Selecteer een pagina
  1. NIEUWS
  2.  » 
  3. gezondheid
  4.  » Statines veroorzaken en verergeren diabetes

Statines veroorzaken en verergeren diabetes

Opnieuw is er aandacht voor statines, en wederom is dit geen zonnig nieuws. De cholesterolverlagers zouden namelijk diabetes kunnen veroorzaken. Het risico op diabetes wordt dusdanig vergroot dat de FDA (De Amerikaanse Food and Drug Administration) zelfs eist, dat dit op de verpakking wordt gezet.

Voorgeschreven bij (kans op) hart-en vaatziekten

Al eerder bleek dat het slikken van cholesterolverlagers minder effectief is dan wordt gezegd: het risico op een hartaanval wordt nauwelijks kleiner, maar bij veel mensen spelen veel bijwerkingen. Denk hierbij aan pijnlijke spieren, duizeligheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen. En nu blijkt dus ook, dat mensen die deze medicatie gebruiken een (nog) groter risico hebben op het krijgen van diabetes type 2.

Preventief statines bij diabetes type 2, kan diabetes verergeren!

Het meest schokkende aan dit verhaal is dat statines standaard voorgeschreven worden wanneer iemand diabetes heeft. Ook wanneer het cholesterol niet afwijkt. Mensen met diabetes zouden namelijk meer risico hebben op hart- en vaatziekten en daarom moeten zij ‘voor de zekerheid’ alvast beginnen met statines slikken.

Maar als statines er juist voor kunnen zorgen dat je diabetes type 2 krijgt of het verergert, waar zijn we dan mee bezig? 

Kies voor koolhydraatarm en minder medicatie!

Inmiddels weten we beter: diabetes type 2 is een ziekte veroorzaakt door insulineresistentie. Ditzelfde geldt in de meeste gevallen voor hart- en vaatziekten. Door te gaan eten volgens een gezonde koolhydraatarme/ keto aanpak kun je voorkomen dat je ziek wordt, de schade beperken en zelfs van je diabetes af komen.

Ook starten en direct gezonder worden met minder medicatie? Dit kun je doen door de eenvoudige weekmenu’s uit de startgids.

VERDER LEZEN
Koolhydraatarm eten en cholesterol
Koolhydraatarm eten bij een hoge bloeddruk
Hartaanval door hoog cholesterol?
Vaatchirurg kiest voor koolhydraatarm en meer vet in plaats van statines

Heb jij gezondheidsproblemen en overweeg je ook te starten? Hier vind je meer informatie.

BRONNEN
http://www.dailymail.co.uk
http://blogs.theprovince.com/2012/03/01/statin-side-effects/
http://www.all-about-beating-diabetes.com/
https://www.naturalnews.com/035183_statin_drugs_diabetes_warnings.html

Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt mensen, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur een bericht.