Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. VEEL AFGEVALLEN
  6.  » 60 kilo lichter en een blij mens

60 kilo lichter en een blij mens

Nancy (41) werd vanaf de pubertijd zwaarder. Na een ongeval in 2005 vlogen de kilo’s er zelfs aan. Nancy verloor steeds meer de grip op haar eigen leven; alles draaide om anderen. In januari 2021 gaat ze aan de slag met TheNewFood, een keuze die haar leven volkomen verandert. Ze valt 60 kilo af in 9 maanden, iets wat ze voor onmogelijk had gehouden.

Eten stilde de pijn

“Zelf wist ik al jaren dat ik te zwaar was; Ik wuifde het weg. Ik had geen kracht, energie en power om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Ik hield mijn ogen gesloten en hobbelde verder in mijn leven. Was ik gelukkig? Jazeker was ik gelukkig met mijn partner, met mijn kinderen, maar diep ongelukkig met mezelf. Door een ongeval in 2005 waarbij ik ernstig beenletsel opliep en CRPS, was ik slecht ter been en had ik constant pijn.

Ik leerde ermee leven. Diep van binnen wist ik hoe erg het me beperkte, maar ik sloot mezelf ervoor af. Niet zeuren en doorgaan, en op de momenten dat het me echt aanvloog was daar eten, wat mijn pijn en  verdriet “stilde”. Lijnen probeerde ik wel, soms viel ik wat af, maar dat was nooit voor lang. Ik voelde me van binnen zo ellendig, door de pijn, door het feit dat ik stilstond en doordat ik niet zag hoe ik dit kon omkeren.”

Altijd zorgen voor anderen

“Jaren ben ik gevlucht in de zorg voor anderen. Als ik het maar zo druk mogelijk had, hoefde ik niet naar mezelf te kijken. Dan was daar geen tijd en ruimte voor. De beperking aan mijn been had ik geaccepteerd. Ik kon met wat simpele aanpassingen daar prima mee leven. Zelf wist ik ook wel dat mijn gewicht niet ideaal was voor mijn been. Elke extra kilo is een extra belasting op iets wat al niet in optimale conditie is.

Ik had het druk met mijn gezin, mijn man en 2 zoontjes, beiden doof geboren. Voor hen wilde ik het beste. Voor hen was ik zo zorgzaam en liefdevol, maar voor mezelf kon ik dat niet meer opbrengen. Ik kwam altijd op de laatste plaats. Ik was niet belangrijk.”

Uitgeschakeld door de pijn

“In 2018 werd ik door een val letterlijk en figuurlijk stilgezet; ik kon nauwelijks meer lopen. Ik at mijn verdriet, frustratie, boosheid weg en zat hele dagen op de bank met Netflix, wat lekkers en cola. Ik durfde niet naar mezelf te kijken, want het beangstigde me wat ik zag. Vooral verstand op nul en doorgaan. Ik was aan het overleven. Alles was een sleur geworden, met vooral het gevoel veel te moeten.

Koken was al jaren niet mijn favoriete bezigheid. Doordat staan met veel pijn gepaard ging, wilde ik het vooral zo snel en makkelijk mogelijk hebben. Onze maaltijden bestonden vooral uit pakjes, zakjes, en potten. Op drukke dagen ging al snel de frietpan aan. Ontbijt en lunch sloeg ik vaak over. Honger had ik niet want ik at genoeg lekkers. Gewoon tussendoor en tijdens het kijken van een serie.”

Eindelijk hulp!

“In 2019 kwam het punt dat ik niet meer kon. Ik was zo moe van het constante gevecht dat zich in mezelf afspeelde. Ik ben geen hulpvrager en moet altijd alles zelf en alleen kunnen en doen van mezelf. In een helder moment zag ik in dat ik dit niet alleen kon. Via de huisarts werd ik doorverwezen naar een expertisecentrum voor chronische klachten, om daar een revalidatieprogramma van 16 weken te gaan volgen.

Ik zag er enorm tegenop. Als ze belden dat ik kon starten had ik altijd wel een excuus om het niet te doen. Maar ze bleven volhouden. In oktober 2020 ben ik met veel tegenzin en weerstand begonnen aan het traject. Meer met de insteek: ik ga er een paar keer heen en dan stop ik, dan ben ik van ze af. Ik heb het hele traject afgerond. Achteraf een cadeautje dat ik hen heb mogen leren kennen en dat ze even meeliepen met me.”

Wat had ik zelf eigenlijk nodig?

“Ik wilde niet meer op dezelfde voet verder. Ik kreeg levensdrang en de zin om iets te gaan maken van mijn leven. Ik leerde dat ik zelf aan het roer sta, dat ik zelf bepaal wat ik wil doen met mijn leven, niet de omstandigheden. Stapje voor stapje kreeg ik meer vertrouwen in mijzelf en in mijn lichaam. Ik kreeg inzicht in mezelf. Ging mezelf steeds meer verdiepen in hoe ik goed voor mezelf kan zorgen, wat heeft mijn lichaam nodig?

Afvallen! Ik was al eerder TheNewFood tegengekomen. Het trok wel, maar ik dacht ook: het is vast onzin. Want dit kan toch niet. Al die succesverhalen zijn vast fake-mensen die geld hebben gekregen om hun foto’s te mogen gebruiken. Toch bestelde ik in juli 2020 de boekjes. Zo’n grote investering was het nu ook weer niet en als het niet werkte dan had ik in feite ook niks verloren.”

Voorbereiden

“Ik moest nog een flinke hobbel nemen. De boekjes heb ik lang in huis gehad zonder dat ik er iets mee deed. Ik kwam ze na maanden weer tegen. Ik ging lezen, maar nu open, bewust en vol interesse. Ik verdiepte me in de informatie op de website en raakte steeds meer overtuigd dat dit hét wel eens zou kunnen zijn voor mij. Ik ging mezelf voorbereiden, ten eerste moest ik van mijn cola verslaving afkomen.

Ondertussen zette ik veel voor mezelf op papier, maakte schema’s, lijstjes, dat geeft mij houvast, dat maakt het visueel en overzichtelijk. 4 Januari 2021 zou ik gaan starten, daar lag mijn focus. De feestdagen wilde ik nog gaan genieten van alles zonder erbij na te hoeven denken.”

Van start met de weekmenu’s

“De start ging me redelijk goed af. Soms moest ik mezelf er weer even bijsleuren. Een uitspraak van Matty bleef mijn houvast: je bent een supervetverbrander. Wanneer ik het moeilijk had, zei ik het hardop tegen mezelf. Ik ben een supervetverbrander, ik kán dit. De weegschaal gaf me de motivatie om door te gaan. Hoe ik me voelde gaf me motivatie om door te gaan.

Ik voelde me helderder en scherper worden. Alsof ik weer volledig aan stond. Mijn doel was voor mij zo duidelijk, dat ik een kracht in mezelf had om door te zetten. Het gekke is, je denkt eerst dat je jezelf zoveel “moet” ontzeggen als je start met anders eten, maar dat was niet zo. Het was allemaal heerlijk en ik kreeg eindelijk eetrust. Na 7 weken merkte ik dat ik het ontbijt niet meer nodig had, vanaf dat moment heb ik dat overgeslagen.”

Een heel mens lichter

“Het werd een lange reis. In onrustige periodes was het soms lastiger om vol te houden. Ik ben en blijf een emotie-eter, daar ligt voor mij dan ook mijn grootste valkuil. Het feit dat ik me daar nu van bewust ben, maakt het zoveel makkelijk. Voor mij hielp het om daarin mild naar mezelf te zijn. Het mocht er zijn, ik stopte met er tegen vechten, toen werd het minder. Soms nam ik dan iets extra’s, maar wel alleen wat past in deze aanpak. 

Nu, 9 maanden later is er zoveel verschil: zowel uiterlijk als innerlijk. Ik ben inmiddels 60 kilo lichter. Ik had nooit gedacht dat dit mij zou lukken op eigen kracht. Ik heb zoveel meer rust in mijn hoofd, ben scherper, ben alerter, durf weer in de spiegel te kijken. Mijn CRPS is in al die jaren nog nooit zo rustig geweest, ik slik veel minder pijnstillers. Ik ontdek steeds weer nieuwe dingen aan mezelf. Niet alleen ik, maar ook mijn omgeving.”

Koken is weer leuk!

“Ik vond eten maken altijd een enorme opgave. Nu brengt koken en bakken me rust. Ik vind het heerlijk om in de keuken bezig te zijn, steeds weer nieuwe gerechten te proberen. Maar ook om zelf te experimenteren. De boekjes van TheNewFood bieden me in onrustige tijden houvast. Mijn inspiratie, mijn veiligheid. De recepten zijn heerlijk, ik mis niets. Er is een wereld voor mij opengegaan. 

In de zomer hebben we veel gebarbecued, we zijn echte liefhebbers. Ik haalde veel uit de zomerspecial. Daar maakte ik ook de rundvleessalade uit en mijn jongste vroeg een paar dagen later: “Mam kun jij die vandaag weer maken? Het favoriete gerecht van ons gezin zijn de frika’s. Mijn kinderen vinden ze lekkerder dan de echte frikandel. Mijn persoonlijke favoriete recept is toch wel de kip tjap tjoy uit de eenpansspecial.”

Een nieuw lijf

“Zonder die 60 kilo extra voelde in het begin onwennig en naakt. Alsof mijn veilige pantser weg is gevallen. Juist dat pantser zorgde ervoor dat ik iedereen op veilige afstand van mezelf kon houden. Ik voelde me in het begin zo enorm kwetsbaar. Ik leerde weer dingen over mezelf die ik niet wist. Ik heb mezelf opnieuw moeten leren kennen en nog steeds ontdek ik nieuwe dingen aan mezelf.

Onlangs zat ik met mijn oudste in een achtbaan, “mam, ik wist niet dat jij dit leuk vind en durft” zei hij. Ik kon alleen maar denken: ik heb dit altijd leuk gevonden maar ik was zo bang dat ik niet paste in de achtbaan, dat de beugel niet dichtging, of dat ie open zou gaan door mijn gewicht. We hebben afgelopen vakantie heel wat achtbanen samen gepakt.”

Back-up

“Ik durf nu meer hulp te vragen. Ook met het eten. Op moeilijke momenten wist ik dat er altijd iemand bij TheNewFood aanwezig is die me weer even op de rails zet, die me weer even motiveert. Ik voel me dankbaar, dankbaar dat deze vorm op mijn pad heeft mogen komen. Dankbaar voor al die motiverende woorden en zetjes vanuit het team. Voor alle vragen die met geduld en oprechte interesse werden beantwoord.

Ik ben dankbaar voor het feit dat er nooit gedacht wordt: doe het maar alleen. Het weten en ervaren dat die back-up er is, gaf rust en geeft nog steeds rust. Dat er geen vraag teveel of te gek is, en geeft rust. Het allerdankbaarste ben ik mijzelf: dat ik mijzelf dit heb gegeven. Weer zelf aan het roer staan. Dat ik weer zelf de baas ben geworden over mijn leven. Dat voelt heel goed. Ik geniet nu veel meer van het leven dan voorheen.”

Gun dit jezelf!

“Ben jij ook aan het ‘overleven’? Vind jij ook iedereen belangrijker dan jezelf? Zit je in dezelfde sleur zit als waar ik in zat? Dan zou ik willen zeggen: gun dit jezelf! Het is een cadeautje. Je gaat jezelf zo’n ander mens voelen. Wanneer je twijfelt of je het kan, spreek met jezelf af dat je jezelf 30 dagen de kans geeft. Ga het minimaal 30 dagen aan. Ik weet dat jij dit ook kan!

Het is even die knop vinden en omzetten, maar wanneer jij zelf het verschil ervaart op alle gebieden is het makkelijker vol te houden! En ook jij bent het waard. Ook jij bent belangrijk om goed voor te zorgen.”

Leuker en rijker

“Mijn leven is nu zoveel leuker en rijker. Wat heb ik mezelf de afgelopen jaren toch (on)bewust veel ontzegd, maar ook tekort gedaan. Maar niet alleen mezelf, maar ook de mensen die dichtbij me staan. Elke dag dat ik bezig ben geweest met dit avontuur, elke dag die nu nog komen gaat, is zo enorm de moeite waard!”

 

 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

OVERZICHT ALLE ARTIKELEN

 Je kunt hier ook zoeken op de site:

Delen