Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » Sportarts adviseert hartpatiënten keto

Sportarts adviseert hartpatiënten keto

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met dokter Hans van Kuijk, arts in het medisch sportgezondheidscentrum van het St. Anna Ziekenhuis, te Eindhoven. 

Sportarts Hans van Kuijk merkte hij dat de reguliere voedingsrichtlijnen (schijf van vijf) niets deden voor zijn patiënten bij de hartrevalidatie. Ze werden zieker en zieker, in plaats van beter. Hij verdiepte zich in andere voeding, als onderdeel van de behandeling en ontdekte wat wel werkt.

Voor mijn patiënten was het vaak wachten op een nieuwe hartaanval

“Als sportarts in het ziekenhuis ben ik betrokken bij hartrevalidatie. Hier begeleid ik patiënten die bijvoorbeeld een hartaanval hebben gehad. Binnen deze begeleiding is er ook aandacht voor de voeding. Vroeger adviseerde ik mijn patiënten vooral trouw te eten volgens de schijf van vijf, de richtlijn voor gezonde voeding. Maar, ondanks dat patiënten dat advies zo goed mogelijk opvolgden, zag ik hen er niet beter op worden.

Patiënten hadden vaak steeds meer medicatie nodig. En het was in feite wachten op een volgend hartinfarct, een dotterbehandeling of een omleiding. Ook bij mensen met diabetes type 2 (die vaak ook hart- en vaatproblemen hebben) zag ik dat steeds meer medicatie nodig was om bloedsuikers onder controle te houden.”

Dat vetarm je gezonder maakt is nooit bewezen

“Als de vetarme richtlijnen zouden kloppen, zouden patiënten hiervan toch beter moeten worden? Maar ik merkte dat patiënten alleen maar zieker werden. Ik kreeg steeds vaker het gevoel dat we iets aan het doen waren dat niet klopte. Daarom ging ik op onderzoek. Ik kwam daarbij tot een schokkende conclusie: er is geen onderbouwing te vinden voor de richtlijnen.

Er zijn dus geen onderzoeken die bewijzen dat het volgen van de schijf van vijf bijdraagt aan een betere gezondheid. Ik wilde weten of er een andere aanpak bestond die wel bewezen de gezondheid kan verbeteren. En zo kwam ik de koolhydraatarme/keto aanpak op het spoor.”

Koolhydraatarme/keto bleek het antwoord

“Ik ben me hier toen in gaan verdiepen. In 2016 bezocht ik een internationaal koolhydraatarm/keto congres in Kaapstad, waar veel artsen en onderzoekers spraken over de koolhydraatarme/keto aanpak. Ook TheNewFood was hierbij aanwezig. Toen ik terug kwam, vond er een paradigma-shift plaats: voeding was veel belangrijker voor een gezond lijf dan ik altijd had gedacht! Ik besloot het zelf te testen.

Na mijn veertigste begon ik aan te komen; ik woog uiteindelijk 101 kilo en had een buikje. Ook had ik een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Toen ik terug kwam van het congres besloot ik dus te kijken hoe deze aanpak voor mijzelf uit zou pakken. Het resultaat mocht er zeker zijn! Ik viel 16 kilo af en woog binnen zes maanden weer evenveel als in mijn studententijd.”

Gezondere vaten, ondanks erfelijk verhoogd cholesterol

“Voor ik begon, had ik ongezonde cholesterolwaarden; mijn ratio’s waren niet goed. Dat is voor een groot gedeelte erfelijk bij mij. Ik was heel benieuwd hoe deze aanpak daar invloed op zou hebben, ook omdat veel mensen denken dat meer vet leidt tot een hoger cholesterol en daardoor een groter risico op hart- en vaatziekten, maar het tegendeel al verschillende keren is bewezen.

Inmiddels kan ik zeggen dat ik alleen maar gezonder ben geworden! Mijn ratio’s, triglyceriden en HDL zijn perfect. De LDL-waardes zijn wel wat gestegen, maar ik maak me geen zorgen. Want aanvullende waardes (Lp(a), ApoA en ApoB) vallen binnen de referentiewaardes. En ik blijk nu een calciumscore van 0 te hebben. Dat wil zeggen dat er geen enkele kalkafzetting in de vaten aanwezig is. Mijn risico op hart- en vaatziekten is nihil.”

