Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. RECEPTEN
  4.  » Keto kaasfondue – gezellig & gezond

Keto kaasfondue – gezellig & gezond

Feestelijk en gezellig kaasfonduen? Ook als je koolhydraatarm/keto eet dan kun je heerlijk genieten van kaasfondue. Uiteraard met een aantal aanpassingen. Zo bind je de fondue niet met maizena of meel en uiteraard vervang je het brood. Ik help je graag op weg met deze 3 recepten voor keto kaasfondue en opties om mee te dopen. Lees vooral alle tips die je onderaan vindt, voordat je aan de slag gaat! 

ZWITSERSE FONDUE VOOR 2 PERSONEN (totaal ± 5 gram koolhydraten)

200 ml droge witte wijn
3 el ( + 75 gram) smeerkaas (0,1 gr kh / 100 gr, kijk hier voor opties)
1 teen knoflook, geperst
200 gram gruyère, vers geraspt
200 gram emmentaler, vers geraspt
OPTIE: 1 el kirsch
OPTIE: snufje versgemalen nootmuskaat
INDIEN NODIG: citroensap
INDIEN NODIG: extra emmentaler, vers geraspt

Bereiden
1. Warm de wijn in een pan met dikke bodem (zie tips).
2. Roer de knoflook en de smeerkaas erdoor, tot de kaas is opgelost.
3. Draai het vuur wat terug, de wijn/fondue mag vanaf nu NIET meer koken! Voeg een flinke hand kaas toe, laat even smelten, roer door met een houten pollepel en voeg zo de rest van de kaas toe. Roer ook goed over de bodem.
4. Voeg eventueel wat emmentaler toe (of jongbelegen kaas), als het niet dik genoeg wordt.
5. Voeg eventueel 1 el citroensap toe als de fondue te draderig is. 
6. Voeg eventueel wat nootmuskaat toe en 1 el kirsch. Giet de kaasfondue in de kaasfonduepan (zie tips) en serveer direct. Houd de fondue warm op tafel (zie tips). 

GEITENKAAS FONDUE VOOR 2 PERSONEN (totaal ± 4 gram koolhydraten)

200 ml droge witte wijn
3 el (+ 75 gram) smeerkaas (0,1 gr kh / 100 gr, kijk hier voor opties)
300 gram belegen (harde) geitenkaas, vers geraspt
125 gram (zachte) verse geitenkaas naturel
100 gram (of meer) jongbelegen kaas, vers geraspt
INDIEN NODIG: citroensap
OPTIE: 1 el vieux of cognac

Bereiden
1. Warm de wijn in een pan met dikke bodem (zie tips).
2. Roer de knoflook en de smeerkaas erdoor, tot de kaas is opgelost.
3. Draai het vuur wat terug, de wijn/fondue mag vanaf nu NIET meer koken! Voeg een flinke hand geitenkaas toe, laat even smelten, roer door met een houten pollepel en voeg zo de rest van de kaas toe. Roer ook goed over de bodem.
4. Verbrokkel de zachte geitenkaas boven de fondue en roer langzaam tot deze is opgelost.
5. Voeg de belegen kaas toe en laat weer langzaam smelten terwijl je roert.
5. Voeg eventueel 1 el citroensap toe als de fondue te draderig is. Roer er eventueel 1 el vieux of cognac door.
6. Giet de kaasfondue in de kaasfonduepan (zie tips) en serveer direct. Houd de fondue warm op tafel (zie tips). 

MEXICAANSE FONDUE VOOR 2 PERSONEN (totaal ± 4 gram koolhydraten)

200 ml slappe kippenbouillon of kippenfond
2 el plakjes jalapeñopepers (of meer of minder naar smaak)
3 el (+ 75 gram) smeerkaas (0,1 gr kh / 100 gr, kijk hier voor opties)
2 el citroensap
1 bol mozzarella (125 gram), in stukken gescheurd
300 gram cheddar, vers geraspt
100 gram (of meer) belegen boerenkaas, vers geraspt
OPTIE: verse koriander, fijngeknipt

Bereiden
1. Warm de bouillon in een pan met dikke bodem (zie tips), voeg de stukken mozzarella, smeerkaas, citroensap en pepers toe en roer tot de kaas is opgelost.
2. Draai het vuur wat terug, de fondue mag vanaf nu NIET meer koken! Voeg een flinke hand cheddarkaas toe, laat even smelten, roer door met een houten pollepel en voeg zo de rest van de kaas toe. Roer ook goed over de bodem.
3. Voeg de boerenkaas toe en laat ook smelten terwijl je roert met een pollepel.
4. Giet de kaasfondue in de kaasfonduepan (zie tips) en serveer direct. Bestrooi eventueel nog met wat verse koriander. Houd de fondue warm op tafel (zie tips).

OM TE DIPPEN 

Vlees/vis etc
Gedroogde worst, in plakjes (mijn favoriet: droge worst met walnoten van ‘Streeckgenoten’)
Bockworst, in stukjes
Gehaktballetjes (zie stamppotspecial of ovenspecial) of hier online
Garnalen, gekookt
Plakjes uitgebakken spek (in stukken)
Blokjes gekookte ham, beenham OF plakjes ham, opgerold en in stukken gesneden
Blokjes/stukjes gekookte kip of gerookte kip
Stukjes frika (afgebakken en liefst warm) 

Groenten met heel weinig koolhydraten
Broccoliroosjes, beetgaar gekookt
Champignons even gekookt in bouillon
Bleekselderij stukjes
Groene asperges, in drie stukken en beetgaar gekookt
Witlofblaadjes
Blokjes (stevige) avocado
Paksoistengel (witte deel), in stukken
Komkommer plakken of minikomkommers in stukken

Groenten met wat meer koolhydraten
Spruitjes, beetgaar gekookt
Venkel in stukjes, beetgaar gekookt
Rauwe bloemkoolroosjes
Radijsjes (eventueel gehalveerd)
Kleine tomaatjes of stukken vleestomaat zonder pit
Paprika geel, rood of groen, in stukken of repen
Amsterdamse uien (pot Kesbeke)
Mini-augurkjes (pot Kesbeke)
Groene olijven, eventueel met knoflook

Brood
Keto stokbrood, in stukken (recept lentespecial of hier online)
Zadenpittenplatbrood of bruine bolletjes uit de ontbijt&lunchspecial.

TIP DRINKEN VOOR ERBIJ
Drink ik er lekker thee bij, dat smaakt geweldig samen! 

TIPS VOOR HET MAKEN VAN KAASFONDUE

De pan of schaal
Maak de kaasfondue in een ruime pan met een dikke bodem, zoals een fonduepan, of braadpan. Let op dat je je fondue daarna nooit in een koude schaal doet. De schaal waar je de fondue straks in opdient, verwarm je vast voor. Dat kan door hem in de oven warm te maken of op het vuur met heet water warm te laten worden. Op tafel houd je de pan goed warm. Gebruik een fondueset met brander, of zet een geschikte schaal op een tafelgrillplaat of warmhoudplaat. Zorg wel voor voldoende warmte, maar laat de fondue nooit koken.

Porties groter maken
Maak je grotere porties verdubbel dan de vloeistof niet, maar neem eerst wat minder, bijvoorbeeld 1,5 keer de vloeistof als je de portie verdubbelt. Extra vocht toevoegen kan altijd nog.

Wijn of bouillon
Voor de klassieke fondue vind ik wijn het lekkerste, maar het mag ook bouillon zijn. Voeg dan wel 1 el extra citroensap toe.

De kaas
Rasp de kaas altijd vers, gebruik dus geen zakjes geraspte kaas. Haal de kaas een paar uur vooraf uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur is. Het is belangrijk om temperatuurverschillen te vermijden als je kaasfondue maakt!

Binden
Ik gebruik smeerkaas in de kaasfondue vanwege de smeltzouten, dit helpt bij de binding. Verder gebruik ik niets. Maar ben jij niet tevreden over de binding, of krijg je het niet dik genoeg? Dan kun je konjacpoeder gebruiken om te binden. Dit bestel je online (bijvoorbeeld hier). Strooi 1 tl over een portie fondue voor 2 personen en laat een paar minuutjes al roerend meewarmen tot het mengsel is gebonden. Je kunt dit herhalen indien nodig. Het fijne van deze poeder is dat je het niet proeft.

 


 

MEER FEESTRECEPTEN VIND JE IN DE KERSTSPECIAL!  HIERONDER ALLE RECEPTEN

Delen