Selecteer een pagina
NIEUWS » gezondheid » Statines veroorzaken diabetes

Statines veroorzaken diabetes

Opnieuw is er aandacht voor statines, en wederom is dit geen zonnig nieuws. De cholesterolverlagers zouden namelijk diabetes kunnen veroorzaken. Het risico op diabetes wordt dusdanig vergroot dat de FDA (Food and Drug Administration) zelfs eist dit op de verpakking wordt gezet.

VOORGESCHREVEN BIJ HART- EN VAATZIEKTEN

Al eerder bleek dat het slikken van cholesterolverlagers minder effectief is dan wordt gezegd: het risico op een hartaanval wordt nauwelijks kleiner, maar bij veel mensen spelen veel bijwerkingen. Denk hierbij aan pijnlijke spieren, duizeligheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen. En nu blijkt dus ook dat mensen die deze medicatie gebruiken een (nog) groter risico hebben op het krijgen van diabetes 2.

PREVENTIEF STATINES BIJ DIABETES KAN DIABETES VERERGEREN!

Het meest schokkende aan dit verhaal is dat statines standaard voorgeschreven worden wanneer iemand diabetes heeft. Ook wanneer het cholesterol niet afwijkt. Mensen met diabetes zouden namelijk meer risico hebben op hart- en vaatziekten en daarom moeten zij ‘voor de zekerheid’ alvast beginnen met statines slikken.

Maar als statines er juist voor kan zorgen dat je diabetes 2 krijgt of verergert, waar zijn we dan mee bezig?

KIES VOOR KOOLHDYRAATARM

Inmiddels weten we beter: diabetes 2 is een ziekte veroorzaakt door insulineresistentie. Ditzelfde geldt in de meeste gevallen voor hart- en vaatziekten. Door te gaan eten volgens een gezonde koolhydraatarme/ keto aanpak kan je voorkomen dat je ziek wordt, schade beperken en zelfs van je diabetes af komen.

Ook starten en direct gezonder worden met minder medicatie? Dit kan je doen door de eenvoudige weekmenu’s uit de startgids.

Bron

VERDER LEZEN
Koolhydraatarm eten bij en cholesterol
Koolhydraatarm eten bij een hoge bloeddruk
Hartaanval door hoog cholesterol?
Vaatchirurg kiest voor koolhydraatarm en meer vet in plaats van statines

Heb jij gezondheidsproblemen en overweeg je ook te starten? Hier vind je meer informatie.

Verpleegkundige Lara SchalkHeb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Lara Schalk
Medisch voedingsspecialist en expert in koolhydraatarm/keto eten.
Verpleegkundige bij TheNewFood