LDL zegt niets over hoe gezond hart en vaten zijn

“Zo zie je dus: LDL alleen, zegt niets. We laten altijd aanvullende waardes bepalen (Lp(a), ApoA en ApoB) als daar aanleiding toe is. Je arts zal zien dat die waardes vrijwel altijd prachtig zijn wanneer mensen een koolhydraatarme/keto aanpak volgen. Dat geeft aan dat de LDL-stijging onschuldig is. Medicatie is dan niet nodig. We adviseren uiteraard wel om op deze manier te blijven eten.”

Eindelijk heb ik iets gevonden wat mijn patiënten echt kan helpen!

“Inmiddels zet ik deze aanpak ook in bij mijn patiënten op de hartrevalidatie. Dat levert mooie resultaten op! Mijn patiënten werden gezonder, hoefden niet steeds meer medicatie en de risico’s op langere termijn werden minder en minder. Eindelijk had ik iets gevonden waarmee ik mijn patiënten écht kon helpen.

En leuk om te vertellen: ik werd op een gegeven moment zelfs gebeld door de diabetespoli. Ze wilden patiënten naar me toe verwijzen, want ik deed iets met voeding wat erg goed werkte. Uiteindelijk is er in dit ziekenhuis ook een project opgestart voor mensen met diabetes type 2, om diabetes om te keren met behulp van onder andere voeding.

Deze manier van eten is erg geschikt voor mensen met hart- en vaatziekten en diabetes. Ze worden vanaf dag één minder ziek en lopen in de toekomst minder risico op complicaties zoals een hartaanval of beroerte. Eindelijk hebben we iets gevonden wat hen écht kan helpen.”

Anja; “Mijn broer viel al 32 kilo af en kreeg zijn leven terug!”

“Na een herseninfarct kwam mijn broer kwam bij dokter van Kuijk terecht om te revalideren. Hij was toen erg ziek en woog ruim 150 kilo. Dokter van Kuijk heeft veel uitgelegd over het lichaam en hoe voeding (met name koolhydraten) daar invloed op heeft. Hij adviseerde hem om gezond koolhydraatarm te gaan eten.

Dokter Hans van Kuijk adviseerde hem de weekmenu’s van TheNewFood.

Mijn broer is hiermee aan de slag gegaan, maar vond het lastig te bedenken wat hij dan wel kon eten. Dokter van Kuijk adviseerde hem om de weekmenu’s uit de startgids van TheNewFood te gaan gebruiken. Dit heeft hem heel goed geholpen om op een gezonde effectieve manier te starten. Inmiddels is hij al 32 kilo afgevallen en zijn gezondheid gaat met sprongen vooruit. We zijn dokter van Kuijk erg dankbaar voor zijn inzichten en hulp. Mijn broer heeft zijn leven teruggekregen!”

Hans besloot het hele dorp te laten profiteren van deze aanpak

Hans werd zo enthousiast dat hij in zijn woonplaats Leende samen met huisarts Norbert van den Hurk een inspirerend en succesvol project opzette: ‘Gezond Dorp’. Alle inwoners van Leende werden uitgenodigd om mee te doen aan dit project, waarbij puur en gezond eten, met minder koolhydraten en meer gezond vet, voorop staat. 

Over dit project schreven wij al eerder op deze pagina. Hier is ook een video te zien over ‘Leende Gezond Dorp’.

Wil jij ook starten met deze aanpak?

Je kunt op een gezonde en effectieve manier starten met de koolhydraatarme/keto aanpak, door de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen. Al binnen enkele weken zul je merken dat je je heel veel beter en energieker gaat voelen, je al veel gewicht kwijt bent en allerlei kwalen verminderen. Ook je bloeddruk normaliseert snel.

HEB JE DIABETES 2? Je bloedsuikers zakken vrijwel direct, maak eerst een medicatie-afbouwplan met je behandelaar.

BRON: Dit artikel schreven we aan de hand van verschillende gepubliceerde interviews en met goedkeuring van dokter van Kuijk. 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen