Selecteer een pagina
  1. SUCCESVERHALEN
  2.  » Sportarts adviseert hartpatiënten keto

Sportarts adviseert hartpatiënten keto

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we (aan de hand van verschillende gepubliceerde interviews) kennis met dokter Hans van Kuijk, sportarts in het medisch sportgezondheidscentrum van het St. Anna Ziekenhuis, te Eindhoven. 

Sportarts Hans van Kuijk had nooit veel problemen met zijn gewicht en gezondheid. Maar rond zijn veertigste kwam daar verandering in; hij werd dikker. Ook merkte hij dat de reguliere richtlijnen op zijn werk binnen de hartrevalidatie niet werkten voor zijn patiënten. Ze werden zieker en zieker, in plaats van beter. Hij verdiepte zich in andere voeding, als onderdeel van de behandeling.

Voor mijn patiënten was het vaak wachten op een nieuwe hartaanval

“Als sportarts in het ziekenhuis ben ik betrokken bij hartrevalidatie. Hier begeleid ik patiënten die bijvoorbeeld een hartaanval hebben gehad. Binnen deze begeleiding is er ook aandacht voor de voeding. Vroeger adviseerde ik mijn patiënten vooral trouw te eten volgens de schijf van vijf, de richtlijn voor gezonde voeding. Maar, ondanks dat patiënten dat advies zo goed mogelijk opvolgden, zag ik hen er niet beter op worden.

Patiënten hadden vaak steeds meer medicatie nodig. En het was in feite wachten op een volgend hartinfarct, een dotterbehandeling of een omleiding. Ook bij mensen met diabetes type 2 (die vaak ook hart- en vaatproblemen hebben) zag ik dat steeds meer medicatie nodig was om bloedsuikers onder controle te houden.”

Sportarts van Kuijk ontdekte dat er geen onderbouwing is voor het vetarme advies

“Als de richtlijnen zouden kloppen, moeten patiënten hiervan toch beter worden? Ik volgde strikt de richtlijnen op, maar merkte dat patiënten alleen maar zieker werden. Ik kreeg steeds vaker het gevoel dat we iets aan het doen waren dat niet klopte. Daarom ging ik op onderzoek. Ik kwam daarbij tot een schokkende conclusie: er is geen onderbouwing te vinden voor de richtlijnen.

Er zijn dus geen onderzoeken die bewijzen dat het volgen van de schijf van vijf bijdraagt aan een betere gezondheid. Ik wilde weten of er een andere aanpak bestond die wel bewezen is als het gaat om het verbeteren van de gezondheid. En zo kwam ik de koolhydraatarme/keto aanpak op het spoor.”

Mijn eerste kennismaking met een koolhydraatarme/keto aanpak veranderde direct alles

“Ik ben me hier toen in gaan verdiepen. In 2016 bezocht ik een internationaal koolhydraatarm/keto congres in Kaapstad, waar veel artsen en onderzoekers spraken over de koolhydraatarme/keto aanpak. Ook TheNewFood was hierbij aanwezig. Toen ik terug kwam, vond er een paradigma-shift plaats: voeding was veel belangrijker voor een gezond lijf dan ik altijd had gedacht! Ik besloot het zelf te testen.

Na mijn veertigste begon ik aan te komen; ik woog uiteindelijk 101 kilo en had een buikje. Ook had ik een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Toen ik terug kwam van het congres besloot ik dus te kijken hoe deze aanpak voor mijzelf uit zou pakken. Het resultaat mocht er zeker zijn! Ik viel 16 kilo af en woog binnen zes maanden weer evenveel als in mijn studententijd.”

Gezondere vaten, ondanks erfelijk verhoogd cholesterol

“Voor ik begon, had ik ongezonde cholesterolwaarden; mijn ratio’s waren niet goed. Dat is voor een groot gedeelte erfelijk bij mij. Ik was heel benieuwd hoe deze aanpak daar invloed op zou hebben, ook omdat veel mensen denken dat meer vet leidt tot een hoger cholesterol en daardoor een groter risico op hart- en vaatziekten, maar het tegendeel al verschillende keren is bewezen.

Inmiddels kan ik zeggen dat ik alleen maar gezonder ben geworden! Mijn ratio’s, triglyceriden en HDL zijn perfect. De LDL-waardes zijn wel wat gestegen, maar ik maak me geen zorgen. Want aanvullende waardes (Lp(a), ApoA en ApoB) vallen binnen de referentiewaardes. En ik blijk nu een calciumscore van 0 te hebben. Dat wil zeggen dat er geen enkele kalkafzetting in de vaten aanwezig is. Mijn risico op hart- en vaatziekten is nihil.

Advies van Sportarts van Kuijk

Zo zie je dus: LDL alleen, zegt niets. We laten altijd aanvullende waardes bepalen (Lp(a), ApoA en ApoB) als daar aanleiding toe is. Je arts zal zien dat die waardes vrijwel altijd prachtig zijn wanneer mensen een koolhydraatarme/keto aanpak volgen. Dat geeft aan dat de LDL-stijging onschuldig is. Medicatie is dan niet nodig. We adviseren uiteraard wel om op deze manier te blijven eten.

Eindelijk heb ik iets gevonden wat mijn patiënten echt kan helpen!

“Inmiddels zet ik deze aanpak ook in bij mijn patiënten op de hartrevalidatie. Dat levert mooie resultaten op! Mijn patiënten werden gezonder, hoefden niet steeds meer medicatie en de risico’s op langere termijn werden minder en minder. Eindelijk had ik iets gevonden waarmee ik mijn patiënten écht kon helpen.

En leuk om te vertellen: ik werd op een gegeven moment zelfs gebeld door de diabetespoli. Ze wilden patiënten naar me toe verwijzen, want ik deed iets met voeding wat erg goed werkte. Uiteindelijk is er in dit ziekenhuis ook een project opgestart voor mensen met diabetes type 2, om diabetes om te keren met behulp van onder andere voeding.

Deze manier van eten is erg geschikt voor mensen met hart- en vaatziekten en diabetes. Ze worden vanaf dag één minder ziek en lopen in de toekomst minder risico op complicaties zoals een hartaanval of beroerte. Eindelijk hebben we iets gevonden wat hen écht kan helpen.”

Anja; “Mijn broer viel al 32 kilo af en kreeg zijn leven terug!”

“Na een herseninfarct kwam mijn broer kwam bij dokter van Kuijk terecht om te revalideren. Hij was toen erg ziek en woog ruim 150 kilo. Dokter van Kuijk heeft veel uitgelegd over het lichaam en hoe voeding (met name koolhydraten) daar invloed op heeft. Hij adviseerde hem om gezond koolhydraatarm te gaan eten.

Mijn broer is hiermee aan de slag gegaan, maar vond het lastig te bedenken wat hij dan wel kon eten. Dokter van Kuijk adviseerde hem om de weekmenu’s uit de startgids van TheNewFood te gaan gebruiken. Dit heeft hem heel goed geholpen om op een gezonde effectieve manier te starten. Inmiddels is hij al 32 kilo afgevallen en zijn gezondheid gaat met sprongen vooruit. We zijn dokter van Kuijk erg dankbaar voor zijn inzichten en hulp, hij heeft zijn leven teruggekregen!”

Hans besloot het hele dorp te laten profiteren van deze aanpak

Hans werd zo enthousiast dat hij in zijn woonplaats Leende samen met huisarts Norbert van den Hurk een inspirerend en succesvol project opzette: ‘Gezond Dorp’. Alle inwoners van Leende werden uitgenodigd om mee te doen aan dit project, waarbij puur en gezond eten, met minder koolhydraten en meer gezond vet, voorop staat. 

Over dit project schreven wij al eerder op deze pagina. Hier is ook een video te zien over ‘Leende Gezond Dorp’.

Wil jij ook starten met deze aanpak?

Je kunt op een gezonde en effectieve manier starten met de koolhydraatarme/keto aanpak, door de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen. Al binnen enkele weken zul je merken dat je je heel veel beter en energieker gaat voelen, je al veel gewicht kwijt bent en allerlei kwalen verminderen. Ook je bloeddruk normaliseert snel.

HEB JE DIABETES 2? Je bloedsuikers zakken vrijwel direct, maak eerst een medicatie-afbouwplan met je behandelaar.

Verder lezen

Cholesterol en de koolhydraatarme/keto aanpak

Cholesterol wordt vaak gebruikt als parameter om te bepalen hoe groot het risico is op het ontstaan van hart- en vaatziekten. De kans is groot dat u dit binnen uw praktijk ook doet. Maar hoe betrouwbaar zijn conclusies die we trekken uit LDL- of totaal cholesterol,...

De enige échte behandeling bij diabetes

Diabetes type 2 genezen is mogelijk! Maar daarvoor is het wel nodig om anders naar diabetes type 2 te gaan kijken. Binnen de huidige medische benadering wordt diabetes type 2 gezien als chronische en progressieve ziekte: mensen met diabetes type 2 gaan nooit beter...

Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2

In de medische gezondheidszorg is er nog weinig aandacht voor vroegsignalering van insulineresistentie, dit terwijl mogelijk een groot deel van uw patiënten hiermee te maken heeft (naar schatting heeft zo'n 90% van de mensen in de Westerse wereld insulineresistentie)....

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL
https://www.dietdoctor.com/dr-ted-naiman-treating-patients-low-carb-20-years
https://www.burnfatnotsugar.com/About.html