Selecteer een pagina
TIPS & TRICKS » RECEPTEN » Frika: de nieuwe koolhydraatarme frikandel!

Frika: de nieuwe koolhydraatarme frikandel!

Frikandellen uit de winkel bevatten meer koolhydraten dan we dachten. Dat blijkt uit onze laatste test. Maar geen paniek; je kunt zelf frika’s maken! Nét zo lekker als ‘echte’ frikandellen en hebben dezelfde bite, alleen de vorm is anders. Daardoor kun je ze veel gemakkelijker zelf maken. Geen gedoe met rolletjes in stukken plastic. Gewoon lekker snel klaar. Daar houd ik van!

Kruiden zijn belangrijk voor de juiste ‘frikandelsmaak’; je hebt nogal wat verschillende kruiden nodig. Ik zoek altijd naar makkelijke mixen, maar kant-en-klaar kruidenmixen voor frikandellen bevatten bindmiddelen en/of glucosestroop. Daarom zijn ze geen goed idee. Veel kruiden dus, maar met de kruiden in dit recept maak je zelf je perfecte frika’s. Haal alle kruiden gerust in huis, want deze frika’s ga je zeker vaker maken!

VOOR ± 20 STUKS ± 0,6 GRAM KOOLHYDRATEN PER STUK (zonder mayonaise, ketchup en uitjes)

DIT HEB JE NODIG VOOR ± 20 FRIKA’S
± 500 gram kipfilet (blokjes, of hele kipfilets)
300 gram half-om-halfgehakt (de verhouding magere kip en wat vetter gehakt is belangrijk)
3 eieren
2 flinke theelepels bakpoeder
ruim zout en zwarte peper
4 volle eetlepels sojasaus (zoals Kikkoman)
1 volle flinke eetlepel uienpoeder
1 volle flinke eetlepel knoflookpoeder
1 volle theelepel bruine mosterdpoeder (of 2 volle theelepels gele mosterdpoeder)
1 volle theelepel cayennepeper
1 volle theelepel gemberpoeder
1 volle theelepel korianderpoeder (gemalen koriander)
1 halve theelepel nootmuskaat
1 halve theelepel foelie (of speculaaskruiden)

VOOR ERBIJ
Mayonaise
Ketchup zonder suiker (Heinz)
Fijngehakte uitjes

KEUKENGEREI
– 6 of 9 siliconen muffinvormen
– airfryer 
Zie ook de TIPS

ZO MAAK JE HET
1. Maal de kip en het gehakt tot een hele gladde puree in de keukenmachine, samen met alle ingrediënten voor de frika’s. Gebruik je een klein hakmolentje van je staafmixer, pureer het vlees dan in gedeeltes.
2. Maak een heel klein stukje van het deeg gaar, op een schoteltje, in 30 seconden in de magnetron (of bak in de koekenpan) om te proeven of de smaak goed is. Misschien moet er nog zout bij? Genoeg zout is heel belangrijk voor de smaak! Of misschien nog wat peper?
3. Schep in elke muffinvorm 2 eetlepels beslag (circa 45 gram, in een grotere muffinvorm schep je wat meer).
4. Besprenkel de vulling met een beetje water en strijk de bovenkant van de vulling glad met de achterkant van een lepel.
5. Zet in de magnetorn en gaar 2,5 minuut op vol vermogen. De frika’s zijn dan net gaar en nog wat vochtig. 
6. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen, herhaal dit tot het beslag op is.
7. Bak de frika’s 6 tot 7 minuten in de voorverwarmde airfryer op 200 graden mooi bruin, of vries ze in (laat bevroren frika’s een uurtje ontdooien voor je ze gaat bakken). Bakken in de oven kan ook, reken dan op de dubbele baktijd, in een voorverwarmde oven op 200 graden.

TIP: Heb je geen magnetron? Gebruik voor stap 4 de oven.
Zet de gevulde muffinvorm in een ruim bakblik (zie foto voor het idee, op de foto is de vorm niet gevuld met beslag) en vul het bakblik voor 1/3 met heet water. Schuif het bakblik in de oven.
Bak de frika’s 14 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden, tot ze net gaar zijn. Vervolg met stap 5.

TIP: Liever frituren? Uiteraard kan dat ook. Gebruik gezond frituurvet, zoals ossewit of kokosvet en houd in principe dezelfde tijd en temperatuur aan als voor frikandellen. 

TIP: Vegetarisch? Vervang kip en gehakt door ongeveer 400 gram tofu en een blok van 225 gram haloumi. Laat het zout weg uit het recept. Houd verder dezelfde ingrediënten aan. De vega-frika’s hebben wel een wat andere structuur, maar volgens de vega-testers smaakt het goed, ze waren er blij mee! 

Meer recepten

Zin in Italiaans, Grieks of Mexicaans?

Zin in een keer wat anders? Lekker pittig misschien, Oosters, of Spaanse soep? We hebben 'gerechten van over de grens' uit de boeken op een rijtje gezet voor je. Zit er misschien iets bij wat je nog niet hebt geprobeerd? Laat je inspireren en eet smakelijk!! Volg je...

Koolhydraatarme/keto cheeseburgersoep

Een beetje vreemd misschien, maar wel ontzettend lekker! Met eventueel nog een lekker toetje na, uit één van de STARTGIDSEN, de ONTBIJT&LUNCHSPECIAL of de VASTENSPECIAL, de fudgecake met slagroom of de flan, heb je zo een heerlijke complete maaltijd. Je kunt...

Snelle makreelsalade in augurk

Overheerlijk en práchtig koolydraatarm hapje! Super makkelijk en snel te maken.   ± 5 GRAM KOOLHYDRATEN VOOR HET HELE RECEPT (± 16 stuks)DIT HEB JE NODIG - 2 makreelfilets- ± 8 middelmaat augurken zoetzuur van Kesbeke (met zoetstof)- 2 el mayonaise- 1 el crème fraîche...

RECEPT: Flan met caramelsaus

Verwen jezelf en je gasten! Dit heerlijke dessert heb je binnen een paar minuten in de oven.De meeste tijd zit hem in het afkoelen. Laat ze het liefst (in de vormpjes) een nacht in de koelkast ijskoud worden. Haal ze pas uit de vormpjes vlak voor je gaat eten. VOOR 6...

Koolhydraatarme/keto notenfruitreepjes of -koekjes

Handige reepjes of koekjes voor de kinderen (of voor jezelf, als toetje), geen oven nodig.Voeg eventueel wat stukjes noot toe of geef ze een chocoladejasje (zie foto onder). VOOR 20 REEPJES OF KOEKJES ± 0,7 GRAM KOOLHYDRATEN PER STUK DIT HEB JE NODIG 100 gram bruine...

Pina colada-ijs (op basis van groente)

IJs op basis van groente, verrassend lekker! Dit is met recht 'maaltijdijs', lekker als diner op warme dagen. VOOR 1 PORTIE ± 7 GRAM KOOLHYDRATEN PER PORTIE DIT HEB JE NODIG - 200 gram volle kokosmelk, ijskoud- pot witte asperges - uitlekgewicht ± 300 gram (ik neem...

Koolhydraatarme frieten van aubergine

Deze frieten maak je van aubergine. De aubergine proef je eigenlijk niet. De textuur is heerlijk zacht van binnen en crunchy aan de buitenkant. Precies zoals frieten horen te zijn. Al zijn het natuurlijk geen echte frieten, verwacht dat niet. Ik deel met jullie hoe ik...

Chocolade fudgecake (zonder meel of noten)

Heerlijk! Eet de fudgecake als voedzaam dessert of ontbijtje, lekker met slagroom en een aardbeitje! Of vries miniporties in voor je dagelijkse portie chocolade toe. VOOR 10 PORTIES ± 1,8 GRAM KOOLHYDRATEN PER PORTIE DIT HEB JE NODIG - 250 gram avocadoblokjes (doosje...

Heb je een vraag of wil je reageren? Dan kan hier.

Matty Barnhoorn
TheNewFood