Selecteer een pagina

Deze frieten maak je van aubergine, dat proef je eigenlijk niet. De textuur is zacht van binnen en crunchy aan de buitenkant. Precies zoals frieten horen te zijn Al zijn het natuurlijk geen echte frieten, verwacht dat niet. Ik deel met jullie hoe ik ze altijd maak en daarna laat ik zien welke opties er zijn. Op de foto zie je één portie. 

VOOR 1 PORTIES ± 8 GRAM KOOLHYDRATEN PER PORTIE

 

ZO MAAK JE HET

– Verwarm de airfryer op 180 graden (andere bak opties hier onder).

– Snijd 1 kleine aubergine overlangs in frietdikke lange plakken. Snijd de plakken door de helft en snijd er dan mooie frieten van.

– Maal 50 gram zonnebloempitten tot heel fijn meel in een hakbakje en doe dit in een diep diep bord. Meng er 50 gram gemalen Grana Padano (zakje), 1 theelepel paprikapoeder en een snuf zwarte peper door.

– Klop in een ander diep bord 2 eieren los.

– Leg de helft van de auberginefrieten in het eimengsel, bedek ze met ei, laat ze iets uitlekken en wentel ze dan met steeds een paar tegelijk door het kaas/pittenmeel mengsel. Bedek zo alle auberginefrieten gelijkmatig met het kaas/pittenmeel mengsel.

– Verdeel de helft van de frieten over de bodem van het airfryermandje en laat 11 minuten bakken. Je kunt ze halverwege even omschudden of omdraaien.

– Bestrooi de frieten met zout en eet ze direct.

OPTIES:

– Je kunt ook alle frieten in 1 keer bakken maar dan heb je kans dat ze iets aan elkaar geplakt zitten (ik doe het vaak wel want sneller  ).

– Ik schil de aubergine niet maar dit kan wel als je dat mooier vindt. Voor de smaak maakt het niet veel uit.

– In plaats van gemalen zonnebloempitten kun je ook pompoenpittenmeel gebruiken wat je kant en klaar kan kopen bij de biowinkel. Is wel iets sterker van smaak en de frieten worden donkerder van kleur. Ik vind het zelf een waardige vervanger .

– Je kunt ze ook in de oven bakken op 180 graden, verdeelt over een bakplaat met bakpapier, de baktijd is rond 20 minuten, draai ze halverwege om en houd ze goed in de gaten. Bijna net zo lekker als uit de airfryer.

– Je kunt ze ook in een wok bakken met een flinke laag olijfolie of kokosolie. Draai ze op tijd om, het gaat snel. De frieten zijn dan iets minder crunchy dan uit de airfryer of oven.

– Gebruik liever geen amandelmeel ipv het aangeraden pittenmeel, de zoete smaakt is niet fijn in de frieten.

– Bestrooi de gebakken frieten eventueel nog met een mengsel van paprikapoeder, uienpoeder en zwarte peper, een soort ‘patatkruiden’.

Geniet ervan! <3