Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Verpleegkundige Angelique versloeg diabetes 2

Verpleegkundige Angelique versloeg diabetes 2

Begin 2018 gaat verpleegkundige Angelique (1975) naar de huisarts met verschillende klachten, die maar niet overgaan. Het is niet duidelijk wat er aan de hand is, maar ze voelt zich steeds slechter. Dan blijkt dat ze een bloedsuiker heeft van 29 mmol/L. Ze is in levensgevaar en moet direct worden opgenomen en starten met insuline. 

“Daar zat ik dan als domme diabeet aan de insuline…”

Ze schaamde zich enorm! “Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige, leerden we over de 3 D’s. Dik, Dom en Diabetes. Ik dacht, mij overkomt dat natuurlijk niet. Omdat ik snel dikker werd, at ik zoveel mogelijk vetarm en weinig calorieën. Meestal keurig volgens de schijf van vijf.

En nu bleek ik zelf diabetes type 2 te hebben. Ik schaamde me enorm, de 3 D’s dreunden nog door in mijn hoofd: daar zat ik dan zelf als dikke domme diabeet aan de insuline.”

Een leven lang lijnen en zwangerschapsdiabetes

“Ik was altijd aan de lijn!” vertelt Angelique terugkijkend. Ik viel soms even veel af, maar ik voelde me heel ellendig daarna en had zo weinig energie.” Tijdens haar drie zwangerschappen kreeg ze ook nog eens zwangerschapsdiabetes, waarbij ze zelfs insuline moest spuiten. “Ik wist, als verpleegkundige, dat ik later grote kans had op diabetes type 2. Ik dacht, dit moet anders. Ik ging weer op zoek naar een andere aanpak.”

Ze richtte zich op gezonde vetarme voeding met veel groente en fruit. “Hiermee bleef ik redelijk op gewicht en ik voelde me op zich ook prima. Maar ik bleef hoofdpijn, eczeem en stemmingswisselingen houden.” Ze had ook vaak last van emotie-eten bij stress. Dan lette ze een periode helemaal niet op wat ze at en sloeg ze door. 

Met spoed naar het ziekenhuis

“Uiteindelijk is het in 2018 toch misgegaan, ik voelde me steeds slechter.” Ze ging naar de huisarts, maar die kon niet echt een oorzaak vinden. Ze werd naar huis gestuurd met zalf en pillen tegen de hoofdpijn. En dan was daar de dag, dat ze doodziek met spoed in het ziekenhuis terechtkwam. Haar bloedsuikers waren gevaarlijk hoog.

Ze bleek toen al veel langer diabetes 2 te hebben. Het was gemist door de huisarts. Ze bleef een paar dagen in het ziekenhuis en ging naar huis met insuline, metformine en cholesterolverlagers. “Ik wilde dat eigenlijk niet maar het is een standaardprocedure.” Angelique was erg aangedaan. “Ook, omdat ik de laatste jaren juist zo bezig was met gezonde voeding. Ik dacht, hoe kan dit mij nou gebeuren?”

Op zoek naar een alternatief voor medicijnen

Maar Angelique gaf niet op, ze was er nog steeds van overtuigd dat andere voeding veel voor haar kon doen. Met haar zoektocht komt ze al snel op koolhydraatarm. Maar door alle informatie en tegenstrijdige adviezen raakt ze in de war.  “Er was zo enorm veel verschillende informatie te vinden, ik voelde wel dat ik goed op weg was. Maar ik merkte ook dat ik het juiste pad voor mij, nog niet gevonden had.”

Ze vroeg haar diabetesverpleegkundige om hulp en deze bevestigde dat koolhydraatarm een goed idee was. Angelique vond het lastig, ze had het idee dat ze maar wat aan het doen was. Ze viel wel wat af en kon medicatie gaan afbouwen, maar het ging nog niet geweldig.

De startgids geeft eindelijk houvast en resultaat 

Begin 2019 kwam ze toevallig de website van TheNewFood tegen. “Het voelde meteen goed. De informatie op de site, de ervaringen van anderen… dit was waar ik naar op zoek was, ik was overtuigd.  Ik heb verpleegkundige lara (diabetes coach) van TheNewFood om hulp gevraagd, dat was erg fijn.

Mijn medicatie kon ik heel snel verder afbouwen. Op een gegeven moment slikte ik alleen nog metformine en simvastine. Ik vond het erg spannend die laatste stappen te zetten. Wat zouden mijn bloedsuikers gaan doen? Zou mijn cholesterol hoger worden? Hoe zou ik me gaan voelen? Na twee maanden durfde ik toch met die laatste medicatie te stoppen, en het ging goed.”  

Bloedsuikers bleven eerst nog schommelen

“Toen ik stopte met de medicatie zaten de waardes tussen 5 en 6.5 en voelde ik me top! Maar in de weken erna begonnen mijn waardes toch weer te stijgen tot soms wel 9.5. En mijn nuchtere waarden kwamen vaak nog 2-3 punten hoger uit. Dit was iets wat vaak voorkwam, wist ik van mijn diabetes-coach; mijn lijf ruimde opgeslagen suiker op. Maar toch was dit soms best spannend.”

Ze besloot met alle informatie in haar achterhoofd toch door te zetten en het af te wachten. “De eerste acht weken heb ik de startgids heel strikt gevolgd. Ik wisselde wel soms een dag of maaltijd om als er iets in stond waar ik niet zo van hield, maar het was heel makkelijk vol te houden. Ik at heerlijk en het werkte!” 

De beloning: weer gezond!

Uiteindelijk resulteerde dit in een enorme gezondheidswinst: “Ik voel me nu zoveel beter; ik heb meer energie, slaap beter en ik word uitgerust wakker. Ik ben ongeveer 20 kilo afgevallen. Ik zit lekkerder in mijn vel en heb meer zelfvertrouwen. Ook mijn hoofdpijn, eczeem en stemmingswisselingen zijn steeds meer aan het afnemen. En het allerbelangrijkste… Ik heb mijn diabetes omgekeerd!

Angelique merkt nog wel dat bij veel stress haar bloedsuikers weer wat stijgen. “Ook situaties die ik in eerste instantie niet als echt stressvol ervaar, blijken toch invloed te hebben op mijn bloedsuikers. Zo liep ik een poosje met een bril die niet meer goed op sterkte was en dat zag ik terug in mijn waardes. Al die dingen hebben dus invloed. Ik leer nu wel dat anders met stress omgaan belangrijk is.”

Diabetes 2 onder controle houden

Angelique ziet deze nieuwe manier van eten niet als tijdelijk. “Ik weet dat ik insulineresistent ben en extra gevoelig blijf voor diabetes 2. Dat gaat nooit meer weg. Als ik stop met deze aanpak en weer meer koolhydraten ga eten, komen de hogere bloedsuikers en mijn diabetes 2 terug. Daar kies ik niet voor. Dit is voor mij een leefwijze voor altijd.”

Uiteraard heeft ook zij moeilijke momenten, maar die worden steeds minder. Ze merkt hoe goed deze manier van eten voor haar is. Vooral sociale gelegenheden vond Angelique in het begin ingewikkeld, maar ook daarin heeft ze een weg gevonden. “In het begin sloeg ik alle uitnodigingen af, nu neem ik vaak zelf mijn eten mee. En ja, dan krijg je wel eens vragen, maar dan leg ik hen uit waarom ik eet zoals ik eet. Mensen vinden het vaak heel knap en zijn blij voor me dat ik gezonder ben en van mijn medicatie af ben.”

Iedereen zou dit moeten weten

Ze is zo blij dat ze dit heeft ontdekt, ze zou het wel van de daken willen schreeuwen. “Het verbaast me dat niet iedereen weet hoe goed deze methode werkt, dat er in de medische wereld nog best veel weerstand en te weinig kennis over is. Zoveel mooie en bijzondere ervaringsverhalen zijn er al. En het kan gewoon; je kunt de controle over je lichaam op deze manier voor een deel in eigen hand nemen.”

Angelique merkt wel dat ze erg gevoelig is voor stress. Als er (te) veel dingen aan de hand zijn dan ziet ze toch weer haar bloedsuikers omhoog schieten. Het blijft dus zaak om hier rekening mee te houden.

Advies voor iedereen met diabetes 2

Wat ze anderen wil meegeven: “Kies voor jezelf, voor je eigen gezondheid. Je bent het waard! En als je er voor kiest, kies er dan helemaal voor. Maak het niet te ingewikkeld en gebruik de startgids. Als je diabetes 2 hebt, kan ik enkel zeggen: hou vol en vertrouw erop dat het goed komt!

Geef het de tijd en help je lijf te herstellen door volgens deze aanpak te blijven eten zonder uitstapjes naar meer koolhydraten. Stijgende waarden? Laat je niet uit het veld slaan! Het hoort er bij en is juist een teken dat je goed bezig bent. Ik hoop dat ik met het delen van mijn verhaal mensen kan inspireren ook voor zichzelf te kiezen en de strijd met diabetes aan te gaan!” 

Team TheNewFood

Angelique maakt inmiddels onderdeel uit van TheNewFood team. Ze doet van alles achter de schermen, TheNewfood is inmiddels haar grote passie geworden. Misschien ben jij haar al een keer tegengekomen, in de chat via de Facebookpagina van TheNewFood? Als iemand heeft ervaren wat deze aanpak voor je kan doen, dan is An het wel! 

An wil zoveel mogelijk mensen helpen gezonder en slanker te worden en waar ze kan bijdragen aan een beter leven voor mensen met diabetes 2. Ze kookt ook heel graag en test vele recepten uit. Twee keer per week deelt ze op de openbare facebookpagina wat er bij haar op tafel staat, om zo weer anderen te inspireren. Ze maakt er elke keer weer prachtige foto’s bij. Ook veel foto’s uit de weekmenuplanner zijn van haar hand. 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen