Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Els: 26 kilo lichter en van insuline af

Els: 26 kilo lichter en van insuline af

Els (55) kan het zelf nog nauwelijks geloven. Ze wil graag onze vragen beantwoorden om te laten zien dat het écht kan. “Maar ik wil geen vóór foto, die Els wil ik echt niet meer zien.” Want het is haar gelukt om 26 kilo af te vallen en diabetes 2 om te keren. Dat was in het begin best lastig, daar is Els heel eerlijk in. “In het begin smokkelde ik regelmatig. Af en toe een paar koekjes, dropjes of een broodje, maar daarmee red je het niet. Je moet er echt honderd procent voor kiezen!” 

Was je altijd al dikker?

“Ik heb altijd al wel gemodderd met mijn gewicht en veel diëten gevolgd. Ik lette ook echt op wat ik at. Gezonde maaltijden, dat wel, maar ik moet eerlijk zeggen: tussendoor ging het dan wel vaak mis. Achteraf zie ik wel, dat het alles bij elkaar helemaal niet zo gezond was. Misschien ook omdat ik er nu meer van weet.

En ik had ook gewoon altijd honger. En ineens die onweerstaanbare trek, dan móest ik gewoon eten. Ik ging er soms zelfs ’s nachts uit om wat te eten. Tot ik tien jaar geleden te horen kreeg dat ik moest oppassen om geen diabetes te krijgen. Toen heb ik een tijd heel erg mijn best gedaan, maar ook niet volgehouden. “

En toen bleek je diabetes type 2 te hebben?

“Het ging eerst nog twee jaar iets beter. Ik was ook echt geschrokken, dus dat hielp wel. Maar alles went. Op een gegeven moment zat ik weer in mijn oude eetpatroon en voelde ik me steeds slechter. Nog wat andere gezondheidsproblemen speelden, zoals huidproblemen en problemen met bloeddruk en cholesterol.

Maar het meest opvallende vond ik het gebrek aan energie. Ik stond vaak al doodmoe op en sleepte me echt de dag door. Toen ging ik maar weer naar de huisarts en daar bleken m’n bloedsuikers zo hoog dat ik meteen aan een flinke dosis pillen moest. Ik zat toen al op het randje volgens mijn huisarts, maar ik wilde niet spuiten.”

Ging het beter met die medicatie?

“Een paar weken merkte ik verbetering. Ik had weer meer energie en minder last van hoofdpijn. Maar dat duurde niet lang; na een maand of twee merkte ik geen verschil meer. Mijn suikers bleven maar omhoog gaan. Op een gegeven moment móest ik aan de insuline, ik had geen keuze meer.”

Hoe was dat voor Els om te gaan spuiten? “Ik vond het verschrikkelijk. Dat hele gedoe eromheen, je kunt nooit meer doen alsof er niets aan de hand is. Altijd rekenen en opletten, en ik kreeg ook al snel last van de spuitplekken, van die harde bulten en daar kreeg ik dan ook weer last van. Al snel draait alles om die diabetes, ook voor mijn man en kinderen was het een belasting. En die kilo’s bleven er maar bijkomen.”

Waarom koos je voor deze aanpak?

“Ik wilde afvallen! Mijn dochter was toen al een paar weken bezig met de weekmenu’s uit de startgids en de kilo’s vlogen er af. En ikzelf zat inmiddels al over de negentig kilo, ook door de insuline. Ik wilde zó graag afvallen en ik zag bij haar dat deze aanpak heel goed werkt. Ik las op de site van TheNewFood dat ik mijn insuline wel moest aanpassen en ben eerst naar de diabetesverpleegkundige gegaan. Die vond het gelukkig een goed idee!

We spraken af dat ik zelf dagcurves zou bijhouden en dat we om de dag even telefonisch contact zouden hebben. Ik mocht direct al na de eerste dag mijn insuline halveren! Ik was zo blij dat ze hier achter stond.”

Wat vond je van de omschakeling van mager naar meer vet?

“Ik heb eerst met name tegen al dat vet aangehikt. Dat stond me in het begin gewoon wat tegen. Je denkt: dat kan toch niet goed zijn voor je. Hoe kun je daar nou mee afvallen en gezond worden. Ik heb me er echt overheen moeten zetten. En gelukkig maar, want het ging heel erg goed. Ik verloor in de eerste drie weken ruim zes kilo. Dat was direct al goed te zien en ik kreeg veel complimenten.

Wat zeker helpt, is dat de meeste gerechten echt superlekker zijn. En dat je je steeds verzadigd voelt, niet meer die cravings tussendoor. Eetrust, heerlijk! Ik ging er steeds meer van genieten. Het lijkt soms wel of ik elke dag uit eten ga. Echt, dan overdrijf ik niet. Als mensen blijven eten, dan eten ze ook gewoon met ons mee en negen van de tien keer gaan ze met het recept naar huis!”

En hoe ging het met je suikers en de insuline?

“Ik hield mijn suikers heel goed in de gaten en na acht dagen kon ik helemaal zonder insuline! Ik weet nog dat ik een soort roes leefde. Hoe kan dat nou, dacht ik steeds. Diabetes 2 is toch niet te genezen? Maar het was de eerste weken een enorm succes, niet alleen het afvallen. Tot ik op een dag ben gezwicht voor een ijsje. Ik was een dag op pad met vriendinnen en ik had zoiets van, het gaat zo goed, ik gun dit mijzelf.

Ik had van dat ijsje helaas niet zoveel last en het was net of er een knop omging. Ik vond ineens dat af en toe cheaten gewoon moest kunnen. Ik was van de insuline af en al veel afgevallen. Ik mag toch ook wel eens wat, dacht ik dan. Vooral als ik ergens anders was, dan kon ik me slecht inhouden.” 

Had dat smokkelen effect op je bloedsuikers?

“Ja. Nou ja, eerst wilde ik het niet zien, ik weigerde gewoon te geloven dat die paar keer smokkelen zoveel kwaad zouden kunnen. Dan maakte ik mijzelf wijs dat die hele koolhydraatarme aanpak niet werkte voor mij. Ik moest weer aan de insuline, mijn waardes waren vaak weer te hoog. Maar ik wilde niet weer spuiten.

Ik heb toen contact gezocht met Matty en zij wees me op het artikel over dat ene koekje dat niet kan. Het was wel een eye-opener, dat ik er dus zelf voor aan het zorgen was, dat het niet beter ging. Dat het alleen werkt als je ook écht honderd procent die keuze maakt om anders te eten. Dat was echt het moment dat de knop omging. En dat had direct weer effect op mijn bloedsuikers. Die insuline was niet nodig.”

Ging het buiten de deur ook beter?

“Ik ging er vanaf dat moment anders mee om. Ik zorgde ervoor dat ik altijd voorbereid op pad ging. Ik nam eten mee, of keek van tevoren
wat ergens te eten was. Maar vooral: smokkelen was gewoon geen optie meer. Ik hoefde niet meer steeds met mijzelf het gevecht aan te gaan. Zo was het gewoon en ik moet zeggen dat het veel makkelijker was dan ik had verwacht: het was zelfs een opluchting!

De eerste tijd vond ik het met een feestje of zo, nog wel lastig. Ik wilde dan niet ‘moeilijk doen’ of ‘anders’ zijn. Maar ja wat schoot ik er mee op als ik er alleen maar last van had? Nu zeg ik rustig dat ik ziek word van ‘normaal’ eten en zo is het ook. Eigenlijk heeft niemand daar moeite mee, al hebben sommigen wel hun vraagtekens. Maar daar kan ik echt niet meer mee zitten. Het is mijn lijf. ”  

Hoe gaat het nu?

“Het gaat fantastisch! Ik was na 5 maanden 26 kilo kwijt en voor mij op een goed gewicht. Het heeft nog wel een maand of drie geduurd voor mijn bloedsuikers echt weer normaal waren. Vooral de nuchtere waardes bleven rommelen. Ik heb weken gehad dat ik soms rond de 17 zat, en heel langzaam zag ik dan toch een dalende lijn. Ik vertrouwde erop dat het goed zou komen en ik denk dat dat ook belangrijk is.”

Gebruikt Els nog medicatie? “Alle medicatie is de deur uit, ook voor hoge bloeddruk en cholesterol. En mijn huid is helemaal rustig. Ik heb nooit meer hoofdpijn en bruis echt van de energie. Dat verschil is bijna niet te beschrijven. Ik heb weer veel dingen opgepakt waar ik al jaren geen puf meer voor had. Zo krijg ik stukje bij beetje mijn leven weer terug.”

Wat wil je anderen meegeven?

“Geef niet op! Dat heb ik echt zelf ondervonden, je moet doorzetten. Er echt honderd procent voor gaan en niet in je eigen smoesjes trappen, zo van: af en toe verdien je een broodje of een gebakje. Dat werkt gewoon niet je hebt alleen jezelf te pakken. Voor je het weet zit je weer met die cravings en voel je je weer zo moe. Je holt zo al snel weer achter de feiten aan.

Bovendien, het eten is zó lekker en je kunt ook heerlijke toetjes en traktaties maken die wel in je menu passen. Gisteren heb ik nog de puddingbroodjes gemaakt uit de kerstspecial. Die zijn favoriet bij de hele familie en daar kan geen gewoon puddingbroodje tegenop. Smokkelen is dus echt niet nodig!

En verder: ga het gewoon doen, zet die stap. Stel het niet uit… je krijgt er je leven voor terug!” 

Lara Schalk
TheNewFood 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen