Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 11 MOET JOEP ECHT ETEN?

BLOG 11 MOET JOEP ECHT ETEN?

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien. 

Negen maanden

Negen maanden is Joep inmiddels, de tijd is zo snel gegaan! En nog altijd geniet Joep van zijn borstvoeding. Hij krijgt nog steeds borstvoeding van mij en van donormoeders. Voordat hij gaat eten drinkt hij borstvoeding, zodat hij niet met honger moet leren het vaste voedsel te eten. Op deze manier is het voor hem gewoon een leuk moment.

Hij krijgt nog zeker zes, maar vaak ook zeven keer per dag borstvoeding en komt hij regelmatig ruim boven de liter melk uit. Het vaste voedsel is voor Joep een aanvulling op zijn borstvoeding. Maar dat is niet zoals ‘het hoort’; het hoort namelijk andersom…

Strenge schema’s

Volgens veel ‘deskundigen’, ouderplatforms en ook het Voedingscentrum zou Joeps menu er heel anders uit moeten zien. Volgens hun (strenge) schema’s zou hij nu moeten zitten op driemaal per dag melk en verder vaste voeding. Hij zou het nu vooral moeten hebben van fruithapjes, boterhammen met margarine en de gewone aardappel-groenten-vlees maaltijden.

Melk vervangen door vaste voeding voelt voor mij als iets wat erg onnatuurlijk is. Iets waarmee juist tekorten en groeiachterstanden in de hand gewerkt worden. Willen we niet dat onze kindjes veel te snel van melk af gaan? Dat ze veel te snel vaste voeding gaan eten?

Honger

Een tijd geleden had ik hierover een gesprek met een andere moeder, haar zoontje is iets ouder dan Joep. Hij heeft altijd wat problemen gehad met de groei. Het advies van het consultatiebureau was om hem een extra boterham te geven, en dan misschien maar minder melk, dan zou hij meer vaste voeding gaan eten. Als hij maar honger genoeg heeft.  Ik vroeg haar hoe ze hierop reageerde…

Ze zei dat ze er onzeker van werd. Ze probeerde het advies op te volgen, maar haar zoontje bleek hier weinig interesse in te hebben. Ik legde haar uit dat in melk veel meer voedingsstoffen en calorieën zitten dan in vaste voeding. Het bevat alles wat je kindje nodig heeft om goed en gezond te groeien, en je kindje zal precies zoveel voeding vragen als hij nodig heeft. De natuur heeft dat zo geregeld en je kindje staat nog goed in contact met zijn gevoel.

Wie weet het beter?

Je wordt als ‘verse’ ouders overspoelt met allerlei adviezen, maar vergeet niet dat een advies maar een advies is. Je hoeft het niet op te volgen. Je mag naar je eigen buikgevoel luisteren. Naar je oermoeder-gevoel. Je mag zelf beslissingen nemen en zelfs afwijken van het advies van ‘deskundigen’ als jij denkt dat iets anders beter is voor jouw kindje.

En als ik kijk naar Joep, dan wordt mijn idee bevestigd. We doen misschien niet wat ‘men’ voorschrijft, maar wel wat goed voelt voor ons en wat voor ons het meest natuurlijk lijkt. We dwingen hem nergens toe en respecteren zo zijn eigen grenzen. Wij wijken daarvoor graag af van de standaard schema’s. En het werpt zijn vruchten af: Joep groeit goed, hij ontwikkelt zich als een speer en hij vindt eten een feestje. 

 

Delen