Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Hetty van Dijk
  6.  » Ziekmakende statines

Ziekmakende statines

‘Toen ik zelf nog als huisarts werkzaam was, schreef ik regelmatig statines voor. Net als zoveel artsen. Ruim 2.1 miljoen mensen slikken statines tegen een hoog cholesterol. Je verwacht dan misschien dat steeds minder mensen hart- en vaatproblemen krijgen. Maar het omgekeerde is waar… Zitten we misschien op het verkeerde spoor? Er kwam de laatste tijd ook bij mij steeds meer twijfel: is cholesterol wel de boosdoener?

Al langere tijd wordt er in medische kringen getwijfeld aan de betekenis van een zo laag mogelijk cholesterol. Klopt het wel? Daan de Wit schreef daar een prachtig boek over: ‘De cholesterolmythe’. Al schrijvend aan dit nieuwe boek ontdekte hij dat alles nog erger was dan hij al vermoedde.  Sinds ik dit boek heb gelezen weet ik het zeker: het cholesterolverhaal is een sprookje.

De Cholesterolmythe

De mythe waar het boek over gaat bestaat uit de aanname dat een lager cholesterolgehalte minder hart- en vaatziekten tot gevolg heeft. Volgens veel wetenschappers is dat een oud misverstand, te wijten aan gebrekkige en achterhaalde onderzoeken. Vroeger konden de medici niet veel anders dan voedingsadviezen geven (‘eet minder vet’), later kwamen de statines (cholesterolverlagers) en Becel op de markt. Dat leidde tot enorme winsten in de voedsel- en geneesmiddelenindustrie. Big business dus. 

Is een lager cholesterol echt beter?

Cholesterol is een belangrijke bouwstof in ons lichaam. Onmisbaar voor ons hele systeem, inclusief onze hersenen. Een hoog cholesterolgehalte lijkt helemaal niet de oorzaak te zijn van ongezonde vaten en hartproblemen. Het is zelfs zo dat vetrijke voeding vrijwel geen rol lijkt te spelen bij de cholesterolwaardes in ons lijf. Integendeel. Mensen die koolhydraatarm en vetrijk gaan eten, vertonen vaak een verbetering van hun waardes.

“Cholesterol daalt dan wel door het gebruik van statines, alleen heb je er niets aan”, is een van de conclusies. Bedoeld wordt dat er geen afname is van hart- en vaatziekten, ondanks een enorme toename van het statinegebruik.

Moedwillige misleiding

Links en rechts wordt volgens de auteur gegoocheld met getallen. De meeste onderzoeken naar de werking zijn gedaan door de fabrikanten zelf. Opmerkelijk is dat de samenstellers van de Nederlandse richtlijn die artsen gebruiken bij hun cholesterolbeleid, toegeven dat “strikt wetenschappelijk bewijs ontbreekt”. Cardiologen die voorheen statines een ‘mirakelmedicijn’ vonden, denken daar nu heel anders over.

Statines hebben veel bijwerkingen en kunnen bijdragen aan het ontstaan van diabetes 2, nierschade, leverdisfunctie, staar en zelfs kanker. Als je al het onderzoek kritisch bekijkt, blijkt dat veel minder gunstige uitslagen weggefilterd en weggestopt worden door de farmaceutische industrie.

Pas nu vragen invloedrijke onderzoekers om gedegen onderzoek zonder commerciële invloeden. Anderen spreken over “het grootste medische schandaal in onze moderne geschiedenis”.

Wat kun je zelf doen om hart en vaten gezond te houden?

Tot slot noemt de schrijver zaken die je zelf kunt doen om hart en vaten gezond te houden. Alles begint met een gezonde leefstijl. “Jammer dat de focus ligt op cholesterol, terwijl gezonde voeding en beweging eigenlijk veel belangrijker zijn”, verzucht een hoogleraar. Ook van chronische darmaandoeningen, astma, reuma, multiple sclerose en psychiatrische ziekten is bekend dat zij verbeteren bij een gezonde leefstijl.

De schrijver noemt: stoppen met roken, matig drinken, verminderen van stress, supplementen en regelmatig saunabezoek. Maar bovenal moeten we anders eten. Hoe dan? De Wit laat dat zien aan de hand van het verhaal van Wim, die diabetes 2 versloeg met een menu waarbij niet koolhydraten maar vetten de hoofdrol spelen.

Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak dus, bestaande uit puur en echt eten. Binnen twee dagen was Wim van de insuline af. Inmiddels 40 kilo lichter voelt hij zich “fitter dan dertig jaar geleden”. 

Conclusie

Daan de Wit laat in de cholesterolmythe geen spaan heel van de huidige achterhaalde visie op cholesterol. De Wit is zelf geen arts, maar onderzoeksjournalist en dat werpt een frisse kijk op het onderwerp. Hij laat binnen- en buitenlandse wetenschappers aan het woord die kritiek hebben op de huidige ideeën over hart- en vaatziekten. Dwarsdenkers dus en die durven nogal wat te beweren.

Al die beweringen worden uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd. En toch een heel vlot leesbaar boek. Petje af! Een boek om nog vaak te raadplegen. Neem het mee naar je arts of geef hem een exemplaar kado. Laten we samen een einde maken aan het cholesterolsprookje. Want jij en ik weten inmiddels: je gezondheid wordt niet bepaald door de hoogte van je cholesterol, maar door de hoogte van je bloedsuikers.

Mijn advies: verlaag snel je bloedsuikers met de gezonde koolhydraatarme/keto aanpak van TheNewFood. Dat is écht zinvol voor je lijf!

Groeten van Texel,
Hetty van Dijk

Ervaringen met deze gezonde koolhydraatarm/keto aanpak…

Delen