VEELGESTELDE VRAGEN OVER EEN GEZOND KOOLHYDRAATARM MENU!
ALGEMENE VRAGEN OVER KOOLHYDRAATARM / LCHF / KETO ETEN
Krijg je geen tekorten wanneer je koolhydraatarm KETO/LCHF eet?
Nee! Je hoeft niet bang te zijn voor tekorten. Sterker nog: met een gezond koolhydraatarm menu krijg je waarschijnlijk veel meer gezonde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen dan met een 'normaal menu'. Neem alleen al de voedingsstoffen in eieren; die zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen. Ook groentes, vlees, vis en volle zuivel bevatten veel waardevolle voedingsstoffen. Die vind je niet in pasta, brood, rijst, en koolhydraatrijke snacks.
Fruit wordt vaak gezien als ‘onmisbaar’ in een gezond menu. Echter, de voedingswaarde van fruit wordt enorm overschat. Fruit bevat meer en meer suikers en lang niet meer zoveel gezonde voedingsstoffen als heel vroeger waarschijnlijk wel het geval was. Fruit wordt namelijk doorgekweekt op zoetheid. Dus behalve vitamine C (die je ook in groentes vindt) levert fruit je vooral suikers. Wat dat betreft is fruit eerder ‘snoep’ dan volwaardige gezonde voeding.
Ben je gestopt met fruit en mis je het? Eet dan wat frisse rauwkost op je ‘fruitmomenten'.Zoals een stuk komkommer, wat bloemkoolroosjes of een stengel bleekselderij (eventueel met een zelfgemaakte dipsaus op basis van mayonaise). Of misschien een kleine hoeveelheid snoeptomaatjes, frambozen, bramen of aardbeien.
Kun je sporten zonder (extra) koolhydraten?
Ja! Je zult zelfs zien dat je prestaties uiteindelijk béter worden. Het kan wel een paar weken en soms maanden duren voor je lichaam helemaal gewend is aan de nieuwe brandstof. Lees meer over sporten en koolhydraatarm eten.
Diabetesverpleegkundige Senta fietst koolhydraatarm
Bert (59) fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten
Dossier: Sporten en koolhydraatarm eten
Hoeveel eieren kun je eten als je gezond wilt eten?
Zoveel je wilt! Eieren bevatten superveel belangrijke voedingsstoffen. Ze geven je een verzadigd gevoel, ze zijn betaalbaar, lekker, en je kunt er eindeloos mee variëren. Ze passen daarom geweldig in een koolhydraatarm/keto menu!
Kan het geen kwaad om zoveel (verzadigde) vetten te eten?
Nee! Er is een lange periode geweest dat eieren en verzadigd vet in verband werden gebracht met een toename van hart- en vaatziekten en een hoger cholesterol. De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat deze aannames niet juist waren. Er is geen verband tussen teveel (onverzadigde en verzadigde) vetinname en de kans op hart- en vaatziekten, dit blijkt uit veel nieuwe wetenschappelijke onderzoeken.
Het is zelfs zo dat het advies: 'eet minder vet', niet alleen onjuist was, maar dat dat inmiddels ook veel mensen ziek en dik heeft gemaakt. Gelukkig kun je jezelf ook weer gezond eten door precies het omgekeerde te doen!
Lees hier een uitgebreid antwoord op de vraag hoeveel vet gezond is.
Lees hier meer over koolhydraatarm eten en cholesterol.
Kun je deze aanpak ook volgen als je NIET hoeft af te vallen?
Jazeker! Niet alle mensen die insulineresistent zijn, hebben overgewicht. Er zijn ook slanke mensen met diabetes type 2 bijvoorbeeld.
Vaak spelen problemen van vervetting zich dan meer rond de organen af. Dan wordt je dikker 'van binnen'. Deze aanpak is een hele gezonde manier van eten voor iedereen! Ook voor mensen met andere gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, hart- en vaatproblemen etc.
Iedereen kan met deze aanpak starten. Wie niet hoeft af te vallen past het menu hierop aan. Niet door meer koolhydraten te eten maar door meer vet toe te voegen aan het menu. Dit beperkt het afvallen en je kunt toch profiteren van alle voordelen van deze gezonde aanpak. Hoe dit in zijn werk gaat, staat aangegeven bij de online startgids vragen.
