Selecteer een pagina
  1. SUCCESVERHALEN
  2.  » 
  3. DIABETES 2 OMGEKEERD
  4.  » Verpleegkundige Angelique versloeg diabetes 2

Verpleegkundige Angelique versloeg diabetes 2

Begin 2018 gaat verpleegkundige Angelique (1975) naar de huisarts met verschillende klachten, die maar niet overgaan. Het is niet duidelijk wat er aan de hand is, maar ze voelt zich steeds slechter. Dan blijkt dat ze een bloedsuiker heeft van 29 mmol/L. Ze is in levensgevaar en moet direct worden opgenomen en starten met insuline. 

“Daar zat ik dan als domme diabeet aan de insuline…”

Ze schaamde zich enorm! “Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige, leerden we over de 3 D’s. Dik, Dom en Diabetes. Ik dacht, mij overkomt dat natuurlijk niet. Omdat ik snel dikker werd, at ik zoveel mogelijk vetarm en weinig calorieën. Meestal keurig volgens de schijf van vijf.

En nu bleek ik zelf diabetes type 2 te hebben. Ik schaamde me enorm, de 3 D’s dreunden nog door in mijn hoofd: daar zat ik dan zelf als dikke domme diabeet aan de insuline.”

Een leven lang lijnen en zwangerschapsdiabetes

“Ik was altijd aan de lijn!” vertelt Angelique terugkijkend. Ik viel soms even veel af, maar ik voelde me heel ellendig daarna en had zo weinig energie.” Tijdens haar drie zwangerschappen kreeg ze ook nog eens zwangerschapsdiabetes, waarbij ze zelfs insuline moest spuiten. “Ik wist, als verpleegkundige, dat ik later grote kans had op diabetes type 2. Ik dacht, dit moet anders. Ik ging weer op zoek naar een andere aanpak.”

Ze richtte zich op gezonde vetarme voeding met veel groente en fruit. “Hiermee bleef ik redelijk op gewicht en ik voelde me op zich ook prima. Maar ik bleef hoofdpijn, eczeem en stemmingswisselingen houden.” Ze had ook vaak last van emotie-eten bij stress. Dan lette ze een periode helemaal niet op wat ze at en sloeg ze door. 

Met spoed naar het ziekenhuis

“Uiteindelijk is het in 2018 toch misgegaan, ik voelde me steeds slechter.” Ze ging naar de huisarts, maar die kon niet echt een oorzaak vinden. Ze werd naar huis gestuurd met zalf en pillen tegen de hoofdpijn. En dan was daar de dag, dat ze doodziek met spoed in het ziekenhuis terechtkwam. Haar bloedsuikers waren gevaarlijk hoog.

Ze bleek toen al veel langer diabetes 2 te hebben. Het was gemist door de huisarts. Ze bleef een paar dagen in het ziekenhuis en ging naar huis met insuline, metformine en cholesterolverlagers. “Ik wilde dat eigenlijk niet maar het is een standaardprocedure.” Angelique was erg aangedaan. “Ook, omdat ik de laatste jaren juist zo bezig was met gezonde voeding. Ik dacht, hoe kan dit mij nou gebeuren?”

Op zoek naar een alternatief voor medicijnen

Maar Angelique gaf niet op, ze was er nog steeds van overtuigd dat andere voeding veel voor haar kon doen. Met haar zoektocht komt ze al snel op koolhydraatarm. Maar door alle informatie en tegenstrijdige adviezen raakt ze in de war.  “Er was zo enorm veel verschillende informatie te vinden, ik voelde wel dat ik goed op weg was. Maar ik merkte ook dat ik het juiste pad voor mij, nog niet gevonden had.”

Ze vroeg haar diabetesverpleegkundige om hulp en deze bevestigde dat koolhydraatarm een goed idee was. Angelique vond het lastig, ze had het idee dat ze maar wat aan het doen was. Ze viel wel wat af en kon medicatie gaan afbouwen, maar het ging nog niet geweldig.

De startgids geeft eindelijk houvast en resultaat 

Begin 2019 kwam ze toevallig de website van TheNewFood tegen. “Het voelde meteen goed. De informatie op de site, de ervaringen van anderen… dit was waar ik naar op zoek was, ik was overtuigd.  Ik heb verpleegkundige lara (diabetes coach) van TheNewFood om hulp gevraagd, dat was erg fijn.

Mijn medicatie kon ik heel snel verder afbouwen. Op een gegeven moment slikte ik alleen nog metformine en simvastine. Ik vond het erg spannend die laatste stappen te zetten. Wat zouden mijn bloedsuikers gaan doen? Zou mijn cholesterol hoger worden? Hoe zou ik me gaan voelen? Na twee maanden durfde ik toch met die laatste medicatie te stoppen, en het ging goed.”  

Bloedsuikers bleven eerst nog schommelen

“Toen ik stopte met de medicatie zaten de waardes tussen 5 en 6.5 en voelde ik me top! Maar in de weken erna begonnen mijn waardes toch weer te stijgen tot soms wel 9.5. En mijn nuchtere waarden kwamen vaak nog 2-3 punten hoger uit. Dit was iets wat vaak voorkwam, wist ik van mijn diabetes-coach; mijn lijf ruimde opgeslagen suiker op. Maar toch was dit soms best spannend.”

Ze besloot met alle informatie in haar achterhoofd toch door te zetten en het af te wachten. “De eerste acht weken heb ik de startgids heel strikt gevolgd. Ik wisselde wel soms een dag of maaltijd om als er iets in stond waar ik niet zo van hield, maar het was heel makkelijk vol te houden. Ik at heerlijk en het werkte!” 

De beloning: weer gezond!

Uiteindelijk resulteerde dit in een enorme gezondheidswinst: “Ik voel me nu zoveel beter; ik heb meer energie, slaap beter en ik word uitgerust wakker. Ik ben ongeveer 20 kilo afgevallen. Ik zit lekkerder in mijn vel en heb meer zelfvertrouwen. Ook mijn hoofdpijn, eczeem en stemmingswisselingen zijn steeds meer aan het afnemen. En het allerbelangrijkste… Ik heb mijn diabetes omgekeerd!

Angelique merkt nog wel dat bij veel stress haar bloedsuikers weer wat stijgen. “Ook situaties die ik in eerste instantie niet als echt stressvol ervaar, blijken toch invloed te hebben op mijn bloedsuikers. Zo liep ik een poosje met een bril die niet meer goed op sterkte was en dat zag ik terug in mijn waardes. Al die dingen hebben dus invloed. Ik leer nu wel dat anders met stress omgaan belangrijk is.”

Diabetes 2 onder controle houden

Angelique ziet deze nieuwe manier van eten niet als tijdelijk. “Ik weet dat ik insulineresistent ben en extra gevoelig blijf voor diabetes 2. Dat gaat nooit meer weg. Als ik stop met deze aanpak en weer meer koolhydraten ga eten, komen de hogere bloedsuikers en mijn diabetes 2 terug. Daar kies ik niet voor. Dit is voor mij een leefwijze voor altijd.”

Uiteraard heeft ook zij moeilijke momenten, maar die worden steeds minder. Ze merkt hoe goed deze manier van eten voor haar is. Vooral sociale gelegenheden vond Angelique in het begin ingewikkeld, maar ook daarin heeft ze een weg gevonden. “In het begin sloeg ik alle uitnodigingen af, nu neem ik vaak zelf mijn eten mee. En ja, dan krijg je wel eens vragen, maar dan leg ik hen uit waarom ik eet zoals ik eet. Mensen vinden het vaak heel knap en zijn blij voor me dat ik gezonder ben en van mijn medicatie af ben.”

Iedereen zou dit moeten weten

Ze is zo blij dat ze dit heeft ontdekt, ze zou het wel van de daken willen schreeuwen. “Het verbaast me dat niet iedereen weet hoe goed deze methode werkt, dat er in de medische wereld nog best veel weerstand en te weinig kennis over is. Zoveel mooie en bijzondere ervaringsverhalen zijn er al. En het kan gewoon; je kunt de controle over je lichaam op deze manier voor een deel in eigen hand nemen.”

Angelique maakt inmiddels onderdeel uit van het team van TheNewFood. Ze doet ontzettend veel achter de schermen.

Advies voor iedereen met diabetes 2

Wat ze anderen wil meegeven: “Kies voor jezelf, voor je eigen gezondheid. Je bent het waard! En als je er voor kiest, kies er dan helemaal voor. Maak het niet te ingewikkeld en gebruik de startgids. Als je diabetes 2 hebt, kan ik enkel zeggen: hou vol en vertrouw erop dat het goed komt!

Geef het de tijd en help je lijf te herstellen door volgens deze aanpak te blijven eten zonder uitstapjes naar meer koolhydraten. Stijgende waarden? Laat je niet uit het veld slaan! Het hoort er bij en is juist een teken dat je goed bezig bent. Ik hoop dat ik met het delen van mijn verhaal mensen kan inspireren ook voor zichzelf te kiezen en de strijd met diabetes aan te gaan!” 

Team TheNewFood

Angelique maakt inmiddels onderdeel uit van TheNewFood team. Misschien ben jij haar al een keer tegengekomen,  in de chat via de Facebookpagina van TheNewFood?. Als iemand heeft ervaren wat deze aanpak voor je kan doen, dan is An het wel! An wil zoveel mogelijk mensen helpen gezonder en slanker te worden en waar ze kan bijdragen aan een beter leven voor mensen met diabetes 2. 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt.

Ons mam is overleden

Na mijn zoveelste slapeloze nacht besluit ik rond half zes om Charlie alvast uit te laten. Dan heb ik dat maar gehad. Het wandelen gaat moeizaam, of liever gezegd: niet. Al dagen heb ik last van een alles overheersende zenuwpijn aan mijn benen. Pijn die mij ook wakker houdt. Pijn die begon na een ongeluk lang geleden en die uiteindelijk tot mijn grote vreugde verdween toen ik volgens TheNewFood ging eten. 

Die pijn is nu weer terug. Ik ben de weg kwijt geraakt met eten. Want ‘ons mam’ is overleden. Haar laatste weken bracht ze in een hospice door, iets wat ze eigenlijk niet wilde. Want ‘ons mam’ wist dat met deze stap ook haar einde naderde. Dat er geen extra reservetijd meer zou zijn. Als ik terugkijk dan denk ik: wat is ze moedig en dapper geweest; ‘ons mam’. Maar wat had ik het zwaar...

De weg kwijt

Als Charlie zijn behoeftes heeft gedaan draai ik me om naar huis. Elke stap die ik zet doet pijn, de tranen rollen over mijn wangen. Eenmaal thuis plof ik weer op de bank en denk ik aan wat ik allemaal moet doen vandaag. Ik word al moe bij de gedachte. Ik sleep me door de ochtendroutine heen als iedereen de deur uit is, zit ik weer op die bank. Ik ben moe, zo moe, ik voel me slachtoffer van mijn eigen lichaam, mijn eigen leven.

De laatste maanden is er zoveel onrust in mij. Ik werd geleefd en liet me leven. Ik vloog van het ene naar het andere. De bezoeken aan ‘ons mam’ en dan weer hier thuis, waar alles door ging. Terwijl ik het lastig vond om dingen uit handen te geven. Want: ‘ik kan het allemaal zelf wel’. Er was geen ruimte voor rust. Misschien ook wel omdat ik probeerde niet te voelen en stil te staan bij mijn verdriet. 

Terugval

Ik ging weer meer eten door die onrust. Ik was aan het overleven, volledig afgesneden van wat ik voelde. Eerst ging ik vooral méér eten, maar wel keto. Zoals extra kaasjes en worst. Maar al snel belandde er een zak dropjes in mijn winkelwagen. En na die eerste zak wilde ik alleen nog maar meer. Meer snoep, meer koek, meer chips. Het hek was van de dam. Een oud patroon: nare gevoelens dempen met eten om overeind te blijven.

Langzaam maar zeker begon ik mijzelf steeds slechter te voelen, maar ik praatte het goed. "Nu mag het, er is zoveel aan de hand nu. Ik hoef echt niet álles te kunnen. Straks als alles achter de rug is, pak ik de draad weer op en ga ik weer volledig keto eten." Maar dat straks werd elke keer weer een week later. Ik raakte steeds meer de weg kwijt.

140 kilo

Ik begon me steeds meer zoals de oude Nancy te voelen. De Nancy die bijna 140 kilo woog, die ongelukkig was met zichzelf. Altijd uitgeput, negatief en die leefde met constante pijn. Ja, helaas is ook die vreselijke pijn teruggekomen. Doordat ik weer ben gaan eten wat me eerder ook ziek en dik heeft gemaakt. Terwijl ik er altijd volledig van overtuigd was dat ik altijd keto zou blijven eten. Dat ik nooit terug zou vallen...

Maar in de laatste fase van ‘ons mam’ haar leven is het volledig mis gegaan. Terwijl alles in mij schreeuwt: dit wil ik niet meer. Maar hoe pak ik de draad weer op... Ik praat er veel over met Matty. Over het wegrennen voor mijn gevoelens. Nooit ergens tijd voor nemen, altijd druk in de weer. Nooit alleen willen zijn met mijn verdriet, bang voor de tranen. Matty nodigt me uit om te gaan zitten en te voelen en vooral: om te huilen. 

Een zachte landing

En het werkt... Voor het eerst in mijn leven mag verdriet er zijn van mijzelf en zorg ik zelf voor een zachte landing. Als ik voel dat ik moe ben, ga ik slapen. Als ik voel dat ik verdrietig ben, ga ik huilen. Ik hoef niet meer alles weg te eten. Ik heb weer zin om volledig keto op te pakken. Ik start eerst met drie maaltijden op een dag en als dat goed gaat dan wil ik weer naar twee maaltijden. Kleine stapjes zijn nu belangrijk. 

Ik maak een weekplanning met mijn favorieten gerechten. De stoof van varkenshaas en stamppot peen en worstjes uit de stamppotspecial mogen niet ontbreken. Voor de lunch ga ik vooral soepjes maken, dit kan ik voor een paar dagen vooruit maken. Ik begin met de heerlijke goulashsoep en groente-roomsoep uit de soepspecial. Ik krijg er weer zin in om ervoor te gaan en mijzelf weer gezond te gaan eten.

Stap voor stap

Mijn plan werkt. Het voelt goed om op deze manier mijzelf tegemoet te komen en weer actief met eten bezig te zijn. Na vier dagen merk ik dat de pijn in mijn benen minder begint te worden en kan ik weer iets langer lopen. Stap voor stap zal ik dit opnieuw moeten gaan opbouwen en mijzelf daar de rust en ruimte voor gunnen. Mijn gedachtes zijn rustiger, ik zit weer beter in mijn vel en vooral heb ik weer de overtuiging dat ik dit kan.

Op mijn telefoon heb ik foto’s gezet van hoe ik eruitzag voordat ik met TheNewFood begon. Eén van de foto’s wordt mijn achtergrondscherm op mijn telefoon. Als ik voel dat mijn eet-onrust weer opkomt, kijk ik naar de foto en spreek ik mijzelf liefdevol, begripvol en ook een beetje streng toe. Ik voel dat ik deze 'misstap' nodig had om te leren dat alle gevoelens er gewoon kunnen en mogen zijn. Zonder ze 'weg te eten'.

 

Delen