Selecteer een pagina
  1. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
  2.  » Gary Taubes, een moedige journalist

Gary Taubes, een moedige journalist

Keto-pionier Gary Taubes is geen arts, maar wetenschapsjournalist. In 2002, een jaar nadat ik zelf begon met keto, verscheen er een lang artikel van hem in de krant: “What if It’s All Been a Big Fat Lie?”. Een zorgvuldig opgebouwd pleidooi voor keto dat de hele voedingswereld op zijn kop had moeten zetten. Maar dat gebeurde niet. Want de weerstand was enorm. Toen, en nog steeds…

Groepsdenken en belangen

Na zijn studie natuurkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek verdiepte Gary Taubes zich in de geschiedenis van de wetenschap. Hij ontdekte hoe hele vakgebieden door groepsdenken en belangen de verkeerde kant op konden gaan.

Ook bij voeding ontdekte hij hetzelfde patroon. Iedereen was ervan overtuigd dat vet gevaarlijk was. Maar het bewijs daarvoor bleek flinterdun. En intussen stroomden suiker en koolhydraten ons dagelijks leven binnen, zonder dat iemand de vinger opstak om te vragen: zou dát misschien het echte probleem zijn? Taubes zocht het uit.

De vette leugen

In 2001 schreef hij erover in de New York Times: “What if It’s All Been a Big Fat Lie?” (in het Nederlands: Stel dat het allemaal een vette leugen is geweest). Hij legde uit hoe we bang zijn gemaakt voor vet, hoe calorieën tellen een mantra was geworden, en hoe de voedingsindustrie en de wetenschap samen een verhaal hadden gecreëerd dat niet klopte.

Wij hebben het artikel vertaald, je vindt het hier. Voor het eerst las een breed publiek over de rol van insuline, over de echte impact van suiker en koolhydraten, en over de misleiding in de voedingsrichtlijnen. Het artikel sloeg in als een bom en wordt nog steeds gezien als een van de belangrijkste omslagpunten in de publieke discussie.

Het was niet een luchtig opiniestukje, maar een grondig opgebouwd dossier waarin hij alle puzzelstukjes legde: de geschiedenis van de voedingsrichtlijnen, de belangen van de suikerindustrie, de rol van insuline, en de foute aannames over vet. Voor veel mensen was dat de eerste keer dat iemand al die losse flarden bij elkaar bracht in één verhaal. Het was taai, maar ook heel overtuigend. En precies daardoor is het nog steeds een van de meest geciteerde artikelen over voeding ooit

De rol van farma en de voedingsindustrie

In zijn boeken laat Taubes zien dat het geen toeval is dat vet jarenlang als de vijand werd aangewezen. De rode draad in zijn werk: het is geen vergissing dat suiker en koolhydraten zo lang vrijuit gingen. Het was strategie.

Hij liet zien hoe de suikerindustrie onderzoek financierde dat vet zwart maakte, zodat suiker buiten beeld bleef. Hij beschreef hoe de Amerikaanse voedingsrichtlijnen in de jaren ’70 niet voortkwamen uit harde wetenschap, maar uit politieke deals en lobby. En hij trok de vergelijking met tabak: een product dat schadelijk en verslavend is, maar jarenlang verdedigd werd door slimme marketing.

Ook de farmaceutische industrie neemt hij onder de loep. Zolang insulineresistentie geen officiële diagnose is, blijven miljoenen mensen hangen in het voorstadium van ziekte – precies de fase waarin medicijnen worden voorgeschreven.

Keto is de correctie van een vergissing

Gary Taubes is de man die al vroeg durfde te zeggen: misschien klopt alles wat we geleerd hebben over voeding niet. Hij inspireerde artsen, onderzoekers en talloze lezers wereldwijd om opnieuw naar voeding te kijken.

En hij maakte duidelijk dat keto geen hype is, maar een noodzakelijke correctie van een enorme vergissing. Zijn werk laat zien dat we niet naïef hoeven te vertrouwen op “de wetenschap” als die gestuurd wordt door belangen. Dat we mogen blijven vragen stellen. En dat we soms lef nodig hebben om de waarheid boven tafel te krijgen.

Meer van Gary Taubes

  • Artikel: Stel dat het allemaal één grote, vette leugen is geweest?

  • Lezingen & events: regelmatig spreker bij LowCarbUSA en internationale conferenties

  • Boeken:

    • Good Calories, Bad Calories (2007) – in het Nederlands verschenen als Het dieetleugenboek. Hierin legde hij uit waarom calorieën tellen en vet mijden nooit de oplossing was.

    • Why We Get Fat (2010) – een toegankelijk boek dat in eenvoudige taal duidelijk maakte waarom koolhydraten, niet vet, de oorzaak zijn van obesitas.

    • The Case Against Sugar (2016) – een vlijmscherp betoog waarin hij suiker vergelijkt met tabak: een product dat ons ziek maakt, terwijl de industrie dat decennialang ontkent.

    • The Case for Keto (2020) – zijn meest recente boek, waarin hij laat zien dat keto geen hype is, maar een onderbouwde en bewezen aanpak die artsen en patiënten wereldwijd gebruiken

Wil jij jezelf ook gezonder eten?

Wil jij ook starten met gezond keto eten? Je kunt op een gezonde en effectieve manier beginnen, met weekmenu’s in de startgidsen, of start samen met ons nieuwe succesvolle Keto & Support Pluspakket. Al binnen enkele weken zul je merken dat je je heel veel beter en energieker gaat voelen, al veel gewicht kwijt bent en allerlei kwalen verminderen. Niet voor niets schrijft Gary Taubes: keto is hoe we zouden moeten eten!

Meer keto-zorgprofessionals 

Dr. Cyves: de koolhydratenverslavings dokter

In de eerste jaren van zijn carrière als obesitas-chirurg stond Dokter Robert Cywes dag in, dag uit in de operatiekamer. Hij deed maagverkleiningen bij mensen met overgewicht. Duizenden keren sneed hij in buiken, verkleinde hij magen, en hoopte hij dat het daarmee...

Vaatchirurg: Je kunt zelf iets doen!

Dokter Lily Johnston, MD, MPH is een hoogopgeleide vaatchirurg en specialist in metabole gezondheid. Ze werd opgeleid aan topinstituten als de Mayo Clinic en Johns Hopkins, en werkte jarenlang in de frontlinie van de vaatchirurgie. Haar dagen bestonden uit complexe...

Internist Lenzkes adviseert keto

Steeds meer artsen ontdekken de kracht van keto! Zo ook dokter Brian Lenzkes, internist uit Californië. Hij gaf zijn patiënten het bekende advies: minder vet, meer bewegen, calorieën bijhouden, en vooral volhouden. Maar toen zijn eigen gewicht bleef stijgen, zijn...

Huisarts Haller behandelt met keto

Steeds meer artsen ontdekken de kracht van keto! Zo ook de Belgisch huisarts Pierre Haller. Hij kwam keto in eerste instantie tegen als oplossing voor zijn eigen gezondheidsklachten. Hij voelde zich moe, merkte dat zijn gewicht toenam, en had steeds minder energie om...

Cardioloog twijfelt aan cholesterolverhaal

Steeds meer artsen ontdekken de kracht van gezond koolhydraatarm/keto. Zo ook dokter Marc Waskowsky, cardioloog in het Isala ziekenhuis te Zwolle. Tegenwoordig adviseert hij zijn patiënten op de hartpoli om de koolhydraten drastisch te gaan minderen, in plaats van dat...

Keto in de spreekkamer bij POH Joke

Joke Postma, POH (praktijkondersteuner) bij huisartsenpraktijk Havelte, viel zelf in een jaar 25 kilo af met de aanpak van TheNewFood en is nu fitter en energieker dan ooit. Ze gunde ook al haar patiënten dit succes en inmiddels adviseren Joke en haar collega deze...

Jeugdarts adviseert minder koolhydraten

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen van over de hele wereld graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met jeugdarts de Groot. Zelf eet ze gezond...

Huisarts Jacqui zet in op voeding

Huisarts en kaderarts diabetes Jacqui van Kemenade ziet fantastische resultaten bij patiënten die starten met een gezonde koolhydraatarme/ keto aanpak. Jacqui richt zich in de praktijk vooral op leefstijl en voeding. Ze schreef hier ook over in haar boek ‘Leefstijl op...

Delen