Selecteer een pagina
  1. RECEPTEN
  2.  » Frika: de nieuwe koolhydraatarme frikandel!

Frika: de nieuwe koolhydraatarme frikandel!

Frikandellen uit de winkel bevatten meer koolhydraten dan we dachten. Dat blijkt uit onze laatste test. Maar geen paniek; je kunt zelf frika’s maken! Nét zo lekker als ‘echte’ frikandellen en hebben dezelfde bite, alleen de vorm is anders. Daardoor kun je ze veel gemakkelijker zelf maken. Geen gedoe met rolletjes in stukken plastic. Gewoon lekker snel klaar. Daar houd ik van!

Kruiden zijn belangrijk voor de juiste ‘frikandelsmaak’; je hebt nogal wat verschillende kruiden nodig. Ik zoek altijd naar makkelijke mixen, maar kant-en-klaar kruidenmixen voor frikandellen bevatten bindmiddelen en/of glucosestroop. Daarom zijn ze geen goed idee. Veel kruiden dus, maar met de kruiden in dit recept maak je zelf je perfecte frika’s. Haal alle kruiden gerust in huis, want deze frika’s ga je zeker vaker maken!

VOOR ± 20 STUKS ± 0,6 GRAM KOOLHYDRATEN PER STUK (zonder mayonaise, ketchup en uitjes)

DIT HEB JE NODIG VOOR ± 20 FRIKA’S
± 500 gram kipgehakt, of kipfilet, of kipblokjes
300 gram half-om-halfgehakt (de verhouding magere kip en wat vetter gehakt is belangrijk)
3 eieren
2 flinke theelepels bakpoeder
ruim zout en zwarte peper
4 volle eetlepels sojasaus (zoals Kikkoman)
1 volle flinke eetlepel uienpoeder
1 volle flinke eetlepel knoflookpoeder
1 volle theelepel bruine mosterdpoeder (of 2 volle theelepels gele mosterdpoeder of 1 eetlepel milde mosterd)
1 volle theelepel cayennepeper
1 volle theelepel gemberpoeder
1 volle theelepel korianderpoeder (gemalen koriander)
1 halve theelepel nootmuskaat
1 halve theelepel foelie (of speculaaskruiden)

VOOR ERBIJ
Mayonaise
Ketchup zonder suiker (Heinz)
Fijngehakte uitjes

KEUKENGEREI
– 6 of 9 siliconen muffinvormen
– airfryer 
Zie ook de TIPS

ZO MAAK JE HET
1. Maal de kip en het gehakt tot een hele gladde puree in de keukenmachine, samen met alle ingrediënten voor de frika’s. Gebruik je een klein hakmolentje van je staafmixer, pureer het vlees dan in gedeeltes.
2. Maak een heel klein stukje van het deeg gaar, op een schoteltje, in 30 seconden in de magnetron (of bak in de koekenpan) om te proeven of de smaak goed is. Misschien moet er nog zout bij? Genoeg zout is heel belangrijk voor de smaak! Of misschien nog wat peper?
3. Schep in elke muffinvorm 2 eetlepels beslag (circa 45 gram, in een grotere muffinvorm schep je wat meer).
4. Besprenkel de vulling met een beetje water en strijk de bovenkant van de vulling glad met de achterkant van een lepel.
5. Zet in de magnetron en gaar 2,5 minuut op vol vermogen. De frika’s zijn dan net gaar en nog wat vochtig. 
6. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen, herhaal dit tot het beslag op is.
7. Bak de frika’s 6 tot 7 minuten in de voorverwarmde airfryer op 200 graden mooi bruin, of vries ze in (laat bevroren frika’s een uurtje ontdooien voor je ze gaat bakken). Bakken in de oven kan ook, reken dan op de dubbele baktijd, in een voorverwarmde oven op 200 graden.

TIP: Heb je geen magnetron? Gebruik voor stap 4 de oven.
Zet de gevulde muffinvorm in een ruim bakblik (zie foto voor het idee, op de foto is de vorm niet gevuld met beslag) en vul het bakblik voor 1/3 met heet water. Schuif het bakblik in de oven.
Bak de frika’s 14 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden, tot ze net gaar zijn. Vervolg met stap 6.

TIP: Liever frituren? Uiteraard kan dat ook. Gebruik gezond frituurvet, zoals ossewit of kokosvet en houd in principe dezelfde tijd en temperatuur aan als voor frikandellen. 

TIP: Vegetarisch? Vervang kip en gehakt door ongeveer 400 gram tofu en een blok van 225 gram haloumi. Laat het zout weg uit het recept. Houd verder dezelfde ingrediënten aan. De vega-frika’s hebben wel een wat andere structuur, maar volgens de vega-testers smaakt het goed, ze waren er blij mee! 

Meer recepten

Kip in spinazieroomsaus

Dit gerecht is niet alleen overheerlijk, fluweelzacht en romig, het is ook snel klaar. Vervang eventueel de kip door champignons, grote garnalen, varkenshaas of bijvoorbeeld tofu. Eet de kip in spinazieroomsaus zonder iets erbij of met bloemkoolrijst. Op de foto zie...

Gevulde december reepjes

Deze chocoladereepjes met kruidige 'december vulling' en een 'crunch' door de cacaonibs. Ze zijn een heerlijk alternatief voor pepernoten en ander 'decemberlekkers'. En ze passen ook beter in je menu dan baksels van amandelmeel. Bewaar ze 'veilig' in de diepvries en...

Burgersaladebowl met burgersaus

Lekker makkelijk en de geheime burgersaus maakt deze saladebowl onweerstaanbaar! Kies jouw favoriete burger van bijvoorbeeld rundvlees, varken, lamsvlees, kip of zalm). Ook lekker met afgekoelde burgers, je kunt voor je lunch deze salade met de dressing er al door...

Goedgevulde goulash maaltijdsoep

Deze verrassend heerlijke maaltijdsoep, is een geliefde soep bij velen. Het hele gezin geniet hiervan mee, ook wanneer ze normaal niet koolhydraatarm eten. De soep staat in 40 minuten op tafel. Volg je de weekmenu's uit de startgidsen? Eet hem gerust een keer in...

Stamppot snijbonen met gehaktsaus

Ben jij ook zo dol op de andijviestamppot uit de startgids? Probeer dan ook deze heerlijke stamppot. Je kunt hem gerust een keer in je weekmenu inpassen, in plaats van het diner van die dag. Overgebleven stamppot is (per portie) in te vriezen, zo heb je altijd een...

Romige koolhydraatarme/keto ijskoffie

Wat een droomrecept; romige ijskoffie zónder koolhydraten! Eet hem zo of met slagroom. Je kunt deze romige koffie zelfs drinken als je aan het deelvasten bent, dan wel zónder de slagroom. Zelf heb ik normaal nooit zoetstof in de koffie, maar in deze ijskoffie is het...

Spareribs voor barbecue of oven

Heb je ook zin in spareribs? De kant-en-klaar spareribs uit de winkel bevatten vaak veel suiker en koolhydraten. Dat is dus geen goed idee. Gelukkig kun je de marinade heel goed zelf maken. Dat is bovendien ook een stuk lekkerder! Volg je de weekmenu's? Dan kun je...

Koolhydraatarm/keto ‘stokbrood’

Eindelijk een 'stokbrood' met maar heel weinig koolhydraten. Het brood is heerlijk zacht van binnen en knapperig van buiten! Alleen de vorm is anders. Je maakt dit 'stokbrood' in puntvormen of muffinvormen, en van die broodjes snijd je na het afkoelen mooie sneetjes....

Heb je een vraag of wil je reageren? Dan kan hier.

Matty Barnhoorn
TheNewFood