Selecteer een pagina

Niet dus… Dat ene koekje is echt een heel slecht idee als je een strikt koolhydraatarme / keto aanpak volgt! Maar waarom eigenlijk? 

Misschien denk jij nu wel:  “Je kunt ook te ver gaan, het moet wel leuk blijven” of “Niemand is perfect” of “Je leeft maar één keer” Maar ik raad het niet af om jouw leven minder leuk te maken, ik raad het juist af om het makkelijker te maken voor jou. 

 
Stel je bent een ex-roker… We weten allemaal dat het voor een ex-roker heel gevaarlijk is om toch weer een sigaretje op te steken. Die ene sigaret dat worden er vaak toch weer meer en meer en meer… Voor je het weet ben je weer een roker.
 
Hoe komt dat? Komt dat omdat je een slappeling bent? Nee. Dat komt omdat bepaalde stofjes in sigaretten zorgen ervoor dat je lijf gaat SCHREEUWEN om meer! Dat is niet iets in je hoofd maar in je lijf.
 
ZO WERKT HET OOK MET KOOLHYDRATEN
 
En zo werkt het eigenlijk ook met koolhydraten… Als je eenmaal bent gestopt met veel koolhydraten eten dan is ‘een keertje koolhydraten eten’ niet slim of zelfs ‘gevaarlijk’.
 
Je bent en blijft namelijk koolhydratenverslaafd. Nee niet in je hoofd, het is geen kwestie van ‘willen’ maar in je lijf! Want je lijf is koolhydratenmoe. Kijk maar:
 
Nadat je dat ene broodje hebt gegeten gaat je lijf direct aan de slag om dat broodje om te zetten in glucose (=suiker). Dat doet je lijf met álle koolhydraten, ook met pasta of havermout ;-). Die suiker kan dan worden opgenomen door de cellen om als brandstof te gebruiken. Cellen moeten daarvoor ‘hun deur’ opendoen en daarvoor is een sleutel nodig. Die sleutel heet insuline.
 
Een práchtig systeem. Alleen het is bij veel mensen stuk gegaan door altijd maar ladingen koolhydraten eten. Veel cellen zijn ‘koolhydratenmoe’ geworden. Ze hebben geen zin meer in koolhydraten opnemen als brandstof. Ze houden hun deur lekker dicht!
  
JE LIJF SCHRÉÉUWT METEEN WEER OM MÉÉR KOOLHYDRATEN!

Die sleutels (insuline) vinden dat niks. Ze willen de deuren open krijgen en maken er nóg meer sleutels bij! Het vervelende is: als je heel veel sleutels in je bloed hebt dan gaat je lichaam automatisch reageren door te schreeuwen om meer koolhydraten. Nog meer broodjes, koekjes, chips of andere koolhydraten. Dat is niet iets in je hoofd, maar iets in je lijf dus.

En zodra er weer veel sleutels in je bloed zijn schakelt je lijf ook weer over van een vetverbranding naar een koolhydratenverbranding. Je raakt dus ook meteen uit ketose. Je merkt meteen dat je weer moe bent, slaperig en ook op de weegschaal zie je dat in de dagen erna… 

Nu snap je misschien ook waarom ‘een beetje beginnen’ met koolhydraatarm/keto niet werkt. Dat werkt net zo goed niet als ‘een beetje stoppen met roken’. Zelf heb ik trouwens na 18 jaar nog steeds diezelfde reactie op koolhydraten.

In feite is het dus nooit een goed idee als je koolhydratenmoe (insulineresistent) bent zoals ik en zoals heel veel anderen, jullie ook dus. Niet voor niets waarschuw ik ervoor dat dat ene koekje of bonbonnetje ervoor kan zorgen dat je dagen stilstaat of zelfs weer aankomt.

 
Maar dat schreeuwen om meer koolhydraten dat gaat jou niet gebeuren want je weet nu hoe het werkt! Geef die schreeuwende sleutels geen kans, smokkel niet!
 
En trouwens, die vergelijking met een roker werkt ook goed als iemand je probeert over te halen om toch dat ene koekje te nemen. “Voor de gezelligheid…” 😅

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood