Selecteer een pagina
  1. RECEPTEN
  2.  » Frika: de nieuwe koolhydraatarme frikandel!

Frika: de nieuwe koolhydraatarme frikandel!

Frikandellen uit de winkel bevatten meer koolhydraten dan we dachten. Dat blijkt uit onze laatste test. Maar geen paniek; je kunt zelf frika’s maken! Nét zo lekker als ‘echte’ frikandellen en hebben dezelfde bite, alleen de vorm is anders. Daardoor kun je ze veel gemakkelijker zelf maken. Geen gedoe met rolletjes in stukken plastic. Gewoon lekker snel klaar. Daar houd ik van!

Kruiden zijn belangrijk voor de juiste ‘frikandelsmaak’; je hebt nogal wat verschillende kruiden nodig. Ik zoek altijd naar makkelijke mixen, maar kant-en-klaar kruidenmixen voor frikandellen bevatten bindmiddelen en/of glucosestroop. Daarom zijn ze geen goed idee. Veel kruiden dus, maar met de kruiden in dit recept maak je zelf je perfecte frika’s. Haal alle kruiden gerust in huis, want deze frika’s ga je zeker vaker maken!

VOOR ± 20 STUKS ± 0,6 GRAM KOOLHYDRATEN PER STUK (zonder mayonaise, ketchup en uitjes)

DIT HEB JE NODIG VOOR ± 20 FRIKA’S
± 500 gram kipgehakt, of kipfilet, of kipblokjes
300 gram half-om-halfgehakt (de verhouding magere kip en wat vetter gehakt is belangrijk)
3 eieren
2 flinke theelepels bakpoeder
ruim zout en zwarte peper
4 volle eetlepels sojasaus (zoals Kikkoman)
1 volle flinke eetlepel uienpoeder
1 volle flinke eetlepel knoflookpoeder
1 volle theelepel bruine mosterdpoeder (of 2 volle theelepels gele mosterdpoeder of 1 eetlepel milde mosterd)
1 volle theelepel cayennepeper
1 volle theelepel gemberpoeder
1 volle theelepel korianderpoeder (gemalen koriander)
1 halve theelepel nootmuskaat
1 halve theelepel foelie (of speculaaskruiden)

VOOR ERBIJ
Mayonaise
Ketchup zonder suiker (Heinz)
Fijngehakte uitjes

KEUKENGEREI
– 6 of 9 siliconen muffinvormen
– airfryer 
Zie ook de TIPS

ZO MAAK JE HET
1. Maal de kip en het gehakt tot een hele gladde puree in de keukenmachine, samen met alle ingrediënten voor de frika’s. Gebruik je een klein hakmolentje van je staafmixer, pureer het vlees dan in gedeeltes.
2. Maak een heel klein stukje van het deeg gaar, op een schoteltje, in 30 seconden in de magnetron (of bak in de koekenpan) om te proeven of de smaak goed is. Misschien moet er nog zout bij? Genoeg zout is heel belangrijk voor de smaak! Of misschien nog wat peper?
3. Schep in elke muffinvorm 2 eetlepels beslag (circa 45 gram, in een grotere muffinvorm schep je wat meer).
4. Besprenkel de vulling met een beetje water en strijk de bovenkant van de vulling glad met de achterkant van een lepel.
5. Zet in de magnetron en gaar 2,5 minuut op vol vermogen. De frika’s zijn dan net gaar en nog wat vochtig. 
6. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen, herhaal dit tot het beslag op is.
7. Bak de frika’s 6 tot 7 minuten in de voorverwarmde airfryer op 200 graden mooi bruin, of vries ze in (laat bevroren frika’s een uurtje ontdooien voor je ze gaat bakken). Bakken in de oven kan ook, reken dan op de dubbele baktijd, in een voorverwarmde oven op 200 graden.

TIP: Heb je geen magnetron? Gebruik voor stap 4 de oven.
Zet de gevulde muffinvorm in een ruim bakblik (zie foto voor het idee, op de foto is de vorm niet gevuld met beslag) en vul het bakblik voor 1/3 met heet water. Schuif het bakblik in de oven.
Bak de frika’s 14 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden, tot ze net gaar zijn. Vervolg met stap 6.

TIP: Liever frituren? Uiteraard kan dat ook. Gebruik gezond frituurvet, zoals ossewit of kokosvet en houd in principe dezelfde tijd en temperatuur aan als voor frikandellen. 

TIP: Vegetarisch? Vervang kip en gehakt door ongeveer 400 gram tofu en een blok van 225 gram haloumi. Laat het zout weg uit het recept. Houd verder dezelfde ingrediënten aan. De vega-frika’s hebben wel een wat andere structuur, maar volgens de vega-testers smaakt het goed, ze waren er blij mee! 

Meer recepten

Romige koolhydraatarme/keto ijskoffie

Wat een droomrecept; romige ijskoffie zónder koolhydraten! Eet hem zo of met slagroom. Je kunt deze romige koffie zelfs drinken als je aan het deelvasten bent, dan wel zónder de slagroom. Zelf heb ik normaal nooit zoetstof in de koffie, maar in deze ijskoffie is het...

Spareribs voor barbecue of oven

Heb je ook zin in spareribs? De kant-en-klaar spareribs uit de winkel bevatten vaak veel suiker en koolhydraten. Dat is dus geen goed idee. Gelukkig kun je de marinade heel goed zelf maken. Dat is bovendien ook een stuk lekkerder! Volg je de weekmenu's? Dan kun je...

Koolhydraatarm/keto ‘stokbrood’

Eindelijk een 'stokbrood' met maar heel weinig koolhydraten. Het brood is heerlijk zacht van binnen en knapperig van buiten! Alleen de vorm is anders. Je maakt dit 'stokbrood' in puntvormen of muffinvormen, en van die broodjes snijd je na het afkoelen mooie sneetjes....

Koolhydraatarme/keto verwenontbijtjes & taart

Heb je iets te vieren? Deze feestelijke taart en heerlijke ontbijtjes maken er een heerlijke en gezonde feestdag van. Dit is ook geschikt als je net bent begonnen met de startgids. Er zitten niet te veel koolhydraten in en geen amandelmeel. Ook handig om mee te nemen...

Koolhydraatarme/keto rabarbermousse

Er is weer volop rabarber van de volle grond. Rabarber past heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, dus: geniet ervan! Volg je de weekmenu's? Dan kun je je ontbijt of lunch gerust een keer ruilen voor een portie van deze rabarbermousse. Heb je de...

Aardappelsalade zonder aardappel

Een regelrechte hit voor bij de barbecue of bijvoorbeeld als lunch. Het is een flinke hoeveelheid, maar de salade is nog zeker drie dagen heerlijk. Of halveer het recept! Volg je het weekmenu dan kan de salade als diner, eventueel met nog een stukjes vlees/kip/vis....

Feestelijke gebakjes: cheesecakejes

Deze leuke frisse cheesecakejes zien er feestelijk uit en zijn heel erg makkelijk te maken. Geniet ervan!  ±11 STUKS ± 2 GRAM KH PER STUK (RECEPT ONTBIJT&LUNCHSPECIAL PAG. 35) DIT HEB JE NODIG VOOR 11 KLEINE CHEESECAKEJES  8 grote eieren100 gram naturel...

Vrolijk hartig laagjestaartje

Deze hartige taartjes met ei zien er gezellig uit en je kunt er alle kanten meer op. Leuk als ontbijt, lunch of brunch. Maar bij het avondeten kan natuurlijk ook. Je eet ze koud (foto links) of warm kan (foto's rechts), allebei heerlijk. Maak meerdere...

Heb je een vraag of wil je reageren? Dan kan hier.

Matty Barnhoorn
TheNewFood