Selecteer een pagina
SUCCESVERHALEN » DIABETES 2 OMGEKEERD » Angelique (44) heeft geen diabetes 2 meer

Angelique (44) heeft geen diabetes 2 meer

Begin 2018 gaat verpleegkundige Angelique (44) naar de huisarts met verschillende klachten. Het is niet duidelijk wat er aan de hand is en de voorgeschreven medicijnen en zalfjes werken nauwelijks Ze voelt zich steeds slechter. Begin juli gaat ze daarom opnieuw naar de huisarts en dan blijkt dat ze een bloedsuiker heeft van 29 mmol/L. Ze is in levensgevaar en moet direct worden opgenomen.

De artsen vermoeden dat ze al veel langer diabetes 2 heeft en ze moet meteen starten met insuline spuiten.  Angelique is er van overtuigd dat voeding een belangrijke rol speelt bij gezondheid en gaat op zoek naar adviezen over voeding bij diabetes 2. Zo komt ze uiteindelijk terecht bij TheNewFood.

Een leven lang lijnen en zwangerschapsdiabetes

“Ik was altijd aan de lijn!” vertelt Angelique. “In 2010 zat ik zo in de wanhoop. Ik heb toen een jaar heel strikt Sonja Bakker gedaan. Ik viel toen 25 kilo af maar ik voelde me heel ellendig daarna en had zo weinig energie. Heb jaren erna echt veel last van gehad m’n hele Sonja avontuur.”

Tijdens haar zwangerschap kreeg ze ook nog eens zwangerschaps diabetes. “Ik wist als verpleegkundige dat ik later grote kans had op diabetes 2. Ik dacht dit moet anders. Ik ging weer op zoek naar een andere aanpak.” Ze probeert zich vooral te richten op gezonde vetarme voeding met veel groente en fruit.

“Hiermee bleef ik redelijk op gewicht voelde me op zich ook prima. Maar ik bleef hoofdpijn, eczeem en stemmingswisselingen houden.” Ze had ook vaak last van emotie-eten bij stress. Dan lette ze een periode helemaal niet op wat ze at. “Uiteindelijk is het daar toch misgegaan, ik voelde me steeds slechter.” 

Met spoed naar het ziekenhuis

Ze gaat naar de huisarts maar die kan niet echt een oorzaak vinden. Ze wordt naar huis gestuurd met zalf en pillen tegen de hoofdpijn. En dan is daar in augustus 2018 de dag dat ze doodziek met spoed in het ziekenhuis terechtkomt. Haar bloedsuikers zijn gevaarlijk hoog.

Ze blijkt al veel langer diabetes 2 te hebben. Gemist door de huisarts. Ze blijft een paar dagen in het ziekenhuis en gaat dan naar huis met insuline, metformine en cholesterverlagers. “Ik wilde dat eigenlijk niet maar het is een standaard procedure.” Angelique was erg aangedaan. “Ook omdat ik de laatste jaren juist zo bezig was met gezonde voeding. Ik dacht hoe kan dit mij nou gebeuren?”

Op zoek naar een beter eetpatroon

Maar Angelique geeft niet op, ze is er nog steeds van overtuigd dat andere voeding veel voor je kan doen. In haar zoektocht komt ze al snel op koolhydraatarm. Maar alle info en tegenstrijdige adviezen raakt ze in de war.  “Er is zo enorm veel verschillende informatie te vinden, dit was voor mij erg verwarrend. Ik voelde dat ik goed op weg was, maar ik merkte ook dat ik het juiste pad voor mij nog niet gevonden had.”

Ze vraagt haar diabetesverpleegkundige om hulp en deze bevestigt dat koolhydraatarm een goed idee is. Angelique gaat ermee aan de slag maar vindt het moeilijk. Ze heeft het idee dat ze maar wat aan het doen is. Ze valt wel wat af en kan medicatie gaan afbouwen maar het ging nog niet geweldig.

De startgids geeft eindelijk houvast en resultaat 

Dan komt ze begin 2019 toevallig de site van TheNewFood tegen.  “Het voelde meteen goed. De informatie op de site, de ervaringen van anderen… dit was waar ik naar op zoek was, ik was overtuigd.” Ze was inmiddels al begonnen met afbouwen van medicatie maar slikte ook nog metformine en simvastine.

“Ik vond het erg spannend de laatste stappen te zetten. Wat zouden mijn bloedsuikers gaan doen? Zou mijn cholesterol hoger worden? Hoe zou ik me gaan voelen? Ik heb de diabetes coach van TheNewFood om hulp gevraagd, dat was erg fijn. Eind april durfde ik toch met de laatste medicatie te stoppen…”  

Bloedsuikers bleven eerst nog schommelen

“Toen ik stopte met de medicatie zaten de waardes tussen 5 en 6.5 en voelde ik me top! Maar in de weken erna begonnen mijn waardes toch weer te stijgen tot soms wel 9.5. En mijn nuchtere waarden kwamen vaak nog 2-3 punten hoger uit. Ik wist van mijn diabetes coach dat dat vaak gebeurt doordat mijn lijf opgeslagen suiker aan het opruimen was. Maar toch was dit soms best spannend.”

Ze besloot met alle informatie in haar achterhoofd toch door te zetten en het af te wachten. “De eerste 8 weken heb ik de startgids heel strikt gevolgd. Ik wisselde wel soms een dag of maaltijd om als er iets in stond waar ik niet zo van hield, maar het was heel makkelijk vol te houden. En het werkte!” 

De beloning: weer gezond!

Uiteindelijk resulteerde dit in enorme gezondheidswinst: “Ik voel me nu zoveel beter: ik heb meer energie, slaap beter en wordt uitgerust wakker. Ik ben ongeveer 20 kg afgevallen, zit lekkerder in mijn vel en heb meer zelfvertrouwen. Ook mijn hoofdpijn, eczeem en stemmingswisselingen zijn steeds meer aan het afnemen.

En het aller belangrijkste… Ik heb mijn diabetes omgekeerd!”

Nooit meer diabetes 2

Angelique ziet deze nieuwe manier van eten niet als tijdelijk. “Ik weet dat ik insulineresistent ben. Dat gaat nooit meer weg. Als ik stop met deze aanpak en weer meer koolhydraten ga eten, komt mijn diabetes terug. Daar kies ik niet voor. Dit is voor mij een leefwijze voor altijd.”

Uiteraard heeft ook zij moeilijke momenten, maar die worden steeds minder. Ze merkt hoe goed deze manier van eten voor haar is. Vooral sociale gelegenheden vond Angelique in het begin ingewikkeld, maar ook daarin heeft ze een weg gevonden. “In het begin sloeg ik alle uitnodigingen af, nu neem ik vaak zelf mijn eten mee. En ja, dan krijg je wel eens vragen, maar dan leg ik hen uit waarom ik eet zoals ik eet. Mensen vinden het vaak heel knap en zijn blij voor me dat ik gezonder ben en van mijn medicatie af ben.”

Iedereen zou dit moeten weten

Ze is zo blij dat ze dit heeft ontdekt, ze zou het wel van de daken willen schreeuwen. “Het verbaast me dat niet iedereen weet hoe goed deze methode werkt, dat er in de medische wereld nog best veel weerstand en te weinig kennis over is. Zoveel mooie en bijzondere ervaring verhalen zijn er al.
En het kan gewoon, je kunt een stuk controle over je lichaam op deze manier in eigen hand nemen er zijn zoveel positieve effecten merkbaar en voor mij het aller belangrijkste je diabetes omkeren!!”

Angelique maakt inmiddels onderdeel uit van het team van TheNewFood. Ze doet ontzettend veel achter de schermen! Ze is ook beheerder van de TheNewFood diabetes facebookgroep. “Ik vind het fijn om op deze manier een steentje te kunnen bijdragen om anderen te helpen. En ook om zoveel mogelijk mensen te motiveren, inspireren met mijn verhaal en anderen te helpen bij het omkeren van diabetes.”

Advies voor iedereen met diabetes 2

Wat ze anderen wil meegeven: “Kies voor jezelf, voor je eigen gezondheid. Je bent het waard!!  En als je er voor kiest, kies er dan helemaal voor. Maak het niet te ingewikkeld en gebruik de startgids. Als je diabetes 2 hebt, kan ik enkel zeggen: hou vol en vertrouw erop dat het goed komt!

Geef het de tijd en help je lijf te herstellen door volgens deze aanpak te blijven eten zonder uitstapjes naar meer koolhydraten. Stijgende waarden? Laat je niet uit het veld slaan! Het hoort er bij en is juist een teken dat je goed bezig bent! Ik hoop dat ik met het delen van mijn verhaal mensen kan inspireren ook voor zichzelf te kiezen en de strijd met diabetes aan te gaan!”

NB Angelique speelt tegenwoordig een actieve rol binnen de diabetes support facebookgroep van TheNewFood. Angelique haar eigen ervaringen met diabetes 2 en haar achtergrond als verpleegkundige komen daarbij goed van pas! We zijn erg blij  met Angelique! Ze ondersteunt ons waar ze maar kan!

 

Verpleegkundige Lara SchalkHeb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Lara Schalk
Verpleegkundige en diabetes coach bij TheNewFood