Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. RECEPTEN
  4.  » Koolhydraatarme frieten van aubergine

Koolhydraatarme frieten van aubergine

Deze frieten maak je van aubergine. De aubergine proef je eigenlijk niet. De textuur is heerlijk zacht van binnen en crunchy aan de buitenkant. Precies zoals frieten horen te zijn. Al zijn het natuurlijk geen echte frieten, verwacht dat niet. Ik deel met jullie hoe ik ze altijd maak en daarna laat ik zien welke opties er zijn. Op de foto zie je één portie.

Kun je ook kiezen voor een andere groente in dit recept? Ik zou dat niet doen. Aubergine geeft het allerbeste resultaat. Het houdt de korst goed vast en de friet wordt zacht van binnen. Je proeft eigenlijk geen aubergine. Met een andere groente zal dat niet zo mooi lukken.

Dit is een bonusrecept uit de vega-special, onder het recept zie je alle recepten die in dat boek staan.

VOOR 1 PORTIE 7-9 GRAM KOOLHYDRATEN PER PORTIE

DIT HEB JE NODIG VOOR 1 PORTIE

1 kleine aubergine (met of zonder schil naar keuze)
50 gram zonnebloempitten, tot meel gemalen (stap 3)
(of kant-en-klaar pompoenpittenmeel uit de biowinkel)
50 gram Grana Padano kaas, geraspt (zakje)
2 eieren
1 tl paprikapoeder
1 snuf zwarte peper
zout naar smaak
OPTIE PATATKRUIDEN: snuf paprikapoeder, snuf uienpoeder en snuf zwarte peper

ZO MAAK JE HET

  1. Verwarm de airfryer op 180 graden (andere bakopties hieronder).
  2. Snijd de aubergine overlangs in frietdikke lange plakken. Snijd de plakken door de helft en snijd er dan mooie frieten van.
  3. Maal de zonnebloempitten tot heel fijn meel in een hakbakje en doe dit in een diep bord. Meng er de Grana Padano, paprikapoeder en een snuf zwarte peper door.
  4. Klop in een ander diep bord de 2 eieren los en leg de helft van de auberginefrieten in het eimengsel, bedek ze met ei, laat ze iets uitlekken en wentel ze dan met steeds een paar tegelijk door het kaas/pittenmeelmengsel. Bedek zo alle auberginefrieten gelijkmatig met het kaas/pittenmeelmengsel.
  5. Verdeel de helft van de frieten over de bodem van het airfryermandje (of bak alles in één keer) en laat ± 11 minuten bakken. Je kunt ze halverwege even omschudden of omdraaien. Bestrooi de frieten met zout (of de ‘patatkruiden’) en eet ze direct. Heerlijk met mayonaise.

OVEN: Je kunt ze ook in de oven bakken op 180 graden, verdeeld over een bakplaat met bakpapier. De baktijd is rond 20 minuten, draai ze halverwege om en houd ze goed in de gaten. Bijna net zo lekker als uit de airfryer.

PAN: Je kunt ze ook in een wok bakken met een flinke laag olijfolie of kokosolie. Draai ze op tijd om, het gaat snel. De frieten zijn dan iets minder crunchy dan uit de airfryer of oven.

IN PLAATS VAN GEMALEN ZONNEBLOEMPITTEN: In plaats van gemalen zonnebloempitten kun je ook pompoenpittenmeel gebruiken wat je kant en klaar kan kopen bij de biowinkel. Is wel iets sterker van smaak en de frieten worden donkerder van kleur. Ik vind het zelf een waardige vervanger. Gebruik liever geen amandelmeel, de zoete smaak is niet fijn bij deze frieten. 

DIT IS EEN BONUSRECEPT UIT DE VEGASPECIAL!  HIER ONDER ZIE JE ALLE RECEPTEN UIT DIT BOEK.

In de vegaspecial vind je een verzameling vegetarische gerechten uit de andere specials.

Delen