Hoe komt het Voedingscentrum aan haar adviezen?
Het Voedingscentrum baseert haar adviezen (over onder andere vet) op een richtlijn van de Gezondheidsraad uit 2001. Deze richtlijnen zijn sterk verouderd en niet gebaseerd op wat artsen en wetenschappers in de jaren daarna hebben ontdekt. Bijvoorbeeld dat vet juist belangrijk is voor je lijf!
TheNewFood baseert haar adviezen op de kennis van nu, op de wetenschap van nu. En op onze ervaring en die van veel artsen over de hele wereld met puur gezond eten.
Lees hier een uitgebreid antwoord op de vraag hoeveel vet gezond is.
Lees hier meer over koolhydraatarm eten en cholesterol.
Waarom weten niet álle artsen dat koolhydraatarm/KETO/LCHF gezonder is?
Dat kost tijd... Veel artsen zijn nog niet op de hoogte van de enorm positieve invloed die koolhydraatarm eten op de gezondheid kan hebben. Ze lopen in feite wat achter en dat is ook niet zo raar. Tijdens hun opleiding hebben ze niets over voeding geleerd. Ze weten dus alles over ziektes en medicijnen, maar weinig tot niets over hoe je gezonder kunt worden door anders te gaan eten. Ze zijn daarom vaak nog erg voorzichtig met koolhydraatarm eten, omdat kennis hierover ontbreekt.
Het aantal artsen dat wél bekend is met koolhydraatarm eten neemt gelukkig in heel snel tempo toe! Wij werken samen met artsen en diëtisten door het hele land en dat worden er steeds meer. Wil jouw arts meer informatie? Informatie voor professionals staat hier.
Huisarts Dete Hollemans is een voorbeeld van een huisarts die juist wel inzet op voeding; hier lees je hoe zij deze aanpak gebruikt in haar praktijk. Meer en meer praktijken werken inmiddels met onze STARTGIDS en ervaren de enorm positieve invloed die de menu's hebben op de gezondheid van hun patiënten met overgewicht, diabetes 2 of andere problemen.
Kunnen je hersenen zonder koolhydraten uit voeding?
Ja! Dat wil zeggen: je hersenen hebben wel wat koolhydraten nodig, maar als je die maar weinig eet dan lost je lichaam dat zelf op! Je lichaam kan namelijk zelf de koolhydraten aanmaken die het nodig heeft en dat doet het ook.
Daarnaast kunnen je hersenen ketonen gebruiken. Wanneer je heel weinig koolhydraten eet en meer vet, dan kom je in ketose. Je lichaam maakt dan zelf uit vet ketonen, een uitstekende brandstof voor je hersenen.
Voor het functioneren van je hersenen is er dus geen enkele noodzaak koolhydraten te eten. In de praktijk zien we vrijwel altijd dat mensen ‘helderder’ worden in hun hoofd. Ze geven aan dat het voelt alsof ze beter kunnen denken.
Lees hier wat neuroloog Perlmutter zegt over de invloed van koolhydraten op onze hersenen en over dementie.
Lees hier een artikel over koolhydraatarme voeding bij depressie.
Ik eet al koolhydraatarm maar vind het afvallen tegenvallen, doe ik iets fout?
Het antwoord op deze vraag is niet zo makkelijk, want het kan aan veel dingen liggen dat je minder goed afvalt! Het beste kun je zelf goed nagaan of jouw aanpak optimaal is en dat kun je doen aan de hand van deze 20 TIPS!
Wat is ketose eigenlijk? Is het gezond?
Op deze pagina lees je alles over ketose!
IS KOOLHYDRAATARM ETEN GESCHIKT VOOR MIJ?
Ik heb een VERHOOGD CHOLESTEROL kan ik dan starten?
Jazeker! We zien juist dat cholesterolwaardes binnen enkele maanden aanzienlijk verbeteren. Ook hoge bloeddruk verbetert al binnen enkele maanden enorm. Vaak kan al na enkele maanden vrijwel alle medicatie voor dit soort gezondheidsproblemen worden afgebouwd.
Vroeger werd aangenomen dat vet de veroorzaker is van hart en vaat problemen. Dat is ten onrechte. Het zijn de suikers en overmaat aan geraffineerde koolhydraten die hebben gezorgd voor een enorme toename van ziekte en overgewicht. Gelukkig zijn deze gevolgen terug te draaien door het anders aan te pakken.
Meer info: https://thenewfood.nl/koolhydraatarm-eten-en-cholesterol/
Cholesterol is misschien wel helemaal niet zo belangrijk als we altijd dachten. Verhoogde bloedsuikers en hoge insulinewaardes spelen een veel grotere rol bij hart- en vaatziekten dan tot nu toe werd aangenomen. Zo blijkt uit een recent onderzoek! Met een gezonde koolhydraatarme aanpak kun je de bloedsuikers en insulinewaardes direct verlagen! Lees meer over oorzaken van hartfalen.
Ik heb een VERHOOGDE BLOEDDRUK kan ik dan starten?
Jazeker! We zien juist dat de bloeddruk al binnen enkele maanden aanzienlijk verbeteren. aak kan al na enkele maanden vrijwel alle medicatie voor dit soort gezondheidsproblemen worden afgebouwd.
Hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door het eten van veel koolhydraten en suikers bij insulineresistentie.
Vaak hebben mensen met diabetes 2 ook een verhoogde bloeddruk. Beide worden veroorzaakt door insulineresistentie.
Ik wil/mag NIET (VERDER) AFVALLEN, kan ik starten (of doorgaan) met deze aanpak?
Je volgt deze koolhydraatarme/keto manier van eten voor je gezondheid, maar je wilt niet (meer) afvallen.
Dat kan heel goed! Zorg dat je veel meer vet eet dan genoemd in de startgids. Zo krijg je meer calorieën binnen. Ga vooral NIET extra koolhydraten eten!
Hoe pak je dit aan?
- Eet je groentes en sla met extra olijfolie erover.
- Bak in extra roomboter en eet extra roomboter over je vlees/vis.
- Neem regelmatig tussendoor de chocolademelk uit de startgids.
- Neem regelmatig de smoothies of warme dranken uit de ontbijt&lunchspecial (met extra vet) als extraatje.
- Drink je koffie en thee bulletproof: met 1 el roomboter en 1 el kokosolie erdoor geklopt (erg lekker!).
- En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om je menu aan te passen.
Ik heb DARMPROBLEMEN (zoals PDS of Crohn), kan ik starten??
Jazeker, het is zelfs aan te raden! PDS-klachten verdwijnen vaak bijna direct. Klachten van Crohn en CU nemen ook al direct af. Uiteindelijk genezen deze ziektes zelfs vrijwel altijd, als je consequent vasthoudt aan dit menu. En dat terwijl genezing met medicatie niet mogelijk is!
Ga voor uitgebreide informatie naar: Koolhydraatarm/keto eten bij darmproblemen
Ik heb GALBLAASPROBLEMEN, kan ik starten?
Ja! Vaak ervaren mensen een afname van klachten die voorkomen bij galblaasproblemen. Het kan zijn dat je in het begin je menu wat moet aanpassen, maar dit hoeft lang niet bij iedereen.
Ga voor uitgebreide informatie naar: Koolhydraatarm/keto eten bij galblaasproblemen
Ik heb SCHILDKLIERPROBLEMEN, kan ik starten?
Ja! Overwegend zien we goede resultaten bij mensen met schildklierproblemen. Het afvallen kan langzamer gaan maar is zeker mogelijk. Vaak hoor ik ook dat mensen een toename van energie ervaren.
Ga voor uitgebreide informatie naar: Koolhydraatarm/keto eten bij schildklierproblemen
Ik heb PCOS, PMS, of andere hormonale problemen, kan ik starten?
Ja! Bij hormonale problemen, zoals PCOS, PMS, endometriose én bij overgangsklachten zien we goede resultaten. Bij PCOS is zelfs onmiddellijk een verbetering te merken. Vaak hoor ik ook dat mensen een toename van energie ervaren.
Ga voor uitgebreide informatie naar: Koolhydraatarm/keto eten bij hormonale problemen.
Ik heb een VERMINDERDE NIERFUNCTIE, kan ik starten?
Een gezonde koolhydraatarme aanpak bevat een 'normale hoeveelheid' eiwitten. Deze aanpak is dus NIET een zeer eiwitrijk dieet!
GEZONDE NIEREN?
Eén van de belangrijkste oorzaken van beschadigde nieren is te hoge bloedsuikers. Dus te veel koolhydraten en suikers kunnen de nieren beschadigen. En níet zoals wordt gedacht, te veel eiwitten. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken over je nieren als je nieren gezond zijn.
Door met deze aanpak te starten blijven je bloedsuikers laag en bescherm je je nieren!
Advies is om de startgids weekmenu's te volgen. De menu's bevatten een gezonde hoeveelheid eiwitten.
VERMINDERDE NIERFUNCTIE
Functioneren je nieren nog wel voor een groot deel, dus minstens 50 procent dan kun je vaak zelfs aanzienlijke verbetering verwachten. Veel mensen met diabetes type 2 en nierfalen zien verbetering bij deze koolhydraatarme/keto aanpak.
Advies is om niet meer eiwitten te eten dan aanbevolen in de startgids weekmenu's.
STERK VERMINDERDE NIERFUNCTIE
Werken jouw nieren voor minder dan 50 procent dan is de kans dat veel herstel plaatsvindt door deze aanpak kleiner. Maar volgens artsen (zie bronnen) is wel enige verbetering mogelijk.
Advies is om minder eiwitten te eten dan in de startgids menu's staat aangegeven; neem bijvoorbeeld de helft van de eiwitrijke producten en voeg wat meer vet toe daarvoor in de plaats!
Bronnen en meer informatie:
Dokter Annette Bosworth over koolhydraatarm/KETO en nierproblemen.
Dokter Eric Berg over koolhydraatarm/KETO en nieren.
Dokter Stephan Phinney over of koolhydraatarm/KETO eten gezond is voor de nieren.
Ik heb BOTONTKALKING/OSTEOPOROSE, kan ik starten?
Ja, dat kan zéker! Veel mensen hebben hier trouwens last van, vaak zonder dit zelf te weten!
Heb je melk nodig?
Nee, het is zelf zo dat in landen waar veel melk wordt gedronken meer botontkalking voorkomt. In melk zit calciumcarbonaat, een vorm van calcium (kalk) die we als mens slecht kunnen opnemen. Koemelk bevat veel fosfor (ten opzichte van moedermelk) en ook dit zorgt voor een slechte opname van calcium bij mensen.
Krijg je met koolhydraatarm/keto eten voldoende calcium binnen?
Ja! Je kunt gewoon de startgids weekmenu's volgen. Deze aanpak levert je alle voeding die je nodig hebt. Calcium is belangrijk en dat vind je onder andere in zuivel, maar ook in veel andere voedingsmiddelen. Zie deze lijst van het Rijnstate ziekenhuis. Let daarbij wel op of de producten koolhydraatarm/keto zijn.
Belangrijk: vitamine D
Slik altijd een hooggedoseerde vitamine D. Je hebt vitamine D nodig om kalk op te kunnen nemen! Vaak schrijft je huisarts dit al voor als je botontkalking hebt. Vitamine D tabletten, hooggedoseerd (ruim 3000 per dag – bron).
Vitamine D slikken is trouwens voor iedereen een goed idee (tenzij je elke dag een poosje zonder veel kleren in de zon kunt zijn); vooral ook voor oudere mensen en voor mensen met een donkere huid.
Ik heb LIPOEDEEM OF LYMFOEDEEM, kan ik starten?
Ja, dat kan zéker! Meer informatie: vind je hier
Ik ben ZWANGER of geef BORSTVOEDING, kan ik starten?
Ja, dat kan zéker! Meer informatie vind je hier.
Mijn vraag staat hier niet bij
Staat jouw vraag hier niet bij, stuur me dan een bericht met jouw vraag. Is jouw vraag mogelijk ook voor anderen interessant, dan zetten we jouw vraag ook op deze pagina.
Antwoord niet gevonden? Je kunt ook zoeken in de site.
Boeken ook als PDF leverbaar