Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. ZORGPROFESSIONALS
  6.  » Huisarts: voeding onderdeel behandeling

Huisarts: voeding onderdeel behandeling

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Vandaag maken we kennis met huisarts Martijn van der Waart. Hij besloot vier jaar geleden niet langer alleen maar medicijnen voor te schrijven en zijn patiënten zieker en zieker te zien worden. Hij verdiepte zich in andere voeding als onderdeel van de behandeling en adviseert nu veel van zijn patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak.

Martijn van der Waart: Hoe fijn is het om niet alleen maar te repareren wat kapot is, maar juist samen met de patient te voorkomen dat iets (verder) stuk gaat! Ik vind het belangrijk dat de patiënt weer zelf aan het roer staat van zijn eigen leven. Actief in plaats van passief. Eigen regie!  

Mensen met diabetes 2 zag ik steeds zieker worden 

“Patiënten die diabetes 2 bleken te hebben stuurde ik in eerste instantie meestal naar de diëtiste en dan plande drie maanden later een vervolgafspraak. Vaak moest ik dan toch medicatie voor gaan schrijven. En mijn patiënten hadden steeds meer en meer medicatie nodig. Van metformine tot aan insuline, en daarbij vaak nog bijvoorbeeld statines en medicatie voor een hoge bloeddruk.

Ik werd zelfs door de apotheek gebeld als iemand wel metformine kreeg, maar geen statine. Ook wanneer dat helemaal niet nodig is, is dat standaardprotocol. Iets wat al zijn doelen voorbij schiet, wat mij betreft. Ondanks al die medicatie zag ik veel complicaties. Hiervoor kregen patiënten ook met de oogarts en bijvoorbeeld de podoloog te maken. Mensen werden steeds zieker.”

Ik wilde mijn patiënten helpen om weer beter te worden

“Tijdens mijn carrière als huisarts heb ik veel mensen met beginnende diabetes type 2 een ‘slechtnieuwsgesprek’ moeten geven. Ik moest hen gaan vertellen dat zij chronisch ziek waren, en dat er een heel traject opgestart moest worden. Ik wist eigenlijk al vrijwel zeker dat deze mensen niet meer beter zouden worden en dat vertelde ik ook. Er was weinig hoop.

Ik zag mijn patiënten zieker en zieker worden, ondanks de protocollen die ik nauwgezet opvolgde. Dat was het moment dat ik besloot dat dit anders moest. Ik wilde niet meer achteraf puin ruimen, maar vooraf inzetten op voorkomen van deze problemen. Niet meer oplappen, maar weer écht gezonder maken. Mijn patiënten een perspectief kunnen bieden.”

Tijdens mijn zoektocht kwam ik TheNewFood tegen

“Ik besloot dat ik me moest gaan verdiepen in voeding. In eerste instantie ben ik op zoek gegaan naar bijscholingen of studies voor huisartsen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat deze bijscholingen vrijwel niet bestonden. Ik moest het vooral zelf gaan onderzoeken.

Tijdens mijn zoektocht vond ik veel informatie over ‘low carb, high fat’ en de principes die hier achter zaten. Ik was direct enthousiast: dit zou mijn patiënten wel eens écht kunnen helpen! Het was voor mij wel noodzakelijk dat ik mijn patiënten écht iets kon bieden: begrijpelijk advies en geen ingewikkelde recepten. Zelf ervoer ik tijdens mijn zoektocht dat je enorm kunt verdwalen in alle informatie en adviezen die online te vinden zijn. Dat wilde ik mijn patiënten niet aandoen. En zo kwam ik TheNewFood tegen; een methode die perfect aansloot bij mijn wensen.”

Ook patiënten met hart- en vaatziekten hebben veel baat bij deze aanpak

“Inmiddels adviseer ik regelmatig patiënten te starten met de koolhydraatarme/keto aanpak. Niet alleen mensen met diabetes type 2, maar ook mensen met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, of mensen met overgewicht.

Samen met een diëtiste en fysiotherapeut heb ik een traject opgezet waarbij we mensen met bijvoorbeeld diabetes type 2, maar ook hart- en vaatziekten of overgewicht, intensief begeleiden en adviseren anders te gaan eten. De resultaten van de eerste pilot (6 maanden) waren verbluffend. Medicatie voor diabetes 2 kon afgebouwd of gestopt worden. En ook het afvallen ging heel erg goed!”

Ik leerde ook anders kijken naar cholesterolwaardes

“Na de pilot van 6 maanden zagen we een lichte stijging in het LDL-cholesterol. Ik heb me hierop goed ingelezen en laten informeren. Ik weet dat ik en mijn patiënten ons daar niet direct zorgen over hoeven te maken. Ik geef bij mijn patiënten, waarbij een lichte stijging in het LDL-cholesterol te zien is, soms tot boven de waarden in de richtlijn, aan dat starten met een statine niet nodig is.

Ik wil eerst graag aankijken hoe het gaat als iemand langere tijd koolhydraatarm/keto eet. De stijging die we zien normaliseert vaak binnen een jaar. Die periode wil ik daarom ook vaak graag afwachten, zodat ik niet onnodig medicatie voorschrijf.”

Ik zie mijn patiënten weer gezonder worden en dat maakt me erg blij

“Hoe mooi is het dat wij nu iets kunnen inzetten waardoor mensen écht gezonder worden. Met minder pillen. En dat door gezondere voeding. Ik vind het de verantwoordelijkheid van huisartsen om ook dit soort interventies in te zetten. Wij zijn er immers om patiënten te helpen weer gezond te worden. Patiënten hebben vertrouwen in ons, de dokter. Ons advies hierin is daarom heel belangrijk.

Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik veel meer plezier heb in mijn werk. Ik kan nu echt iets betekenen voor mijn patiënten.”

 

Wil jij ook starten?

Je kunt op een gezonde en effectieve manier beginnen met de aanpak van dokter van der Waart, door de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen. Al binnen enkele weken zul je merken dat je je heel veel beter en energieker gaat voelen, je al veel gewicht kwijt bent en allerlei kwalen verminderen. Ook je bloeddruk normaliseert snel.

HEB JE DIABETES 2? Je bloedsuikers zakken vrijwel direct, maak eerst een medicatie-afbouwplan met je behandelaar.

Verder lezen

Cholesterol en de koolhydraatarme/keto aanpak

Cholesterol wordt vaak gebruikt als parameter om te bepalen hoe groot het risico is op het ontstaan van hart- en vaatziekten. De kans is groot dat u dit binnen uw praktijk ook doet. Maar hoe betrouwbaar zijn conclusies die we trekken uit LDL- of totaal cholesterol,...

De enige échte behandeling bij diabetes

Diabetes type 2 genezen is mogelijk! Maar daarvoor is het wel nodig om anders naar diabetes type 2 te gaan kijken. Binnen de huidige medische benadering wordt diabetes type 2 gezien als chronische en progressieve ziekte: mensen met diabetes type 2 gaan nooit beter...

Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2

In de medische gezondheidszorg is er nog weinig aandacht voor vroegsignalering van insulineresistentie, dit terwijl mogelijk een groot deel van uw patiënten hiermee te maken heeft (naar schatting heeft zo'n 90% van de mensen in de Westerse wereld insulineresistentie)....

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen