkoefeningen. Naar bleek, presteerden degenen met een hoge concentratie transvetten zwak.

De proefpersonen met voldoende vitamine B, C, D en E, of een ruime hoeveelheid Omega-3 maakten de tests daarentegen goed. Daarnaast ontdekte men bij deelnemers die een hoge concentratie vitaminen hadden, een groter hersenvolume.

Het ligt voor de hand dat krimp van de hersenen bestreden kan worden met een gezond dieet.

Delen